Ga voor de juiste ergonomische bureaustoel

Lekker zitten terwijl je werkt, is belangrijk. Het doel van ergonomie in een arbeidssituatie is om comfortabeler te zitten én daardoor productiever te worden. Daarom is het belangrijk om voor de juiste bureaustoel en tafel te kiezen als je de werkomstandigheden wilt verbeteren. Een slechte afstemming kan zorgen voor meer ongemak, vermoeidheid en lagere productiviteit. Dit zal meer energie van je lichaam vragen wat tot klachten kan leiden. Een goed ontworpen werkplek kan eventuele ongemakken voorkomen. Selecteer dus zorgvuldig de juiste ergonomische bureaustoel om de ideale werkplek te creëren. Maar hoe bepaal je nu eigenlijk wat de ideale stoel is?

Ergonomische bureaustoelen kunnen erg duur zijn. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van een stoel. Een ergonomische bureaustoel kan er soms bijzonder uitzien. Kijk niet altijd alleen naar het design maar voornamelijk naar de technische mogelijkheden.

bureaustoel

Hoogte bureaustoel

De hoogte van de stoel moet te verstellen zijn. Ideaal als de bureaustoel zowel iets hoger als iets lager ingesteld kan worden dan jouw ideale hoogte. De ideale hoogte van het zitvlak kun je als volgt bepalen:

 • Ga comfortabel op de stoel zitten.
 • Stel de hoogte zo in dat je voeten goed op de vloer staan.
 • Zorg dat er geen druk op de knieën en de lendewervels (onderste wervels van het wervelkolom) staat. Dat zal wel gebeuren als de positie te hoog is. Ook de bloedcirculatie kan daardoor beperkt worden. Als de houding te laag is, zullen de knieën hoger zijn dan de heupen, waardoor het lichaamsgewicht achteruit gaat en de zitbeenderen onder druk komen te staan.
 • Stel de ergonomische bureaustoel zo in dat je knieën iets lager zijn dan je heupen.

Houd er rekening mee dat als je andere schoenen draagt, bijvoorbeeld hakken, dat je de hoogte van de stoel aan moet passen. Het beste zou zijn als de bureaustoel pneumatisch kan worden afgesteld. Hierdoor kun je de hoogte van de zitting eenvoudig aanpassen terwijl je zelf op de stoel zit.

Zitvlak en rugleuning

Het zitvlak moet diep genoeg zijn om je bovenbenen steun te bieden. De voorkant van het zitvlak mag de knieholtes niet aanraken. Zo’n 5 centimeter is voldoende. De breedte zal zodanig moeten zijn dat je bovenbenen volledige ondersteuning krijgen. Deze dient ook niet te breed te zijn aangezien de armen langs het lichaam op de armleuningen moeten kunnen steunen. Het instellen van de diepte kan op 2 verschillende manieren. Dat kan met een hendel aan de zij- of onderkant om het ergonomische zitvlak naar voren en achteren te kunnen schuiven.

De rugleuning kan worden versteld met een knop of hendel aan de achterkant. Dit zal niet zo gemakkelijk zijn om zelf te doen terwijl je op de bureaustoel zit. De rugleuning zou op en neer moeten kunnen schuiven om ondersteuning te bieden aan de onderrug (lende). Een in hoogte verstelbare lendensteun is een veel voorkomend alternatief.

Als het zitvlak te lang is, zul je geneigd zijn om jezelf naar voren te laten schuiven en het voordeel van een rugleuning wordt daardoor teniet gedaan. Dit zal spanning op de benen en rug veroorzaken.

bureau werken

Lendensteun

De ideale lendensteun biedt zowel aanpassing in de diepte als in de lengte. Deze steun kan een belangrijk onderdeel zijn als de gebruiker problemen heeft met de onderrug. Het wordt ook vaak gebruikt voor in de auto. De lendensteun is vaak gemakkelijk te verwijderen. Hierdoor kunnen andere mensen de stoel ook eenvoudig gebruiken.

Armleuningen

De armleuningen moeten minimaal in hoogte verstelbaar zijn. Op het laagste punt moeten ze onder de dijhoogte zijn, zodat ze je elleboogbeweging niet belemmeren wanneer ze niet nodig zijn. Als alternatief kan een armleuning met een opzij zwaaiende arm gebruikt worden als deze niet nodig is. In het ideale geval moeten de armleuningen naar voor, achter en in de breedte verstelbaar zijn om een ​​meer persoonlijke pasvorm mogelijk te krijgen. Een draaiende arm is een handige functie, omdat sommige mensen hierdoor de armen beter kunnen positioneren tijdens het schrijven of typen.

Wielbasis en zwenkwielen

De basis van de ergonomische bureaustoel moet minimaal vijf spaken bevatten. Bij een stoel met vier spaken is er de neiging om te kantelen wanneer je achterover leunt. Zwenkwielen van hoge kwaliteit glijden vrij over verschillende vloeroppervlakken. Sommige stoelen bieden een keuze tussen verschillende zwenkwielen. De rubberen vloerzwenkwielen zijn voor gebruik op tegels, hout of laminaat. De harde wielen zijn voor gebruik op een zachte vloer zoals tapijt.

Hoofdsteun

Een hoofdsteun biedt ondersteuning voor je hoofd. Dit kan het gewicht verminderen dat de nek moet ondersteunen. Als je nekproblemen hebt, overweeg dan om een bureau​​stoel met een hoofdsteun te kopen.

Afbeeldingen: Shutterstock

Lees ook het interieurplan voor mijn kantoor en standaardmaten voor rolgordijnen.

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Goede tips over een ergonomische bureaustoel. Een blog waar iedereen die op kantoor werkt wat aan heeft.
  Bedankt!

  Gr.
  Felix

 2. Kool Family zegt:

  Goede tip, zeker voor wie hoofdzakelijk bureauwerk doet…!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.