Horren, de tip bij hooikoorts, wespen én muggen

Hatsjie! Ja hoor, mijn seizoen is aangebroken: de tijd van onder meer de graspollen. Eén van de zaken waar ik allergisch voor ben, net als berkenbomen, honden en katten. Wat kun je hier tegen doen? Naast wandelen met een zonnebril op en het dragen van contactlenzen (ja dat helpt), zijn polwerende horren ideaal. Die weren bovendien wespen en muggen uit je huis. Ik heb er net weer 2 gekocht en op maat laten maken, maar kreeg deze week berichten binnen van Luxaflex en van Beestjeskwijt met handig info voor jou! 

hordeur luxaflex
Foto: Luxaflex

Mijn preventie plan

Naast de jaarlijks terugkerende hooikoorts, had ik vorig jaar een wespennest boven mijn badkamer. Ieks! Stapte mijn dochter verschrikt om 7 uur ’s ochtends ineens een badkamer vol wespen binnen, we schrokken ons rot maar gelukkig is het goed afgelopen. Afijn, we houden helemaal niet van dit soort ongewenste indringers. Na een inspectie van de ongediertebestrijder die de ingang vond naast de mechanische ventilatie, kon mijn vader deze dichtpurren en waren we gelukkig beestjesvrij.

Dit jaar zetten we dus nog meer in op preventie. Mijn hordeur was kapot gelopen door de kitten van de buren, die steeds naar binnen glipte. Gelukkig heeft mijn vriend deze kunnen repareren. Voor de ramen van mijn kantoortje en de slaapkamer van mijn dochters heb ik pollenwerende zelfmaak horren aangeschaft. Mijn vader heeft deze op maat gemaakt en in elkaar gezet. Een investering voor meer woongenot! 

Op mijn eigen kamer had ik al een Luxaflex rolhor voor het schuine dakraam. Nu alleen nog het badkamerraampje, het keukenraam en een raam beneden, dan is de preventie compleet.

Lees ook: Oogdruppels tegen hooikoorts, helpt dat?

hordeur luxaflex
Foto: Luxaflex

Hoe werken pollenwerende horren?

Het belangrijkste doel van een hor is het buitenhouden van insecten, zodat je binnen ongestoord geniet van de frisse lucht. Ventileren is belangrijk voor een gezond binnenklimaat, tenslotte. Je kunt daarbij kiezen voor ‘gewone horren’ maar tegenwoordig heb je ook speciaal pollenwerend gaas. Wist je dat? Door te kiezen voor bijvoorbeeld Poll-tex® gaas van Luxaflex® wordt 90 procent van alle pollen uit de lucht gefilterd. Ideaal voor mensen met hooikoorts!

Overigens hebben ook andere merken pollenwerend gaas, ik weet niet eens welk merk horren ikzelf gekocht heb maar mijn nieuwste exemplaren zijn pollenwerend. Toch even wat uitleg van Luxaflex over hun Poll-tex®, een speciaal gepatenteerd pollengaas. Dit anti-pollengaas houdt 100% van de graspollen tegen en werkt voor 97% tegen ambrosia, berken en brandnetels en alle brandhaartjes van de eikenprocessierups. Poll-tex® is als enige horrengaas medisch gecertificeerd door E.C.A.R.F. ( European Centre for Allergy Research Foundation).

Oh en last van jeuk door de eikenprocessierups haartjes? Lees even mijn artikel met een verzachtende oplossing.

Wespennest-in-boom
Foto: Beestjeskwijt

Waakzaam voor wespenoverlast

De enorme wespenoverlast in 2022 ligt nog vers in het geheugen. Nog nooit hadden wespenbestrijders het zo druk als afgelopen jaar. “Van april tot en met september belden mensen ons met de vraag of we met spoed een wespennest konden verwijderen”, zegt Merijn Janssen, eigenaar van ongediertebestrijders platform Wespennestverwijderen.com. “In die periode hebben we echt duizenden aanvragen gehad. Soms voor meerdere nesten op één locatie. Als je dat vergelijkt met dit jaar, kunnen we gerust stellen dat het vooralsnog rustig is, maar of dat zo blijft…”

Zachte winter voorbode voor grote overlast

Dit jaar was de winter erg zacht. Wat heet, op Nieuwjaarsdag was het buiten warmer dan met Hemelvaartsdag. Door de grote wespenoverlast afgelopen zomer, gingen we de herfst in met een recordaantal wespenkoninginnen. Als de daaropvolgende periode dan zo zacht verloopt, overleven de meeste koninginnen de winter met gemak. Vaak zie je dan dat er ook veel wespennesten volgen in de lente. Maar na die ‘warme’ winter, kregen we te maken met een nat en koud voorjaar. Dit heeft veel koninginnen alsnog de kop gekost!

Natte lente funest voor wespen

De kwakkelende lente was veel mensen een doorn in het oog. Er leek geen einde te komen aan de regenval. Ook bleef de buitentemperatuur lange tijd ver onder het gemiddelde. “Toch kan deze tegenvallende lente weleens de redding zijn geweest voor wat betreft wespenoverlast,” zegt Gerben Cirkel, ongediertebestrijder én eigenaar van Sento Plaagdierbeheersing. “Na een zachte winter ontwaken de koninginnen vroeg uit hun winterslaap. Ze verlaten dan meteen hun veilige en warme schuilplaats en gaan op zoek naar een nieuwe plek om een wespennest te bouwen. Ze zijn qua beschutting dus een tijdje kwetsbaar. Als het dan veel regent of erg koud is, sterven alsnog veel wespenkoninginnen. Voor elke koningin die sterft, is er in de zomer één wespenkolonie minder.”

Lees ook: 12 slimme schoonmaaktips, gehoord op de Blogboot

Wel overlast, maar minder dan vorig jaar

Hoewel een voorspelling altijd koffiedik kijken is, zijn de voortekenen wel vrij duidelijk. Na de winter leek het erop dat we weer een moeilijke zomer tegemoet gingen qua wespen. De lente heeft er echter voor gezorgd dat veel koninginnen het loodje hebben gelegd. Eenzelfde overlast als afgelopen jaar gaan we dan ook niet zien. 

Op dit moment zijn de veel koninginnen hun nest nog aan het uitbreiden. Echt last heb je er nu dan nog niet van. Die overlast begint pas in augustus. Dan is de wespenpopulatie het grootst en gaan ze actief op zoek naar zoet voedsel en eten ze vooral kleine insecten op. Maarrr… ze worden ook aangetrokken door zoete drankjes, fruit en etensresten. Parfum geuren en zonnebrandcrème, zijn eveneens lokkertjes. In die periode kunnen wespen erg agressief zijn.

Wat kun je doen tegen wespen?

Ik noemde de horren al, zodat ze niet naar binnenkomen. Mijn huis is ook voorzien van bijenklauwen zodat ze niet in de spouwmuur hun nesten maken. Verder kun je wierookjes branden en logische dingen doen. Dek eten en drinken goed af en houd prullenbakken gesloten. Gebruik niet te veel zoete parfum als je naar buiten gaat en koop zonnebrandcrème die neutraal ruikt. Heb je een wespenval gemaakt of gekocht? Zet deze dan niet te dicht in de buurt van je tuinset. Je vangt namelijk niet alleen wespen, je lokt ze in eerste instantie ook naar je toe. Dan werkt het averechts.

Wespennest veilig verwijderen

Hoewel de verwachting is dat er deze zomer minder wespenoverlast is, kun je natuurlijk altijd pech hebben, zoals ik vorig jaar met mijn badkamer. Zie je plotseling veel wespen rondvliegen, of ontdek je een wespennest? Dan is het advies: blijf uit de buurt en ga vooral niet zelf wespen verwijderen! In een groot wespennest leven met gemak duizenden wespen. Voelen die zich bedreigd, dan vallen ze massaal aan. Dat wil je echt niet meemaken! Bel een lokale wespenbestrijder. De overlast is dan zo verdwenen.

Meer weten over wespen en het veilig en verantwoord verwijderen van wespennesten? Kijk dan eens op www.wespennestverwijderen.com Hier vind je uitgebreide informatie en tips over wespen en wespenbestrijding. Ook vind je er snel gecertificeerde wespenbestrijders bij jou in de buurt. Overigens woon ik zelf sociale huur, dus ik heb de woningbouw gebeld die een vaste plaagdierbestrijder hebben. Die komen vaak snel in actie.

Lees ook:

Heb jij overal horren? Ging je voor pollenwerend? En heb je weleens een wespenplaag gehad?

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.