Ode aan de Anthurium oftewel flamingoplant

Flamingo’s vind je overal in mijn huis, maar wat ik nog niet wist… is dat de anthurium, vanwege de hartvormige en kleurrijke schutbladeren, ookt wel de flamingoplant wordt genoemd. Reden genoeg om ‘m op mijn verlanglijstje te zetten en wat leuke weetjes te delen. De kleurige schutbladeren zijn dus GEEN bloemen. Het is dat kleine kolfje op het blad dat vol zit met minuscule bloemetjes! 

flamingoplantdonker
Foto: Anthuriuminfo.com

Eindeloze bloei

Sommige flamingoplanten kunnen het hele jaar non-stop bloeien, maar meestal is er een cyclus. Eerst 3 maanden bloei, dan volgt een pauze en daarna verschijnen er weer nieuwe knoppen. Heb je langer dan 3 maanden geen bloemen gezien? Help hem dan een beetje door 6-8 weken geen voeding en weinig water te geven. Daarna geef je weer ‘gewoon’ water en voeding. Dit zorgt er eigenlijk altijd voor dat de anthurium weer gaat bloeien.

Lees ook: Minder stress met een kinderplant

Luchtzuiverende plant

In de meeste interieurs zweven chemische verontreinigingen. Die komen bijvoorbeeld uit meubels, vloerbedekking en elektrische apparaten. Uit testen blijkt dat flamingoplanten deze schadelijke stofjes uit de lucht halen. Ze worden in de plant en het wortelgestel opgenomen en afgebroken. In ruil geeft de anthurium zuurstof af. De flamingoplant zuivert zo in 24 uur 50% van de lucht. Na 3 dagen is dat bijna 100%. Hoe meer of hoe groter de anthuriumplanten, hoe sterker het effect.

Lees ook:Je bedrijfsruimte in de buitenlucht of schonere lucht binnen? 

Bloem én blad

Bekend zijn de witte, roze en rode soorten maar tegenwoordig kun je ook genieten van lila en donkerpaarse anthuriums. Ze hebben allemaal die kenmerkende, hartvormige bladeren. Bij het ene soort zijn ze wat ronder van vorm en bij het andere juist wat puntiger. Omdat de kleuren vaak de aandacht trekken, vergeet je vaak te kijken naar het blad. Ook dat is hartvormig. Bovendien zijn er bloemloze anthuriumsoorten waarvan de prachtige bladtekeningen juist blikvangers zijn.

flamingoplantdonker
Foto: Anthuriuminfo.com

Lees ook: DIY: maak rebelse bloemstukken met Chrysanten

Hydroponie: met de anthurium kan ’t

Bijzonder zijn kamerplanten op water, ook wel hydroponie genoemd. Het komt er simpelweg op neer dat plant met zijn kale wortelgestel in het water staat. Niet elke plant is hiervoor geschikt, maar de anthurium wel! Je kunt het heel eenvoudig zelf doen: verwijder de potgrond voorzichtig van de wortelkluit. Om het geheel goed te zien, zet je de anthurium in een glazen pot of vaas. Zorg dat het water helder blijft en een laagje van 5 cm is voldoende.

Lees ook: Ik bezocht de Floraliën en nu wil ik mijn tuin gezellig!

Hoe verzorg je een anthurium?

Het is een makkelijke en sterke plant. Zet hem op een plek met daglicht (uit de volle zon) en daarna eens per week een scheut water geven. Elke maand wat plantenvoeding zorgt dat de anthurium gezond en sterk blijft. Anthuriums zijn verkrijgbaar bij tuincentrum, bloemist en supermarkt. Meer info, tips en inspiratie vind je op anthuriuminfo.com of Instagram @anthuriuminfo.

Lees ook: Tuintrend van 2023: wellbeing verlengstuk

Heb jij anthuriums in huis?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.