4 tips voor de aanschaf van een konijn

Zit je eraan te denken om een konijn als huisdier te nemen? Dat kan zeker een mooie keuze zijn. Met name als je je vooraf goed inleest en tips raadpleegt voor de aanschaf voor een konijn. Er bestaan namelijk best wat misverstanden over konijnen, die we graag de wereld uithelpen. In dit artikel de belangrijkste informatie op een rij!

Benodigdheden in huis

Waar je voor een kat of hond in principe niet veel nodig hebt in huis, is dat voor een konijn toch wel een beetje anders. Zorg dat je aanschaft wat nodig is voor het konijn om een comfortabel leven te leiden. Dat begint bij een goed konijnenhok. Het type konijnenhok dat je kiest, is afhankelijk van de leefomgeving van het diertje: gaat het konijn binnen of buiten leven? Beide opties zijn mogelijk! Bij een buitenkonijn kun je denken aan een konijnenren, zodat het diertje meer bewegingsvrijheid heeft. In het hok zijn er nog meer spullen nodig: een voerbak, waterfles, hooiruif, toiletbak, bodembedekkers en speelgoed. Je richt als het ware echt een huisje in voor het dier.

Juiste voeding

Een konijn heeft baat bij goede voeding. Het dier heeft namelijk een gevoelige gezondheid, maar met de juiste voeding blijft je konijn langer gezond. Konijnen eten met name hooi. Dit is de basisvoeding. Verder kun je wat biks voeren aan je konijn. En ook groenten en fruit zijn een gezonde keuze. Let er wel op welke groenten en fruit je geeft, want niet alle soorten zijn goed voor het konijn. En van fruit mag je nooit veel geven, want hier zit veel suiker in. Het is dus niet waar dat konijnen enkel op wortels leven, een fabeltje dat vaak de rondte gaat. Leg de focus op hooi en zie de rest van de voeding als een aanvulling.

Omgang met een konijn

Een konijn is geen schootdier! Hoewel het diertje er heel schattig uitziet, betekent dit niet direct dat het konijn graag wordt opgepakt of op schoot wordt gezet. Aaien vinden de meeste konijnen wel goed, al kan het soms best wat tijd kosten voordat je het vertrouwen van het diertje hebt gewonnen. Respecteer altijd de grenzen van het konijn en zorg dat je kalm blijft in de buurt van het diertje. In gezinnen met (jonge) kinderen kan dit weleens lastig zijn, waardoor een konijn niet altijd het juiste huisdier vormt. Konijnen zijn echter heus sociale dieren – sterker nog, ze zijn helemaal niet graag alleen – maar je moet op de juiste manier met ze omgaan. Leer de ‘taal’ van het konijn!

Konijn verzorgen

Denk eraan dat je je konijn moet verzorgen. Met name als het dier binnen leeft, is het nodig om de nagels te knippen. Sommige konijnen moeten worden geborsteld. Maar de verzorging gaat verder dan dit. Let erop dat je konijn niet te vaak alleen wordt gelaten. Ben je niet vaak thuis? Neem dan een tweede konijn, zodat ze maatjes kunnen worden. En zorg dat het diertje voldoende uitdaging heeft. Laat het konijn bijvoorbeeld af en toe vrij rondlopen: houdt ‘m niet steeds in het hok. In een ren gaat dit goed.

Lees ook:

Wat voor soort konijn overweeg je?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.