Strijken, wat zijn je opties?

Sommige mensen strijken alles, sommige helemaal niets. En de meeste mensen iets er tussenin, haha. Glad gestreken items staan natuurlijk wel het mooist in je kasten, omdat je deze beter kunt stapelen. Er zijn verschillende soorten strijksystemen verkrijgbaar, ik zet de oplossingen op een rij. Ben heel benieuwd of jij zelf veel strijkt of zo weinig mogelijk?

Zelf had ik tot een paar maanden terug tijdelijk geen strijkplank, maar nu heb ik hem permanent staan in mijn ‘strijkkamer’. Niet dat ik nu ineens veel strijk, maar toch. Ik ben van de categorie ‘zo min mogelijk strijken’. Sommige blouses en jurkjes moeten wel gedaan worden. Ook de tafellakens strijk ik. Het beddengoed zou ik eigenlijk gestreken willen hebben, maar ik ben er te lui voor. Terwijl de klus an sich met een gezellig muziekje erbij heel mindful is. Even het hoofd leeg maken terwijl je strijkt.

Strijkijzer

Tegenwoordig zijn ze vrijwel niet meer verkrijgbaar in huishoudwinkels, maar vind je ze wel in hobbyzaken: gewone strijkijzers. Een ijzer dat heet wordt met een platte onderkant waar geen water uit sproeit. Deze gewone strijkijzers zijn perfect om strijkkralen mee te behandelen. Op de Kreadoe Beurs heb ik met de miniversie van een gewoon strijkijzer kennis gemaakt met de hobby ‘encaustic art’ waarbij je was moet smelten. Nog kleinere apparaatjes noemen ze ‘hotfix’.

Stoomstrijkijzer

Zelf heb ik een stoomstrijkijzer, tegenwoordig het meest gebruikte product. Hier giet je water in, dat wordt opgewarmd en er via gaatjes in de zool van het strijkijzer op je strijkwaar wordt geperst.
Er zijn ook stoomstrijkijzers verkrijgbaar met een verticale stoomfunctie. Deze kun je gebruiken om hangende kledingstukken of bijvoorbeeld je gordijnen te stomen.
Tip: Kalkvorming is bij stoomstrijkijzers een probleem, waardoor je lelijke witte spikkels op je schone wasgoed krijgt. Om dit te voorkomen kun je speciaal strijkwater gebruiken of bijvoorbeeld het kalkloze water dat je wasdroger opvangt. Zet een gietertje klaar en je kunt het gebruiken voor je stoomstrijkijzer of bijvoorbeeld voor de plantjes, die water zonder kalk ook erg fijn vinden.

philips stoomgenerator

Stoomgenerator

Een stapje verder, voor de pro’s (mijn moeder heeft er eentje bijvoorbeeld) is de stoomgenerator van Philips. Dit apparaat kan in vergelijking met een stoomstrijkijzer 2x zoveel continue stoom genereren, waardoor je veel sneller kunt strijken. Een stoomgenerator neemt wel meer plek in dan een gewoon strijkijzer, maar de meeste strijktafels zijn daar tegenwoordig ook op afgestemd. Er zit namelijk een waterreservoir bij van vaak zo’n 1,5 liter. Je kunt dit tijdens het strijken eenvoudig bijvullen en dat is fijn. Met mijn kleine stoomstrijkijzer moet ik gewoon stoppen om hem af te laten koelen wanneer het waterreservoir leeg is. Met een stoomgenerator hoeft dat niet. Je kunt deze bovendien instellen voor gebruik op een groot aantal materialen, van zijde tot spijkerstof. Als je veel strijk wegwerkt, is een stoomgenerator erg fijn.

Strijkpop

Wat ik zelf een grappige gimmick vind, is de strijkpop. Is er iemand die zo’n ding gebruikt? Dit is een elektrisch apparaat waar je bovenkleding op hangt na het wassen en dat deze tegelijkertijd droogt en strijkt.

Stoomfunctie van de wasmachine

Het is niet echt strijken natuurlijk, maar zelf vind ik de stoomfunctie van mijn wasmachine ideaal. Deze gebruik ik voor bijvoorbeeld colberts die ik daarna op een hanger laat luchten. Scheelt me weer een ritje naar de stomerij. Bovendien is de stoomfunctie perfect voor het opfrissen van kussens en dekbedden.

Strijkservice

Geniet je graag van strak gestreken wasgoed, maar heb je geen tijd om zelf uren te strijken? Maak dan gebruik van een strijkservice. In elke woonplaats zijn er wel dames die het ontzettend leuk vinden om te strijken en dit voor een klein prijsje als service aanbieden. Een berichtje op je lokale facebook-verkoop-pagina met een oproepje is vaak genoeg om iemand bij jou in de buurt te vinden die dit doet. Tarieven gaan vaak per uur of per item (gebaseerd op het soort).

Hier werken ze vaak met een compleet strijksysteem. Dat is een combinatie van een strijkplank, een stoomstrijkijzer en een stoomgenerator in één apparaat. Er zit een blaas- en zuigfunctie in om het strijkgoed glad op de plank te krijgen en houden. Zo verschuift het niet tijdens het strijken.

Strijksymbolen op je wasgoed

Op je wasgoed zijn er 4 symbolen die een indicatie geven hoe je dit item moet strijken:

 • Strijkijzer met kruis erdoor: NIET strijken.
 • Strijkijzer met 1 stip: voorzichtig strijken op lage temperatuur.
 • Strijkijzer met 2 stippen: gebruik niet de heetste stand, omdat het item dan kan beschadigen.
 • Strijkijzer met 3 stippen: je kunt strijken op de heetste stand.

Hoe moet je strijken?

Vierkante items zijn het makkelijkst om te strijken, maar sommige dingen zijn wat lastiger. Bij kwetsbare stoffen kun je er ook voor kiezen om een theedoek er bovenop te leggen en die te strijken.

Jurken: eerst het bovenlijfje en daarna de rok. De rok trek je steeds een stukje verder om te strijkplank heen, tot je alles gedaan hebt.

Overhemden: de boord van het overhemd doe je als eerste. Voor overhemden zijn ook speciale mouwenplankjes verkrijgbaar, waar je de mouw netjes omheen kunt doen om hem rond te strijken zoals bij een rok. Heb je die niet? Dan leg je hem plat en strijk je eerst de kant waar de knoop zit, dan draai je de blouse om en strijk je de achterkant van de mouw. Dan doe je het ene voorpand, de achterkant, het andere voorpand en als laatste het bovenste rugstuk.

Pantalons: deze kun je het beste zijwaarts op de strijkplank leggen met de pijpen op elkaar. Zo strijk je de vouw er netjes in.

Het netjes opvouwen is vervolgens weer een kunst apart. Hiervoor zijn handige vouwbordjes verkrijgbaar om alles extra strak te krijgen.

Gemiddeld schijnen we per week 120 minuten te strijken. Kom jij daar aan?

Uitgelichte afbeelding: Philips

disclaimer
Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Wendy v V zegt:

  Ik strijk niet. Heb wel een strijkijzer en strijkbout. Maar hij staat meer stil dan dat hij gebruikt wordt. Heel soms een keer een bloesje ofzo, het hoognodige. Maar verder niets. Beddengoed vind ik zo zonde km te strijken, je draait je inje bed 1x om en er zitten kreukels in.
  Maar ieder zijn ding.

 2. Gera zegt:

  2 uur per week?!?!?!
  Euh misschien 2 uur in 3 maanden?

 3. Marina Willemsen zegt:

  Jep, ik ben een die-hard-strijker. Van mijn moeder geërfd. Iedere maandagavond (want als ik dat niet structureel doe wordt de berg nog hoger) 90 tot 120 minuten. Als ik het niet doe, worden de stapeltjes niet netjes in de kast en van chaos komt nog meer chaos… ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.