Maak de kindergarderobe springproof!

Is de kledingkast van jouw kindje al klaar voor de lente? Met het voorjaar in zicht is het tijd om daar lekker mee aan de slag te gaan. Een verse voorjaarswind om de garderobe up to date te krijgen. In dit artikel een handig stappenplan!

kledingkast kind opruimen
Foto: Shutterstock

Welke maat heeft je kind nu?

Check allereerst even welke maat je kind nu heeft. Past dat nog? Zie je blote enkels en polsen? In de fase dat ze hard groeien, kun je nieuwe t-shirts, jurkjes en korte broeken best een maatje groter in slaan. Dan kunnen de korte mouwen uit de nieuwste collecties wat langer mee.

Haal die kast leeg

Haal plank voor plank, laatje voor laatje – het hoeft niet allemaal tegelijk – de kasten leeg. Check de maten in de kledingstukken: wat is echt te klein? Leg dat apart en doe het naar zolder om door te geven aan jongere kindjes. Tenzij items echt versleten zijn, dan gaat het bij het afval of in een recyclebak. Heb je al dingen op de groei die terug in de kast kunnen? Welke items liggen er nog en wat is er nodig? Nu je weet wat je hebt en wat nog aangeschaft moet worden, haal je even snel een doekje over de planken en daarna gaat alles weer terug in de kast. Op nette stapeltjes. (Waarbij je altijd hoopt dat het nog maar lang zo netjes mag blijven.)

Koop op de groei en op seizoen

Nu je weet wat er nog nodig is, kun je gericht gaan shoppen. Met het oog op warmer weer, zijn er meestal ook korte broeken, rokjes en korte mouwen shirts of shirts van dunnere stof nodig. Hier een lijstje met items die ik altijd in de juiste maat in de kast van mijn dochters probeer te hebben, zeker in de lente:

 • Lange broek: jeans, broeken, joggingbroeken (flared broeken vinden ze nu supertof)
 • Legging: lange leggings, driekwart leggings, korte leggings (voor onder een rokje)
 • Korte broek: voor netjes, voor gymles, voor buitenspelen
 • Rokje: ook leuk met een legging eronder en matchend shirt
 • Jurkje: met lange en korte mouwen
 • Vestje: voor over een t-shirt of jurkje als het wat frisser is
 • Trui: meer iets voor de winter, maar ook fijn tijdens koudere zomeravonden buiten
 • Longsleeve: lekker shirt om in te spelen of naar school te gaan
 • T-shirt: korte mouwen altijd leuk, zeker in combi met een vestje, een hemdje voor echt warme zomerdagen kan eventueel ook nog
 • Bodywarmer: ideaal voor buitenspelen bij wisselende temperaturen
 • Regenkleding: moet mee op scoutingkamp
 • Tussenjas / zomerjas: een spijkerjasje kan ook nog als vest dienen, maar op koude lentedagen is een borgjas of gewatteerde jas net wat fijner dan een heel dun zomerjasje voor als de winterjas straks te warm is
 • Pyjama: in de zomer vinden ze korte mouwen of een nachtjapon fijn, in de lente een dunnere pyjama met lange mouwen en broek

En daarnaast check je uiteraard het ondergoed (zit je dochter al in de hemdjes fase of moet ze haar eerste behaatje krijgen?) en hoe netjes dit nog is. Kleine maatjes kun je eventueel doorgeven aan de kleuterklas. Zelfde geldt voor de sokken (en maillots). Aanvullend vind ik een ochtendjas nog een leuke aanvulling op de kindergarderobe, net als sloffen.

opgeruimde kledingkast kind
Foto: Shutterstock

Opruimtip: gebruik mandjes voor losse spulletjes! Zo houd je soort bij soort en oogt het netter.

Schoenenkast uitzoeken

Zijn de kledingkasten netjes? Dan is het tijd voor de schoenenkast. In de winter is alles warm en hoog en had je de snowboots paraat. Schoenen voor meisjes zijn er in meer soorten en varianten dan voor jongens, dus die neem ik als uitgangspunt. Voor de lente kijk je of de volgende items nog passen of schaf je ze alvast een maatje groter aan: ballerina’s, sportschoenen, gymschoenen, slippers, regenlaarzen, nette dichte schoenen zoals enkellaarsjes. Bij mij zitten de schoenen in een la, dus daar haal ik ook even een stofzuiger doorheen.

Alles uitgezocht? Met te kleine items maak je een ander weer blij en de plek die vrij is vul je aan met nieuwe items in de juiste maat die nog ontbraken.

En nu je toch met deze voorjaarsschoonmaak bezig bent: kijk meteen ook even naar de dekbedovertrekken. Zijn die nog passend bij de leeftijd van je kind? Anders doe je ook daar een opruimronde. Net als bij het (buiten)speelgoed.

Geef jij te kleine kleertjes aan bekenden, een goed doel of probeer je het te verkopen?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.