Kijkje in de portemonnee 2022: wat geef ik nu uit aan boodschappen?

Wat geef ik eigenlijk elke maand uit aan boodschappen? En is dat “normaal” of spring ik vreselijk uit de band? In 2021  schreef ik al een artikel met uitgaven aan boodschappen, maar mijn uitgavenpatroon is behoorlijk veranderd. Bovendien zijn de prijzen niet bepaald hetzelfde als toen. Ik ben ook heel benieuwd wat jij zoal uitgeeft?

boodschappen

In 2021 kwam ik uit op zo’n 300 euro aan uitgaven in de categorie boodschappen per maand in mijn digitale bankomgeving bij de Rabobank. Toen kocht ik nog keurig bij de gewonde supermarkt. Inmiddels maak ik vooral gebruik van HelloFresh en boodschappenservice Picnic. Bovendien is het natuurlijk zomervakantie geweest en dan zijn je uitgaven sowieso anders. De kinderen waren ook een week met hun vader op vakantie, er is er eentje op scoutingkamp geweest en met de oudste vloog ik zelf naar Alicante.

Jumbo.com - Voorjaar Voordeel

Prijsbewuste boodschapper?

picnic
Kreeg een geinig overzichtje van Picnic, ik blijk een voordeeltjes shopper. Geen verrassing toch?

Hoewel ik niet heel hard bespaar op boodschappen, ben ik wel heel prijsbewust. Ik koop graag producten die in de aanbieding zijn. Mijn HelloFresh maaltijdbox heb ik bijgesteld van 3 personen naar 2 personen, omdat de kinderen zo weinig eten dat ik veel te veel weg moet gooien. Het past gewoonweg niet allemaal in de vriezer. De kliekjes eet ik op de dagen dat zij bij hun vader zijn. De 2-persoonsmaaltijdbox voor 3 maaltijden kost 42,99 euro per week. Dit komt neer op 6,33 euro per portie. De 3-persoonsbox was 54,99 euro, dat was 5,56 euro per portie. Bezorgkosten blijven 4,99 euro.

Onderzoekje met tips om te besparen op boodschappen

Overigens stuurde HelloFresh mij een interessant onderzoekje over prijsbewust shoppen. Een goed gevulde koelkast is vele malen duurder dan pak ’m beet een jaar geleden. Volgens de consumentenprijsindex van het CBS zijn in elk geval vlees en groente duurder geworden, met name doordat kassen worden verwarmd met gas en verhoogde kosten voor kunstmest en andere grondstoffen. 72% van de Nederlanders geeft dan ook aan slimmer om te willen gaan met het doen van inkopen vanwege de huidige situatie. HelloFresh geeft deze tips om dat te doen:

1. Plan je maaltijden

Bijna één derde van de Nederlanders (28%) blijkt vaak terug te moeten naar de winkel omdat ze een ingrediënt zijn vergeten voor een maaltijd. Door vooraf je maaltijden te plannen, kun je een onnodig tripje naar de winkel voorkomen omdat je precies weet wat je nodig hebt. Bijkomend voordeel: minder kans op impulsaankopen. 30 procent van Nederlanders geeft namelijk aan dat zij vaker wél dan niet impulsaankopen doen bij een winkelbezoek. Voor mij persoonlijk werkt daarom de maaltijdbox ook zo goed, ik ging hier zo vaak mee de mist in!

2. Twee vliegen in één klap slaan

Nederlandse consumenten (67%) willen graag voedselverspilling verminderen om geld te besparen. Als je vooraf bedenkt hoeveel je van elk product nodig hebt, gooi je minder eten weg. 55 procent van de Nederlanders geeft namelijk aan dat veel van hun voedselverspilling te wijten is aan het feit dat ze een ingrediënt niet volledig gebruiken. Denk dus goed na of je een product écht nodig hebt. Zeker voor de eenoudergezinnen onder ons herkenbaar, denk ik?

3. Wacht op een aanbieding

68 procent van de Nederlanders wil graag kwaliteitsinkopen doen zonder hier meer voor te betalen. Dat alles duurder wordt betekent niet meteen dat je afscheid hoeft te nemen van je favoriete merk. Je ‘moet’ soms alleen net even wachten tot het in de aanbieding is. Vandaar ook mijn certificaatje van boodschappenservice Picnic: ik koop bewust aanbiedingen…

4. Koop niet te veel ingrediënten

Wanneer je kookt zonder maaltijdbox of recept, is het lastiger om de hoeveelheid van de ingrediënten in te schatten. Waarschijnlijk heb je minder nodig dan dat er in de verpakking zit, of je houd teveel eten over. Onderzoek toont aan dat huishoudens die koken met een maaltijdbox 21 procent minder voedsel verspillen dan wanneer ze zelf boodschappen doen en koken. Nou in mijn geval kan daar nog wel wat procentpuntjes bij worden opgeteld hoor. Sinds ik maaltijdboxen gebruik – zeker sinds het terugschroeven in aantal personen van de box – verspil ik zeker 60% minder voedsel dan voorheen. De maaltijdbox komt op woensdag, en dan heb ik ook mijn kinderen weer.

5. Kliekjesdag

Kom je dus meteen op het fenomeen ‘kliekjesdag’. Overgebleven maaltijden kunnen in de vriezer, maar ook andere restjes zijn soms prima bruikbaar. Combineer overgebleven ingrediënten en vul zo nodig aan met bijvoorbeeld aardappelrozetjes of een blik doperwten, whatever. Soms heb je zo binnen een handomdraai iets lekkers op tafel. Vaak nog origineler dan het gerecht dat je de dag ervoor maakte! Dit voorkomt het onnodig weggooien van eten èn scheelt geld.

Waar kom ik op uit qua bedrag?

Sinds de coronatijd doe ik het liefst zo min mogelijk boodschappen. Ik vind het gewoon niet meer leuk (ja ook onze favo cassière is weg natuurlijk). Zelf een recept verzinnen gaat ook vaak mis, al heb je in de supermarkt gelukkig ook maaltijdpakketten. Net als vorig jaar zie je in dit kostenplaatje niet de categorie is ‘uit eten’ want dat hangt onder een ander labeltje. Bestellen of ‘uit eten’ deed ik vorig jaar nog wekelijks, nu iets minder omdat de maaltijdpakketten op moeten. Daaronder valt ook ‘bij mijn ouders eten’ of elders buiten de deur als ik niet zelf hoef te koken (zoals bij de vader van mijn kinderen). Zit nu op minimaal 2-wekelijks gok ik zo.

boodschappen uitgaven per maand

Ik heb een huishouden dat 5 dagen uit 3 personen bestaat (waaronder 2 kinderen onder de 12) en dan weer 4 dagen uit 1 persoon. Gemiddeld geef ik elke maand zo’n 200 euro uit aan boodschappen, zo blijkt. Dat is dus 100 euro minder per maand dan vorig jaar… Ik gok dat dit komt omdat HelloFresh met Paypal wordt betaald en dat plaatst het budgetpotje meestal in de categorie ‘Uit eten’. Ook Thuisbezorgd betaal ik namelijk via Paypal. Wel fijn natuurlijk, vorig jaar waren mijn inkomsten een heel stuk lager vanwege de longcovid: ik kon gewoon weinig. Dat teerde aardig in op mijn spaargeld.

Als we dan nu het potje ‘uit eten, afhalen en bestellen’ ernaast houden zie je dit:

uit eten maandelijkse uitgaven

 

Dat zit dus ook zo rond de 350 euro per maand, inclusief bijvoorbeeld ijsjes halen, kroketjes op woensdag, op een vakantiepark de horeca proberen… In april is ie best hoog, terwijl de boodschappen die maand laag zijn. Dat komt dus door de HelloFresh plus extra boodschappen die door de bank in deze categorie is geplaatst. Ook zie je dat we toen bij Roompot in Eksel lekker uit lunchen én uit eten zijn geweest. In mei had ik bij Waterstaete Ossenzijl zelf meer eten mee en is de lunch in Giethoorn van de zakelijke pas betaald in plaats van privé. In maart zat ik in Frankrijk, waar ik de kosten met mijn vriend kon delen en ook veel werd gesponsord zoals een diner dat we kregen van Wild Pig Wijn.

Gemiddeld dus per maand aan boodschappen, eten en drinken bij elkaar opgeteld zo’n 550 euro. De uitstapjes voor de blog blijf ik superleuk vinden, maar de horeca uitgaven zijn daardoor ook wat hoger. Terwijl er ook nog het één en ander van de zakelijke pas wordt afgeschreven. Niet zelf hoeven koken of vanwege maaltijdpakketten niet hoeven nadenken over ingrediënten, vind ik overigens ook de hogere uitgaven wel waard. 

Ben jij prijsbewust qua boodschappen of kijk je gewoon wat er nodig is? Koop je graag A-merken, biologisch en bij speciaalzaken? Maak je net als ik graag gebruik van bezorgservices en maaltijdboxen of juist niet?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Anita te Gussinklo zegt:

  Pff, vind Hellofresh wel aan de prijs hoor.
  6,33 X 3 (terwijl het een box voor 2 is)
  Ik kook vaak toch voor minder dan dat bedrag, ook 3 personen

  1. Marguerita zegt:

   Dat is zo, maar het scheelt me zoveel stress dat ik een receptkaartje met alle ingrediënten erbij krijg en daar niet over hoef na te denken. Moet ik het zelf doen dan gaat het eigenlijk vrijwel altijd fout…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.