Kinderhelm op het ijs: Love Your Brain!  

Love Your Brain! Dat is de slogan van Nutcase (fiets)helmen, en als ouder kan ik het daar natuurlijk alleen maar mee eens zijn!  

Gastblog door Esther Noordergraaf

Fietshelmen zijn alleen lang niet zo ingeburgerd als misschien wel wenselijk zou zijn. Vaak vinden ouders het onnodig of kinderen het stom om een helm op te zetten. Bij ons thuis is dit gelukkig geen strijd. Mijn man en ik zijn zelf regelmatig op de racefiets of mountainbike te vinden en dan hebben we ook altijd een helm op. We hebben verschillende soorten en maten helmen in ons bezit, en de jongens vinden fietshelmen dan ook erg cool!

Helm cool maken

Regelmatig lopen de mannen met onze helmen door het huis, en toen de oudste een jaar of 2 was heeft hij zijn eerste eigen helm gekregen. Hij was mega trots! Het is met de paplepel ingegoten zullen we maar zeggen, en dit is misschien ook wel de beste tactiek om je kind aan de helm te krijgen. Van jongs af aan starten, en helmen cool maken!

En dat is nou net waar Nutcase enorm goed in is geslaagd! Al onze helmen bij elkaar zijn nog niet zo cool als die nieuwe helm, een Little Nutty, die we onlangs met de post kregen.

Stoere dinosaurus

Al direct met het uitpakken van de doos stond mijn kleuter te stuiteren, een echte dino helm (ja hoor, jullie lezen het goed, weer dino’s  😉 ). De doos straalt al ‘coolheid’ uit, en mama was bij het uitpakken zeer onder de indruk van de kwaliteit van de helm. De vorm, de kleuren, de bandjes, het binnenwerk, de totale look en feel klopt. Daarnaast is de set zeer compleet. Je krijgt namelijk naast de helm ook een zonneklepje, een extra set voeringen, een “I Love My Brain” armbandje en een uitgebreide gebruiksaanwijzing meegeleverd.

Waarvoor gebruik je de Little Nutty?

De Little Nutty helmen zijn geschikt voor straatsporten als fietsen, skateboarden en rolschaatsen. Het is belangrijk om de helm juist af te stellen (zie verderop de punten waar je op moet letten bij aanschaf en afstellen van een goede helm). Hoe je dit moet doen bij de Little Nutty staat uitstekend beschreven in de gebruiksaanwijzing. Omdat ik alles goed wilde testen en bekijken hebben we hier hebben we even de tijd voor genomen. De sluitingen en bandjes zijn soepel te verstellen en voelen erg stevig aan, en door het aandraaien van draairing zat de helm stevig vast. De hoofdomtrek van mijn kleuter en de maat van de helm matchte perfect met elkaar.

Praktijktest op het ijs

Aangezien er ijs lag, hebben wij voor de praktijktest van de helm geen rolschaatsen maar ijsschaatsen onder gebonden. Cool, of niet?! Haha 😀 Of de helm daadwerkelijk beschermt hebben we gelukkig niet getest. We zijn namelijk keurig op onze schaatsen blijven staan 😆 De helm ging pas af na het schaatsen, hij is helemaal goed gekeurd dus! En straks, als het buiten weer wat warmer wordt en de zon lekker gaat schijnen, dan monteren we het zonneklepje op de helm, en gaan we lekker met de fiets op pad.

Fietshelmtips

Het is goed om te weten dat de (fiets)helmen als deze van Nutcase bescherming bieden tegen een val van een fiets met maximaal zo’n 20 kilometer per uur. En dus niet tegen een klap van een auto. Een slecht opgezette helm kan gevaarlijker zijn dan fietsen zonder helm!

Hier wat tips van de ANWB betreft het aanschaffen en gebruik van een (kinder)fietshelm:

 • Zet direct een helm op bij jouw kind als je hem/haar leert fietsen.
 • Kies een helm met het keurmerk EN 1078 of EN 1080.
 • Stel de bandjes zo af dat de oren van je kind helemaal vrij zijn.
 • Zorg dat het zicht niet is belemmerd.
 • Trek de riempjes niet te strak aan: er moet een vinger tussen passen.
 • Let op dat de sluiting niet over de kin weg kan schieten.
 • Zet de helm recht op het hoofd van je kind.
 • Zorg ervoor dat de helm niet heen en weer kan schuiven op het hoofd van je kind.
 • De hoofdhuid moet bij het bewegen van de helm meebewegen.
 • Brildragers moeten bij het passen hun bril opzetten.
 • Liever geen spelden of paardenstaarten in de helm.
 • Koop een helm die past. Meet de omtrek van het hoofd ongeveer 2-2,5 cm boven de wenkbrauwen. De omtrek van het hoofd moet overeenkomen met de maat van de helm. Die kun je vinden aan de binnenkant.
 • Een fietshelm is ook zinvol als de kinderen nog achterop de fiets zitten.
 • Een gecrashte helm is niet meer veilig. Koop na een val of ongeluk een nieuwe.
 • Vervang een helm na 5 jaar.

Waar te koop?

Nutcase helmen zijn er in verschillende, ontzettend coole en grappige prints, voor zowel jongens als meisjes, voor kleine en grote hoofden (ook voor volwassenen!) en zijn hier verkrijgbaar vanaf € 49,95. De Little Nutty die wij ontvingen kost € 69,95. Voor de echt coole kids zijn er zelfs bijpassende fietsbellen!

Bij ons thuis is het dragen van een fietshelm dus geen issue, maar wat vind jij van het dragen van een fietshelm? Verplicht jij je kinderen om er eentje te dragen?

Noot van Marguerita: Jullie zijn ontzettend sportief en in zo’n situatie is de helm dan inderdaad helemaal logisch. Wij fietsen eigenlijk weinig en al helemaal niet met helm. Ik kan zelf niet eens heel goed fietsen… Onze kinderen hebben het dan ook zonder helm geleerd. Op het ijs zou ik het overigens wel een ontzettend goed plan vinden, een familielid is ooit eens hard op het achterhoofd gevallen tijdens het schaatsen (en heeft het daarna ook nooit meer gedaan). Hoe zit het bij jullie lezers?

Lees ook:

5 leuke beachgames voor tieners

5 coole cadeaus voor mijn 5-jarige meisje

Hoe maak je een stoer Nerf-parcours?

Obstacle run kinderfeestje bij Fort Alpha

Kunstschaatsshows zijn magisch

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Volgmama zegt:

  Mijn zoon had laatst ook een schaatsuitje met de klas en ik heb hem toen ook een fietshelm meegedaan. Beter letsel voorkomen dan genezen. En die dinohelm is wel heeeeel stoer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.