Tips van de fysiotherapeut bij rugklachten

Heb jij net als ik een kantoorbaan waarbij je meestal de hele dag achter een beeldscherm zit? Dan is het uiteraard belangrijk dat je bureaustoel goed is afgesteld en dat je regelmatig even een loopje maakt om klachten te voorkomen. Als je verder niet regelmatig in de sportschool traint, heb je toch kans dat de boel vast gaat zitten. Welke oefeningen kun je doen om rugklachten te voorkomen? Tips van de fysiotherapeut!

fysio de kuil rugklachten
Armen langs je zij en dan gewicht naar achteren trekken, je kunt dit ook met losse gewichtjes doen en zittend op een stoel als staan te zwaar is.

Ik had al voor de longcovid last van de schouder van mijn muisarm en nu nog moet mijn rug regelmatig worden losgemaakt omdat verkrampte spieren zorgen voor pijnklachten. De tijdens longcovid zwakke en pijnlijke plek achter op de rug, zorgt ervoor dat ik echt moet opletten om oefeningen te doen zodat de boel zoveel mogelijk pijnloos blijft functioneren. Van Fysio de Kuil – waar ze overigens ook fysiotherapie in het zwembad aanbieden – kreeg ik verschillende tips waar ook jij je voordeel mee kunt doen.

fysio de kuil rugklachten
Rechte rug houden tijdens de krachttraining. Trek het gewicht kruislings met de armen wijd.

Bij computerwerk is niet alleen je rug een ‘gevarenzone’, maar ook voor je schouders en je nek is een goede werkhouding belangrijk. Bij mij zitten de klachten voornamelijk in de schouder, wat uitstraalt naar de bovenarm.

  • Neem regelmatig pauze en doe dan even iets anders, is de belangrijkste tip.
  • Begin met krachttraining (dat hoeft niet zwaar, als je maar regelmatig de beweging herhaald).
  • Wandelen is goed voor je hele lichaam, vanuit de revalidatiekliniek weet ik nog dat ik het bovenlichaam moet ’tegenbewegen’ om dit los te krijgen. Kan het niet buiten, dan kan het op de loopband. Bij Fysio de Kuil kun je die ook netjes instellen volgens de doelhartslag richtlijnen van de sportarts in het ziekenhuis. De loopband bepaalt dan aan de hand van jouw hartslag de juiste snelheid. (Bij mij maximaal 130, beste is 120.)
  • Spreid je armen en draai je handen van open richting het plafond naar open richting de grond.
  • Sta rechtop en draai je nek eerst zover mogelijk de ene kant op en daarna de andere kant. Onder begleiding van de fysiotherapeut kan dit ook op de behandeltafel gedaan worden, wanneer je nekklachten hebt.
  • Je kunt eventueel met gewichten de armen kruislings van voor je lichaam naar de zijkant bewegen. Belangrijk hierbij is dat je een rechte rug houdt. Eventueel kan hierbij één voet voor de andere staan, voor een stevigere basishouding.
  • Houd je rug lekker warm nu het kouder wordt, warme spieren zijn minder pijnlijk. Kersenpitkussens, warmtedekens of een sjaal kunnen hierbij helpen.
  •  
fysio de kuil rugklachten
En als het echt vast zit… dan is een sportmassage de enige oplossing om de verkrampte spieren los te krijgen.

Voor meer adviezen en behandelingen – vanuit je aanvullende verzekering 

Wat doe jij zelf om rugklachten te voorkomen bij een kantoorbaan en eventuele pijn te verminderen?

Lees ook:

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.