De beste wasdroger tips voor jou op een rij

Wassen is dé klus zonder einde. Een wasje draaien is altijd noodzakelijk om te doen, of je nu alleen of met kinderen woont. Ophangen aan de waslijn, oftewel handmatig drogen kan alleen erg lang duren. Soms heb je niet de tijd om te wachten tot alles echt helemaal droog is. Bovendien zijn je handdoeken altijd zo lekker zacht als je een wasdroger in huis hebt. Met een droger weet je namelijk zeker dat alles snel en simpel binnen no time weer droog zal zijn. Maar hoe gebruik je die wasdroger nu het beste? Veel mensen hebben daar vragen over, daarom in dit artikel dé tips voor het beste gebruik van je wasdroger.

Schud de kleding uit wanneer je deze uit de wasmachine haalt

Het lijkt misschien lastig, maar door je kleding uit te schudden wanneer je deze uit de wasmachine haalt, kun je kreukels voorkomen. Echt waar. Doe dit vóór je het in de droger stopt. Je kleding zal er een stuk netter uit zal zien in de kast. Dit is overigens niet het enige voordeel van je kleding uitschudden, het verkort namelijk de droogtijd ook nog eens aanzienlijk. Daarmee is het uitschudden van je kleding voor je het in de droger stopt met recht één van de beste tips voor efficiënt wasdroger-gebruik.

wasdroger wasruimte in kast
Foto: Pexels, Max Vakhtbovych

Droog altijd een volle lading aan was

Een paar stukken aan de waslijn hangen als je wasmachine een grotere capaciteit heeft dan je droger, prima. Maar… de volgende tip is om volle ladingen wasgoed te drogen in plaats van een paar losse stukken wasgoed tegelijk. Je gebruikt hierdoor veel minder stroom, en efficiënter energiegebruik is duurzamer voor het milieu én je portemonnee. Het allergoedkoopst is uiteraard de good old waslijn, maar op regenachtige dagen is dat geen optie: bij binnen drogen aan de lijn ruikt je huis meteen zo muf. 

Overlaad de droger niet als je hem vult

Prop je machines niet te vol! Een fout die veel mensen maken, is dat zij hun wasmachine veel te vol doen. Het is van belang om bij het drogen zoveel mogelijk wasgoed te drogen, maar tegelijk mag de droger niet te vol zijn als je het goed wilt doen. De kleren hebben ruimte nodig om te drogen, dit zorgt ervoor dat ze nog sneller drogen en minder kreuken. Stop de droger dus niet te vol als je hem aan het laden bent. Voor de wasmachine geldt eigenlijk hetzelfde: het wasgoed moet een beetje kunnen bewegen om het schoonmaakproces te optimaliseren.

Lees ook: dit item over onder meer de voordelen van wasparfum

Gebruik een droogtrommeldoekje

Wellicht heb je wel eens van een droogtrommeldoekje gehoord? Met droogtrommeldoekjes is het supersimpel om je was zachter te maken, statische elektriciteit te verminderen en het wasgoed lekker laten ruiken. Ze zijn niet noodzakelijk, maar de verminderde statische elektriciteit zorgt ervoor dat je niet meer zoveel problemen hebt bij het opvouwen. Dit is dan ook echt een handige aanwinst om te maken als je het ervoor over hebt.

Gebruik de juiste instelling

Het is verstandig om gebruik te maken van de verschillende instellingen op je wasdroger. Gebruik over het algemeen een hoge temperatuur voor jeans, handdoeken en andere zware stoffen. Kies juist voor middelhoge temperaturen als je de droger wilt gebruiken voor synthetische materialen zoals polyester. Ga voor een lage temperatuur bij delicate items zoals lingerie, badkleding en doorzichtige topjes. Door gebruik te maken van de juiste instelling is het echt een stuk makkelijker om je kleding mooi te houden.

Mix natte kleding niet met droge kleren

Dit is een goede tip die ook nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Natte kleding toevoegen aan een gedeeltelijk droge lading, kan de vochtdetector afleiden. Dit kan tot gevolg hebben dat bepaalde delen van de kleding niet droog worden. Misschien heb je het weleens meegemaakt als bijvoorbeeld sokken in een hoek van je dekbedovertrek zijn gekropen tijdens het wassen? Check dat dus, want je moet echt  nooit een mix van droge en natte kleren in de droger stoppen. Dat werkt niet. De was moet of helemaal droog (voor opfrissen) of helemaal nat zijn, al het andere is niet bepaald goed voor de wasdroger als je er alles uit wilt halen.

HG ECO producten
Neverending story… Met kinderen blijf je wassen. Zitten jouw wasmanden ook altijd vol?

Houd de deur gesloten bij het drogen

Dit lijk een inkoppertje, maar het is echt belangrijk om het deurtje van de droger altijd dicht te houden als je een lading hebt geladen. Steeds wanneer de deur wordt geopend, ontsnapt er warme lucht. Dit zorgt er vervolgens voor dat de droogcyclus meer tijd in beslag neemt. Kijk dus niet even snel of het al droog is, maar laat het hele programma gewoon draaien. Alleen op die manier zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk over je droge was kunt beschikken.

Maak het filter schoon!

Dit moet je na elke droogbeurt doen! Het schoonmaken van het pluizenfilter kan iets zijn waar je tegen opkijkt, maar het is echt belangrijk om na elke droogbeurt te doen. Een verstopt pluizenfilter maakt het moeilijker voor de lucht om door je kleding te circuleren. Dit zorgt ervoor dat de droger minder efficiënt werkt. Bovendien gaat het om je eigen veiligheid: bij een vies filter is er een serieus risico op brandgevaar. Die losse stofjes en hoge temperaturen kunnen vlam vatten. Probeer het pluizenfilter van je wasdroger daarom écht na elke lading even schoon te maken.

Vergeet de condensator niet

Eens in de zoveel tijd gaat er ook een lampje branden dat je de stofjes uit de condensator (het hitte element) moet verwijderen, dit gaat het makkelijkst met een borsteltje en lopend water (bijvoorbeeld onder de douche). Laat het water er van beide kanten doorheen lopen om de pluisjes eruit te spoelen. Peuter desnoods los met een breinaald of verfroerlatje. 

Centrifugeer je was van tevoren

Hoe meer water je uit de was kunt halen, hoe minder tijd het in de droger hoeft te zitten. Kies het hoogste centrifugetoerental dat beschikbaar is op je wasmachine. Kies desnoods een nieuwer model met een hoger centrifugetoerental als je op dit moment een niet al te luxe model thuis hebt staan, vaak zijn deze ook zuiniger met energie en ben je goedkoper uit wat stroom betreft (kies voor een wasmachine met A+ of A++ energielabel). Dit zal meer water onttrekken, zodat je wasgoed minder tijd en energie nodig heeft om te drogen.

Lees ook: Nooit zo vaak de wasmachine opengeschroefd…

Meer goede tips voor het huishouden

Mocht je zelf ook een wasdroger in huis hebben, dan is het echt handig om de tips en tricks uit dit artikel op te volgen. Zo haal je echt alles uit je wasdroger. Ik heb zelf (met 2 kinderen) een AEG droger met A++ label uit de Lavatherm 7000 serie met een laadvermogen van 7 kilo (in de wasmachine kan 8 kg).

Heb je nog geen wasdroger in huis? Het is het zeker waard om voor te sparen, je maakt het jezelf echt een stuk makkelijker zeker in herfst en winter als je niet buiten aan de waslijn kunt drogen. Ben je op zoek naar meer handige tips en tricks voor in huis? Lees dan één van deze artikelen:

Heb jij nog een goede tip voor de wasdroger? Welk type heb je?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.