Wat zijn standaardmaten van rolgordijnen?

Er zijn zoveel “standaarden” dat eigenlijk niets meer “standaard” is. Dat geldt ook voor rolgordijnen, je kunt niet zomaar een standaard maat raamdecoratie aanschaffen en er zeker van zijn dat deze ook past in jouw woning. In mijn keuken lukte dat bijvoorbeeld ook niet, maar werd het maatwerk. In dit artikel kun je de meest algemene standaardmaten van gordijnen vinden, en ook een aantal praktische tips over rolgordijnen en maatwerk oplossingen.rolgordijn

Standaardmaten van rolgordijnen

Voor rolgordijnen zijn dit de meest voorkomende maten:

60cm x 190 cm
90cm x 190 cm
90cm x 250 cm
120cm x 190 cm
150cm x 190 cm
180cm x 190 cm
210cm x 190 cm

Je meet deze aan de binnenkant van je muren, het rolgordijn moet hier tussen passen. Liefst met aan elke zijkant een halve centimeter ruimte. Zelf heb ik kiep- kantelramen, waardoor het rolgordijn iets in de weg zit als ik het raam ‘gewoon’ open wil doen. Daarom gebruik ik bij voorkeur de kiepstand. De hoogte maakt meestal niet zoveel uit, omdat de lengte zoals je hierboven ziet vaak toch wel lang genoeg is.

Standaardmaten van duo rolgordijnen

Voor duo rolgordijnen zijn andere standaardmaten van toepassing:

60cm x 175 cm
80cm x 175 cm
100cm x 175 cm
120cm x 175 cm
140cm x 175 cm
160cm x 175 cm
180cm x 175 cm
200cm x 175 cm

Gek is dat eigenlijk he? Deze zijn minder hoog dan de normale variant. Nu heb je meestal toch geen raam dat 175 hoog is, maar wanneer je het duo rolgordijn voor een deur wilt hangen moet je toch even stilstaan bij hoe dit uitkomt.

Standaard breedte en standaard lengte

Wanneer de breedte past maar de lengte of hoogte niet overeenkomt met de gewenste situatie, kun je de raamdecoratie inkorten. Je kunt dit zelf doen, je kunt dit ook laten doen. Het is uiteraard ook mogelijk om de rolgordijnen niet geheel uit te rollen, maar dat is minder praktisch en er zal een verkleuring ontstaan bij het gedeelte dat niet aan zonlicht en vervuiling wordt blootgesteld. De vraag is hoe vervelend je dit zelf vindt?

Rolgordijnen op maat laten maken

Bij een situatie waar de standaardmaten rolgordijnen niet mogelijk zijn, kun je rolgordijnen op maat laten maken. Dat deed ik dus in mijn keuken. De kosten hiervoor zullen iets hoger uitvallen, maar je hebt dan wel een raamdecoratie die perfect past in de ruimte. Bij sommige leveranciers kun je dit zelf opmeten, lees altijd goed de instructies om de juiste afmetingen te bepalen. Sommige leveranciers bieden een service om thuis te komen meten, hier worden soms extra kosten voor gerekend. Ik heb zoals ik eerder al noemde aangehouden dat ik aan beide zijden een halve centimeter speelruimte nodig had, maar wel de strakke inmeetmaten doorgegeven aan het bedrijf dat mijn lichtroze rolgordijn op maat heeft gemaakt.

rolgordijn

Kleuren en materialen

Naast de afmetingen moet je ook rekening houden met de keuze in kleuren en materialen. Wanneer de gordijnen gesloten zijn zullen ze invloed uitoefenen op het karakter van de gehele ruimte. Mode kleuren kunnen nu heel leuk zijn, maar houd wel rekening met het aantal jaren dat je gebruik zult maken van deze gordijnen. Lichte kleuren maken de ruimte optisch groter terwijl donkere kleuren de ruimte juist optisch kleiner maken. Lichtgekleurde gordijn weren ook beter de warmte van het zonlicht. Naast de kleur zijn er ook verschillen in transparantie. De keuze voor lichtdoorlatend of compleet verduisterd is daarom een belangrijke overweging. Doorgaans wordt voor een huiskamer een enigszins lichtdoorlatend materiaal gekozen, voor slaapkamers worden vaker verduisterende rolgordijnen aangeschaft. Uiteraard is dit afhankelijk van de persoonlijke voorkeur evenals de positie ten opzichte van de zon.

Is maatwerk beter dan standaardmaten rolgordijnen kopen?

Dat hangt af van de behoefte en de mogelijkheden. Wanneer je een raam hebt dat zich leent voor een standaard oplossing kun je een stuk goedkoper uit zijn. Helaas is de werkelijke situatie vaak net iets anders dan de “standaard”, ook zijn de opties voor materiaal, kleur en afwerking vaak minder bij de standaard producten. Bij maatwerk rolgordijnen houd je de touwtjes zelf in handen, in het geval van elektrische raamdecoratie heb je niet eens touwtjes nodig! Er wordt doorgaans een maximale breedte gesteld vanwege het risico op doorzakken. Wanneer je brede vensters van raamdecoratie wilt voorzien moet je hier zeker rekening mee houden. Vaak adviseren ze dan om twee of meer rolgordijnen naast elkaar te plaatsen.

Hoe werken PoweredBlinds?

Elektrische raamdecoratie biedt een aantal voordelen ten opzichte van manueel bedienbare rolgordijnen zoals:

 • Je kunt rolgordijnen op moeilijk te bereiken locaties toch eenvoudig bedienen.
 • De levensduur van de raamdecoratie zal verlengd worden omdat een gemotoriseerd systeem minder belastend is voor de gordijnen, denk aan scheeftrekken bij onnauwkeurig gebruik.
 • Voor mensen die moeite hebben (grote) rolgordijnen handmatig te bedienen kunnen elektrische rolgordijnen uitkomst bieden. Denk aan mindervaliden, senioren of kinderen.
 • In combinatie met domotica of een smart home kun je de raamdecoratie ook vanuit een andere ruimte bedienen, zelfs op je vakantieadres.
 • Het is ook mogelijk elektrische gordijnen te koppelen aan sensoren, zo kun je bijvoorbeeld de rolgordijnen automatisch laten sluiten als het buiten donker wordt.

De installatie van PoweredBlinds is niet moeilijker dan bij standaard raamdecoratie. Informeer bij de leverancier naar de mogelijkheden. Het klinkt natuurlijk wel meteen een stuk luxer, vind je niet?

Is standaard kwaliteit voldoende?

Let niet alleen op de standaardmaten van rolgordijnen maar ook zeker op de standaard kwaliteit die geboden wordt. Dit geldt niet alleen voor het textiel maar ook zeker voor het mechanisme. Goedkopere rolgordijnen maken gebruik van een mechanisme dat met goedkope materialen gemaakt wordt. Wanneer je dagelijks deze raamdecoratie zult gebruiken kan er na verloop van tijd slijtage optreden. Hoe vaker je de rolgordijnen op en neer zult bewegen, hoe belangrijker het is om te letten op de kwaliteit van de constructie. Dat geldt voor zowel rolgordijnen die met de hand bediend worden als voor elektrische raamdecoratie. Informeer dus altijd naar de garantievoorwaarden en welke slijtage wel of niet onder deze voorwaarden valt.

Ook wanneer de gewenste raamdecoratie niet binnen de standaardmaten valt is er altijd een geschikte oplossing te vinden. Specialisten op het gebied van raambekleding kunnen je informeren over alle opties en prijzen. Mijn keuken en mijn schuine dakraam zijn in ieder geval voorzien van een rolgordijn. Nu mijn ‘kantoor to be’ en de kinderkamer nog!

Heb jij thuis rolgordijnen hangen?

Afbeeldingen: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Jan Dijkstra zegt:

  Handig dat u dit overzicht van de standaardmaten van rolgordijnen online heeft geplaatst. Het lijkt mij het handigst de rolgordijnen op maat te laten maken. Fijn trouwens dat er zoveel kleuren zijn.

  1. Marguerita zegt:

   Beste Jan, als het zo uitkomt is het inderdaad handig. Heb ik zelf ook laten doen. En daarover mag je best een advertorial aanleveren, maar nu heb ik je linkje even uit de reactie verwijderd omdat ik het niet zo netjes vond richting de sponsor van dit artikel. Voel je vrij om een offerte op te vragen.

 2. sonja zegt:

  Stadaard rolgordijnen zijn altijd gebonden aan containermaten. Breder dan 210 cm past niet in een zeecontainer. Het verraadt dan ook meteen dat deze uit het verre oosten komen. Echt standaard dus. Maatwerk komt meestal uit eigen land of de ons omringende landen. Met maatwerk wordt veel meer ingespeeld op de behoefte van de consument. Die wil immers liever iets moois. Dat doet power blinds heel goed.

  1. Marguerita zegt:

   Bedankt voor je reactie, ik heb de linkjes even verwijderd omdat ik dacht niet netjes vind richting de sponsor. De websites in kwestie mogen altijd contact opnemen als zij zelf budget willen uittrekken voor hun linkbuilding.

 3. marc zegt:

  Bedankt voor dit handige artikel.

  Gr
  Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.