Wat maak jij schoon met azijn?

Maak jij weleens iets schoon met azijn? Wat maak je dan schoon en hoe? Dat vroeg ik op facebook aan mijn lezers en die reageerden massaal. Jullie zijn echt mijn ‘Marja en Liny’ van het televisieprogramma ‘Hoe schoon is jouw huis’ hoor! Ik ben zwaar onder de indruk en heb veel tips gekregen.

schoonmaken met azijn

Ik werd geïnspireerd door de website www.azijn.nl waar je allerlei filmpjes en tips kunt vinden over schoonmaken met azijn. Verder dan af en toe (met een speciale gadget) de combimagnetron ermee reinigen, was ik zelf nog niet gekomen. Tot ik las dat je het ook in een spuitflacon kunt doen voor het schoonmaken van je (stinkende, met maden bedekte) groene minicontainer en het kalkvrij houden van je waterkoker.

Wat mijn lezers schoonmaken met (natuur)azijn

Mijn lezers zijn overduidelijk verder gevorderd op de schaal van schoonmaakexpertise dan ik. Op facebook vroeg ik wat zij er zoal mee reinigen en ik kreeg de volgende reacties:

 • De waterkoker (deze werd veruit het meest genoemd). Ik doe dit ook weleens (en de Senseo) maar… bij mij blijft er dan zo’n vies smaakje aan je water of koffie zitten, mochten jullie daar nog goede tips voor hebben dan ben ik zeer geïnteresseerd om die te horen!
 • De ramen, die worden streeploos schoon als je azijn gebruikt. En de spiegels natuurlijk ook.
 • Azijn in het dweilwater om de vloer te doen
 • Meubels afnemen.
 • Enkele lezeressen wassen hun haren ermee! Ja, echt! Ze schijnen dan nog wel even naar te ruiken als ze nog nat zijn, maar sommige mensen zweren erbij… Ze gebruiken hiervoor appelazijn en het wordt vooral gedaan voordat je een kleurspoeling aanbrengt, zodat deze beter ‘pakt’. Tip!
 • De wasmachine reinigen als je last hebt van vetluis (stinkende was). Sommigen doen sowieso een scheut azijn bij de was er in in plaats van wasverzachter. Ook haal je met azijn de zeepresten makkelijk uit het bakje.
 • Het konijnenhok werd genoemd.
 • Keukenpapier in azijn drenken en daarmee de kalk verwijderen op kranen, de douchekop kun je er eventueel in leggen om deze te ontkalken. Ik ga hiervoor de keukenpapier tip gebruiken, want ik heb een vaste regendouche die niet los kan.
 • Toiletranden en doucheputjes reinigen met keukenpapier gedrenkt in azijn werd ook genoemd.
 • De tegels van de badkamer.
 • De schuifpui deuren.
 • Voor vlekken in een vloerkleed.
 • Voor het reinigen van de autobekleding.
 • Een lezeres tipt appelciderazijn om je gezicht mee te stomen, goed voor de holtes én voor je huid.
 • De groene aanslag en onkruid verwijderen op je vlonders en terrastegels.
 • Als een shirt of sportkleding erg naar zweet stinkt, dit eerst in azijn laten weken voor het in de wasmachine gaat. Deze werd een paar keer genoemd.
 • De oven schoonmaken.
 • De vaatwasser met een combi van azijn en baking soda. Deze combi werd ook diverse malen genoemd om de afvoeren goed te ontstoppen.

Flink wat toepassingen dus! Dank allemaal voor het delen, ik heb mijn to do lijst flink zien groeien… Tegenwoordig bestaat de huishoudschool niet meer dus moeten we het van elkaar en dit soort schoonmaaktips hebben. 

Heb jij nog aanvullingen?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Marijke zegt:

  Waterkoker eerst met azijn laten koken. Weggooien, dan met water laten koken, weggooien, herhalen en nog een keer. Na de laatste keer even leeg open laten staan en weg is de azijnlucht en smaak.
  Waarschijnlijk doe ik het met water koken car een keer teveel, maar wil gewoon geen vieze smaak aan mijn thee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.