12 slimme schoonmaaktips, gehoord op de Blogboot

Heel voorzichtig begint nu eindelijk toch echt het voorjaar, tijd voor de voorjaarsschoonmaak dus. Winterjassen in de was en opbergen, tussenjassen en zomerjassen aan de kapstok. Stap voor stap was ik mijn gordijnen en begin ik aan het onkruidvrij maken van de tuin. Op de Blogboot werd het laatste schoonmaaknieuws met ons gedeeld, dus lees even verder voor de nieuwste handigheidjes op dit gebied! Met deze innovaties pak je het schoonmaken nog slimmer aan.

slim schoonmaken blogboot

Tijdens onze privé boottocht in Amsterdam met mijn vaste partner Starboard Boats, kreeg iedereen jeukende handen om met deze producten thuis aan de slag te gaan. Zoveel handige nieuwe producten! Het was volle bak met 15 bloggers op de boot en flink wat merken die hun laatste nieuwtjes met ons deelden. Met deze tips kun jij snel slim aan de slag en… binnenkort volgen nog een paar fijne winacties met NaturalSenz wasmiddel, de nieuwe duurzame lijn van Sorbo en met Spermidine van Alka, dat een positief effect kan hebben op longcovid.

Slim je tuin schoon en onkruidvrij met WOLF-Garten

Niet alleen je huis, ook de tuin is toe aan een grote schoonmaak in het voorjaar. Ken je tuinmerk WOLF-Garten? Dit merk deelt een complete checklist om mee aan de slag te gaan. Afvinken maar en in het zonnetje genieten van je werk:

1. Het gazon: maaien, bemesten, verticuteren en opnieuw inzaaien

Heb je een grasveldje? Begin met voorzichtig harken van het gazon. Zo worden bladeren en takken verwijderd. Daarna volgt de eerste maaibeurt om de groei van de gazonplanten te stimuleren en de vertakking van de wortels te bevorderen. De derde stap is verticuteren met een speciale verticuteerhark- of machine. Dankzij deze beluchtingstechniek wordt het groen bevrijd van mossen en onkruid en kunnen licht, lucht, water en voedingsstoffen weer doordringen tot de wortels van het gras.

robomow robomaaier
Foto: Robomow van WOLF-Garten

Expert tip: Verticuteren komt van de Engelse omschrijving ‘vertical cut’, dus het verticaal bewerken van het gazon waardoor de viltlaag verwijderd wordt. Wil je het helemaal goed doen, bemest het gazon dan na het verticuteren met de 4-in-1 verticuteermix van WOLF-Garten zodat de grond extra vruchtbaar en gezond is.

2. Bloembedden schoonmaken en losmaken

Haal eerst de bladeren en dode plantenresten weg, bijvoorbeeld met de kleine bladhark LD-M van WOLF-Garten. Vervolgens wordt het onkruid met zijn wortels verwijderd, zodat het niet snel weer begint te groeien. De plantenresten kunnen bij het losmaken van de grond direct worden ingewerkt, waardoor de grond op natuurlijke wijze wordt bemest.

wolf garten tuin voorjaar schoonmaak
Even de zooi van de herfst opruimen. Schone dakgoten voorkomen verstopping van de regenpijp en ze overstromen dan niet van de voorjaarsbuien.

Expert tip: Het is beter om in het voorjaar niet diep te spitten, zodat de bodemorganismen niet te veel worden aangetast. Is de grond heel erg hard? Maak deze dan eerst heel voorzichtig los met een schoffel zodat de grond toch kan ademen en voedingsstoffen op kan nemen.

3. Bomen en heggen snoeien

Veel soorten bomen en hagen moeten nu ook gesnoeid worden. Dit helpt hen om in het voorjaar krachtig uit te lopen. Het beste is om dit na IJsheiligen te doen, wat dit jaar tussen 11 en 15 mei valt. De kans dat het daarna nog gaat vriezen is erg klein.

wolf garten tuin voorjaar schoonmaak
Het veelzijdige Multi Star systeem wordt hier gebruikt om de uitlopers van de haag netjes recht te snoeien.

Expert tip: Denk aan verschillende snoeitijden. Sommige soorten, zoals abrikozen of pruimen, moeten niet in het voorjaar worden gesnoeid. Het is ook een goed idee om met het snoeien van veel hagen te wachten tot juni.

4. Vijver schoonmaken

wolf garten tuin voorjaar schoonmaak
Visjes ook weer blij: tuin bladvrij.

In de vijver kunnen plantenresten zich aan de oppervlakte verzamelen, wat de waterkwaliteit negatief kan beïnvloeden wanneer het naar de bodem zakt. Zorg er in het voorjaar dus voor dat bladeren en ander bladafval in en rondom de vijver verwijderd worden. Dit kan met een vijverstofzuiger of met een schepnet zoals de WOLF-Garten WK-M. Tevens moeten nu de filters en pompen worden gereinigd en de UV-lampen worden gecontroleerd. Vul tot slot de vijver aan met schoon, vers water.

5. Schoonmaken van terrassen, balkons, paden en trappen

Naast het groen, moeten ook de verharde oppervlakken zoals terrassen, balkons, paden, trappen en opritten worden opgeknapt. Sterk vervuilde oppervlakken kunnen met bezem en schrobber worden gereinigd. Zo heeft de WOLF-Garten multi-star® serie sterke basisstelen waarop je een bezem en reinigingsborstel kan klikken. Deze serie bestaat al meer dan 35 jaar en is uitgebreid met het e-multi-star™-systeem, als het elektrische en energiebesparende antwoord op apparatuur die op benzine of olie werkt.

wolf garten tuin voorjaar schoonmaak
Serre ramen zemen geeft zichtbaar eer van je werk!

WOLF-Garten voegt aan dit e-multi-star™-systeem nu een reinigingsborstel op accu met twee extra opzetstukken toe. Deze maken het schoonmaken van vloeren, voegen en kanten super eenvoudig. De elektrische reinigingsborstel is geschikt om het terras en stenen vloeren zowel droog als nat te reinigen. Op de borstel kunnen twee handige, motorloze opzetstukken geklikt worden: een voegen- en onkruidkrabber of een kantensnijder.

wolf garten tuin voorjaar schoonmaak
Dag onkruid! Door de lange steel hoef je niet te bukken.

Expert tip: Bijzonder hardnekkig vuil kan effectief worden verwijderd met een hogedrukreiniger. Voorzichtigheid is echter geboden bij de reiniging van houten terrassen of zandsteen! Maak hier de moslaag, die zich in het koude seizoen heeft afgezet, liever los met een borstel en wat water.

6. Tuinhuisje, garage en serre opruimen

Opruimen is hier, net als in huis, een goede basis. Want als je ruimte creëert, is het makkelijker schoonmaken. Na een basisreiniging van het interieur door vegen en stofzuigen is een stoomreiniger een goede oplossing voor hardnekkige vlekken. De muren kunnen snel worden ontdaan van spinnenwebben en vuil met een bezem of ragebol. Tijdens de voorjaarsschoonmaak is het ook een goed idee om de deuren en de garagedeur te onderhouden.

wolf garten tuin voorjaar schoonmaak
Opgeruimde schuur: alles hangt aan de wand.

Expert tip: Controleer de dakgoot en regenpijp op verstoppingen. Met een speciale dakgootreiniger zoals de WOLF-Garten GC-M kunnen bladeren en vuil grondig en eenvoudig worden verwijderd. Met een telescoopsteel, zoals uit de WOLF-Garten multi-star® serie, wordt het bereik vergroot en heb je geen ladder nodig om bij de dakgoot te kunnen. Ook handig voor het zemen van ramen.

7. Tuingereedschap en meubilair

Last but not least verdient ook het tuingereedschap een opfrisbeurt en moet het worden onderhouden en zo nodig gerepareerd voordat het tuinseizoen begint. Hetzelfde geldt voor het tuinmeubilair, dat nu grondig moet worden schoongemaakt. Zo zijn de tuin en de buitenruimte weer in topvorm, net op tijd voor de eerste zonnige dagen – de zomer kan komen.

Oh, je kunt trouwens leuke tuinprijzen winnen als je meedoet aan het WOLF-Garten Tuinonderzoek van 2023!

Vertrouwde hulp in huis: Sorbo

sorbo keukenset

Sorbo is uw hulp in huis gebruiken ze na de rebranding niet meer als slogan, maar we kennen ‘m nog wel toch? Het merk heeft een flinke opfrisbeurt gekregen en lanceert dit jaar heel veel handige én duurzame schoonmaakitems. Roze is nu de Sorbo kleur. Op de boot waren wij erg onder de indruk van de zwarte Squeegee douchewisser, gewoon stijlvol zwart. Dat was voorheen niet zo makkelijk verkrijgbaar, maar nu weet je het: Sorbo!

slim schoonmaken blogboot sorbo
Stijlvol zwart! Dat roest niet en staat netjes in je douche.

Wij konden kiezen uit een Sorbo pakket voor de keuken of de badkamer, en ik heb de keuken gekozen. Heb al best veel producten van dit merk in huis en het blijft top. Een item waar ik vooral heel happy mee ben zijn de ‘screen care doek‘ om het scherm van je mobieltje, auto navigatie (in de Peugeot 308 zie je daar snel vingers op), je laptops en televisie schoon te maken.

Hoge verwachtingen heb ik van de Wonder Sponge. Met deze wonderspons kun je snel je sneakers schoon krijgen. Deze wonderspons weet raad met potlood- en penstrepen, vlekken op je sneakers en ander vuil op gladde oppervlakken. Voor gladde schoenen waar je geen schoenpoets voor gebruikt, is dit dé oplossing. In een doosje zitten 4 van deze witte sponsjes.

Waar ik nu al fan van ben is de Kitchen Sponge Cloth. Supermakkelijk om even snel het aanrecht te drogen. Deze sponsdoek neemt extra veel water op, zodat je het aanrecht snel streeploos droog maakt. Werkt heel fijn, in de verpakking zitten 3 doeken in verschillende grijstinten. Past erg mooi bij mijn keuken ook en worden nu al intensief gebruikt.

slim schoonmaken blogboot sorbo
Voor al je touchscreens, mobieltjes worden echt zo vies, heel handig dit.

Duurzaamheid is belangrijk en ook daar heeft Sorbo met hun nieuwe productlijn aan gedacht. Zo kreeg ik een paar lege sprayflessen mee: de All Purpose Cleaner & Refill en de Kitchen Cleaner & Refill. Een allesreiniger en een keukenreiniger (speciaal voor vettig vuil). Voeg alleen water toe in deze herbruikbare fles (gemaakt van 100% gerecycled plastic) en maak hiermee je krachtige en milieuvriendelijke reinigingsmiddel dat met gemak vuil verwijdert. Is de fles leeg? Koop de sachets en hergebruik de fles; lekker duurzaam! Scheelt bovendien de nodige boodschappenkilo’s. Oh, en ze hebben deze ook voor de badkamer!

De Smart Brush had ik zelf al in huis, maar ik kreeg dus een ‘verse’ afwasborstel. Voor een stralend schone afwas van de delicate vaat tot aangekoekte ovenschalen. Deze afwasborstel heeft de juiste borstelharen
voor elk type vaat en net als ik heb jij ‘m wellicht ook allang in huis?

Plakkerig vuil poets je weg met de Kitchen Scrub Cloth. Deze is al veelvuldig in gebruik genomen en droogt snel aan de waslijn. Ideaal ding om etensrestjes, vet en vuil in de keuken te lijf te gaan met dit scrubdoekje van Sorbo. Met de krasvrije scrublaag poets je jouw keuken en kookplaat weer stralend schoon.

Oh en voor de oven, inductie- of keramische kookplaat is er de krasvrije Cooking Care spons, om dit soort oppervlakken makkelijk stralend schoon en vetvrij te krijgen! De Cooking Care spons bevat een natuurlijke, vetoplossende zeep.

Wat ik later nog zal krijgen – zo vers van de pers is deze wisser – is de Sorbo Dust Magnet. Tegen ronddwarrelend stof.  Deze veelzijdige en wasbare stofwisser vangt stof en houdt dit vast. Dankzij de
duster heb je geen wegwerp stofwissers meer nodig! Je kunt deze – super duurzaam – dus vaker gebruiken.

iRobot stofzuiger doet het werk

Dagelijkse kruimels of huisdierharen? Met een robotstofzuiger heb je er minder omkijken naar, deze doet het werk terwijl jij met andere zaken bezig bent. De Roomba van iRobot is er zo eentje en als je het nog luxer wilt, heeft het merk zelfs een variant die meteen ook dweilen kan. In mijn oude huis met grote woonkamer (en kruimelende peuters) was dit echt ideaal geweest! 

irobot combo j7

De iRobot Roomba Combo j7+ is de meest geavanceerde robotstofzuiger en dweilrobot op de markt. De Roomba Combo j7+ is ontworpen voor drukke huishoudens die beschikken over tapijt, vloerkleden en harde vloeren, en voor mensen die een robotstofzuiger willen die ook kan dweilen.

De robot onderscheidt zich van andere 2-in-1 robots door te stofzuigen en te dweilen in één schoonmaakbeurt, wat tijd bespaart en de vloeren fris en schoonhoudt. Dat kan dankzij een volledig intrekbare dweilpad die zichzelf naar de bovenkant van de robot tilt wanneer de robot tapijt of vloerkleden detecteert. Geen natte plekken op die plaatsen dus!

Via een app alles instellen

irobot stofzuiger

Je bedient jouw robotstofzuiger via een app met de naam ‘iRobot OS 5.0‘. Hier kun je de ruimtes in jouw huis gekke namen geven als ‘dungeon’, ‘girlboss’ of ‘streamingzone’. Of je noemt het gewoon keuken, kantoor en woonkamer, dat kan ook. Er zitten ontzettend veel functies op waarmee je het schoonmaken kunt personaliseren, zo laat de keuken, de speelhoek met bouwwerken even overslaan, dat soort dingen. Een kwestie van ontdekken en stofzuigzones instellen al naar gelang jouw behoeftes.

irobot combo i8

Een ander model is de gebruiksvriendelijke Roomba Combo i8+ die ook kan stofzuigen en dweilen. Met de extra Roomba Combo Bin, is deze robot gemakkelijk te veranderen van een stofzuiger voor alle vloeren naar een stofzuiger en dweil voor harde vloeren. De robot detecteert de Roomba Combo-opvangbak automatisch als het tijd is voor een gecombineerde schoonmaak. Dzee Roomba Combo i8+ robotstofzuiger en dweilrobot heeft flink wat extra zuigkracht speciaal voor huishoudens met huisdieren.

irobot stofzuiger
Haren trek je heel makkelijk los uit de borstel door een kleine uitsparing.

Oh en het fijne is dat iRobot speciale borstels gebruikt waar je makkelijk jouw eigen lange haren uit kunt verwijderen. Bij sommige stofzuigers moet je die met een stanleymesje lossnijden, maar bij deze trek je ze zo los uit de borstel.

Was op 20 graden schoon met NaturalSenz

NaturalSenz-Duo wasmiddel

Milieuvriendelijk wassen vinden we allemaal belangrijk, dus een wasmiddel dat op 20 graden schoon wast en ook nog eens in een duurzame verpakking komt is ideaal. NaturalSenz is zo’n wasmiddel. In een onderzoek met verschillende natuurlijke waspoeders, uitgevoerd door het onafhankelijke testinstituut Eurofins ATS, is NaturalSenz als beste getest voor een superschone was. Het wordt in Nederland geproduceerd door Senzora, een familiebedrijf dat al in 1969 als eerste fabrikant een fosfaatvrij wasmiddel op de markt bracht. 

Vrij van microplastics en vegan

Alle ingrediënten van NaturalSenz zijn volledig biologisch afbreekbaar en vrij van microplastics. Daarnaast zijn de producten verpakt in FSC-karton in plaats van plastic, zo draag je bij aan het verminderen van de plasticsoep. NaturalSenz bevat geen water en bestaat uitsluitend uit poeder. Het bespaarde water hoeft dus ook niet vervoerd te worden met alle voordelen van dien.

Omdat kleding langdurig in direct contact staat met je huid zijn de waspoeders van NaturalSenz dermatologisch getest met optimaal resultaat. De producten van NaturalSenz zijn ook voorzien van het Vegan Society keurmerk: ze bevatten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong en zijn niet getest op dieren.

De waspoeders bestaan voor meer dan 98% uit natuurlijke ingrediënten. Doelstelling is 100%, maar omdat naast gezondheid en milieu ook waswerking belangrijk is, gebruikt NaturalSenz enkele ingrediënten waar nog geen 100% natuurlijk alternatief voor beschikbaar is. Deze voldoen wel, net als alle andere ingrediënten, aan de strenge eisen van Ecocert.

Wat was je met de voorjaarsschoonmaak?

Qua voorjaarsschoonmaak ben ik mijn gordijnen, alle winterjassen en stoffen gympen en espadrilles aan het wassen. Vergeet ook je zomerdekbedovertrek niet even in de wasmachine te gooien voordat je deze op het bed legt! En als je toch bezig bent… neem het tijk van je matras of opdekmatras even mee.

NaturalSenz Waspoeder Wit en Waspoeder Kleur zijn verkrijgbaar in natuurwinkels (o.a. Ekoplaza) en online. Consumentenadviesprijs € 9,59. 

Soda voor je afvoerputje, terras, wasmachine en nog veel meer

Marja-Tricel keukenkastje

Schoonmaaksoda is een universele alleskunner. Wat kun je er eigenlijk niet mee schoonmaken? De soda van Tricel komt in een zak, maar wanneer je na het openen nog iets overhoudt kun je het schoonmaakzout bijvoorbeeld mooi in een glazen weckpot opbergen. Je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig voor een groots effect. Het merk deelt 5 tips wat je met schoonmaaksoda kunt doen:

1. Groene aanslag in de tuin reinigen

Qua voorjaarsschoonmaak is het verwijderen van groene aanslag met Tricel Soda een leuke lenteklus. In ieder geval is het makkelijk: in een handomdraai heb je een sprankelend schoon terras en schone tuinmeubelen. 

Groene aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon door 2 kg soda op te lossen in een liter kokend water dat je aanvult met 9 liter koud water. Dit giet je uit over de groene aanslag en laat je twee dagen intrekken. Daarna verwijder je met de tuinslang eenvoudig, doeltreffend en milieuvriendelijk de aanslag.
Tricel Soda is een milieuvriendelijk alternatief voor de vele reinigingsmiddelen die je in de supermarkt kunt kopen. Het is mild, milieuvriendelijk en zuinig in gebruik.  Dit maakt Tricel Soda een stuk goedkoper dan andere schoonmaakmiddelen. Naast een krachtig en veelzijdig schoonmaakmiddel is soda ook waterontharder, luchtverfrisser, ontstopper en ontvetter. Zorg daarom dat je altijd soda in huis hebt!

2. Voorkom kalkaanslag in je wasmachine

Soda heeft een wateronthardende eigenschap. Giet een half kopje soda in het wasmiddelenbakje en een schep in de trommel van de wasmachine. Laat de machine leeg draaien op 90 graden. Door de wateronthardende eigenschap wordt kalkaanslag in de machine voorkomen.

3. Luchtverfrisser: strooi wat in je groene bak

Neutraliseer nare luchtjes in je groene afvalcontainer met Tricel Soda. Vooral in de warme zomermaanden kun je last krijgen van stank en ongedierte bij je gft-bak. Strooi grof soda onderin de container en je bent zo van de vieze geurtjes af! Simpel maar effectief.

4. Ontstopper 

Met Tricel Soda Grof ontstop je razendsnel de gootsteen. Ontstopper is heel erg duur en dit is een handig én effectief alternatief. Makkelijk ook: je strooit soda over het afvoerputje en spoelt het na met kokend heet water.

5. Ontvetter

Je oven ontvet je door deze schoon te maken met een hete, sterke soda oplossing. Ook het barbecuerooster wordt weer blinkend schoon als je deze in een hete sodaoplossing laat weken.

Met Tricel Zilver Soda maak je bijna alles schoon in en om het huis. Het is een ideaal middel voor dagelijkse schoonmaakklussen zoals het reinigen van de keuken, vloeren, deuren en geglazuurde tegels. Heb jij standaard schoonmaaksoda in je keukenkastje?

Voor je lijf: je cellen schoonmaken met Spermidine

Boekweit ingredient Spermidine
Uit boekweitmeel komt dit gezonde ingrediënt met Vitamine B en Zink, met het nieuwe biologischeAlka® Spermidine Drinkpoeder of met de capsules wordt ‘autofagie’ gestimuleerd.

Het geheim van de eeuwige jeugd ligt diep verankerd in de cellen. Ons lichaam is van nature in staat om zichzelf te ontdoen van afvalstoffen, dit is een reinigingsproces dat autofagie wordt genoemd. Schone en gezonde cellen zijn een belangrijke basis voor een gezond lichaam, maar naarmate we ouder worden neemt de recycling van niet meer functionerende cellen steeds verder af. Onderzoekers ontdekten dat er een lichaamseigen stof is die autofagie kan stimuleren. Spermidine is de naam van deze grote schoonmaker, die voorkomt in alle lichaamscellen en in voedingsstoffen als boekweitkiemen, tarwekiemen, gedroogde sojabonen, gerijpte cheddar en paddenstoelen. Van het merk Alka kregen we natuurlijke Alka® Spermidine in de vorm van drinkpoeder en capsules.

Alternatieven voor dit stofje om de autofagie te stimuleren zijn bijvoorbeeld intermittent fasting (12 uur lang niets eten, dus bijvoorbeeld alleen tussen 12.00 tot 20.00 uur) of je lichaam in ketose brengen (geen koolhydraten eten).

Helpt bij longcovid klachten

spermidine tegen longcovid

Waarom is dit interessant? Momenteel is er veel onderzoek naar longcovid, waar ik zelf – ook al kan ik over het algemeen inmiddels weer normaal functioneren – nog steeds de gevolgen van ondervind. Inmiddels is gebleken dat Covid het proces van autofagie vertraagt, waardoor het virus langer schade kan doen aan je lichaam. Aangezien intermittent fasting en ketose bij longcovid patiënten absoluut onverstandig zijn, kan dit natuurlijke voedingssupplement uitkomst bieden. Op deze website wordt uitgebreid uitleg gegeven over het effect van Spermidine bij longcovid.

Ik ben het momenteel aan het reviewen en er volgt binnenkort een winactie, waarin ik meer uitleg geef. Een paar weken dagelijks een pil slikken stelde me nog niet direct in staat om langer dan 5 minuten te fietsen zonder terugval, maar dat zou 3 jaar na besmetting ook wel heel uitzonderlijk geweest zijn. Mijn fysio zei van de week in ieder geval “zo, wat een energie!” als reactie op mijn drukke werkschema als blogger dus ik voel me wel fit en energiek. 

Lees ook:

Ben jij al lekker bezig geweest met het schoonmaken van je huis en tuin?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.