Review Royal Ankawa Hotel & Spa in Erbil

Voor ons verblijf in Erbil, de hoofdstad van de regio Koerdistan in Noord-Irak boekte ik via Booking.com het Royal Ankawa Hotel & Spa. In het buitenland kijk ik altijd of een hotel minimaal 4 of liever nog 5 sterren heeft en voldoende faciliteiten. In dit geval wilden we een week verblijven, maar ik kan je zeggen: Booking.com geeft het hotel weliswaar 5 sterren maar dat was echt vergane glorie, het is prima maar eerder 3 sterren waard.

ankawa royal hotel en spa
Ankawa Royal Hotel in Erbil, Irak.
 

De avond ervoor verbleven we door vliegvertraging in een 5-sterren hotel in Istanbul (Clarion Hotel) en dat was echt niet te vergelijken: vele malen luxer en nieuwer. Begrijp me niet verkeerd, het hotel was op zich prima maar het interieur was flink gedateerd. Laatjes van de nachtkastjes sloten niet goed en alles zichtbaar verouderd. Van douche tot bed tot ventilatie (met vlekken op het plafond).  Wel was de kamer ruim met een zithoek en een balkon, koffiecorner en badkamer met ruime inloopdouche.

ankawa royal hotel en spa

Er zouden in de hotelkamer badjassen en badslippers klaar liggen, maar er lag slechts 1 paar badslippers en de badjassen kwamen pas nadat wij er om hadden gevraagd bij de receptie. Bij het inchecken vertelden ze ons dat niet alleen de flesjes water, koffie en thee inclusief waren, maar ook alles in de minibar… enkele dagen later kwamen we er achter dat dit helemaal niet zo was. Trap er dus niet in: je moet voor alles in de minibar flink betalen. Gelukkig hadden wij nog veel in de rugzak zitten (meegenomen op een dagtrip) dat we terug konden geven zodat het van de factuur afging.

ankawa royal hotel en spa

Voor familie boekten we nog enkele dagen een extra kamer. Dit deden we bij de receptie, maar was goedkoper geweest via Booking.com. Hoewel we wel iets korting kregen (voor 2 nachten een 3-persoonskamer zo’n 280 euro). Wij betaalden zelf voor 7 nachten door de koersopslag en belastingen ruim 780 euro. Omdat we ook de airport taxi nodig hadden

Hier de roomtour (rondleiding door de kamer) op youtube:

Ontbijt en restaurantruimte

Het ontbijtbuffet was goed en uitgebreid. Leuk detail: de honingraat waar je zelf verse honing vanaf kunt schrapen. De medewerkers bakken een eitje of omeletje voor je op aanvraag en komen dat naar je tafel brengen. Genoeg keuze uit zowel Westers brood als meer Oosterse ontbijtkeuzes. Let er op dat de thee Turkse thee is: supersterk en je hoort dit aan te lengen met water.

@marstyle78 Ontbijt in het #ankawaroyalhotel #honingraat vers gebakken #omeletjes en ik had een soort bruine bonenpasta op een wrapje. Net alleen de zaal uitgevlucht omdat iemand zat te roken, heel goor maar dat mag blijkbaar bij het #buffet #erbil #erbil_iraq #hotellife #travelblogger #visitkoerdistan #breakfast ♬ original sound – hairbyharleyy

Het grote nadeel: er mag in de ontbijtzaal worden gerookt. Heel smerig bij het eten, maar dat is in Irak dus normaal. De dame bij de receptie had direct een hekel aan me toen ik dit geschokt ging melden. (Ondertussen kregen we popups op de nieuwsapps dat je in Nederland binnenkort ook bij speeltuinen niet meer mag roken, flink cultuurverschil dus.)

ankawa royal hotel en spa

In de avond zijn er live optredens in de restaurantruimte. Op zich leuk, maar de muziek stond heel hard zodat we elkaar niet konden verstaan. Er werd water neergezet: niet besteld, maar wel lekker duur op de rekening… voor 5 kopjes koffie en 5x water werd iets van 25 euro in rekening gebracht (20 dollar). We hebben in dinars betaald, want het hotel rekent een veel hogere wisselkoers dan de wisselkantoortjes verderop in de straat. Ruim 4% koersopslag ten opzichte van 1% bij zo’n wisselkantoor. Betaal dus zo min mogelijk met je creditcard! Doe alles wat je cash kunt betalen echt met cash, dat scheelt flink.

gym royal ankawa hotel en spa
De fitnessruimte van het hotel is prima als je er niet teveel van verwacht.

Spa, gym en hamam

Tijdens ons verblijf was het zwembad helaas gesloten wegens onderhoud. Dat hebben we dus niet gezien, erg jammer. De spa en de gym waren gelukkig wel open. In de fitnessruimte kun je prima een eenvoudige training doen en de medewerkers voorzien je van een extra flesje water.

Je kunt desgewenst ook een massage boeken, uit mijn hoofd was dat ongeveer 50 euro voor 45 minuten dus vergelijkbaar met de prijzen in Europa. Volgens onze taxi chauffeur is dat een voordelige prijs, ze hebben hier niet veel massagesalons. Wij hebben dit niet gedaan, dus onze ervaring kan ik je niet vertellen. 

Wel zijn we in de jacuzzi (of nou ja, bad met massagestralen) gegaan, in de sauna en in de hamam. Er was ook een stoomcabine, maar die stond uit. De infraroodsauna en de hamam waren heerlijk! Het plafond van de hamam is heel erg mooi en het ziet er allemaal netjes en schoon uit. De jacuzzi is echter een beetje gevaarlijk, dus let heel goed op als je er in wilt: het trappetje zit los / is kapot en de zuigers staan extreem hard dus voorzichtig dat je tenen er niet in komen. Er is een kleedruimte met douches en kluisjes bij de spa. 

Wat ik zelf heel erg leuk vond is de pooltafel vlak voor de ingang naar de spa. Je kunt hier leuk met elkaar een potje poolen en er staan banken naast om te zitten. Hier nog een filmpje dat ik in de spa heb opgenomen om je een indruk te geven:

@marstyle78 #spa #ankawaroyalhotel #turksbad #sauna #ontspannen #relaxtijd #hotelleven #ffbijkomen #drukkedag #wellnesstok #wellness ♬ origineel geluid – Marguerita Bisschop

De wijk Ankawa

Het Royal Ankawa Hotel ligt in de Christelijke wijk Ankawa. Hier vind je dus enkele kerken en – uitzonderlijk voor Irak – winkels en bars waar alcohol wordt verkocht. Deze wijk ligt ongeveer 8 kilometer van het centrum van Erbil. Op loopafstand van het hotel vind je winkels, restaurantjes en een geldwisselkantoor. Op zo’n 5 minuten lopen is het Syriac Heritage Museum, je hebt hier gratis toegang dus zeker een bezoekje waard. Lees in dit artikel mijn beste tips voor je bezoek aan Iraaks Koerdistan. Een erg goede plek als uitvalsbasis voor alles wat je in Erbil zou willen beleven.

Net als overal zijn er veel zwervers en is er veel armoede. Het hotel heeft daarom gewapende bewaking bij de entree en tassencontrole met een x-ray scan. Dit heb je ook bij de nettere winkelcentra in Erbil. Een veilig idee. Het hotelpersoneel is vriendelijk en we hadden hier een comfortabel verblijf, dat alleen geen 5 sterren waard is maar 3. Wanneer ze de boel flink opknappen en renoveren, halen ze dat aantal wel weer omhoog. Er zijn momenteel alleen weinig buitenlandse gasten omdat het land nog niet helemaal als veilig in de reisgidsen staat, zie ook mijn artikel over familiebezoek met code oranje.

Wat zijn jouw ervaringen met het Royal Ankawa Hotel & Spa?

 

Lees ook:

Wijn en cultuur: mijn tips in Argelès-sur-Mer

Familie vakantie naar Boa Vista in Kaapverdië

5 stoere jeeptour bestemmingen

Slow Tourism met tieners in Luberon, Frankrijk

Tips voor je citytrip naar Alicante met tiener

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.