Verdrinken… hoe spot je dat?

Altijd opletten bij het water, zeker als je kleine kinderen hebt. Maar hoe herken je het als iemand verdrinkt? “Jonge kinderen die kopje onder gaan, schreeuwen en spartelen niet” aldus Mieke Cotterink, onderzoeker kinderveiligheid, VeiligheidNL. Veel ouders beseffen zich dat niet.

verdrinken

Het is een grote misvatting onder ouders: ruim 80 procent denkt dat hun kind gaat schreeuwen of spartelen als het kopje onder gaat. Dat is niet zo. Ouders moeten hun kinderen daarom geen moment uit het oog verliezen als ze in de buurt van water zijn.

Een jong kind verdwijnt stil en zonder in paniek te raken onder water. Jonge kinderen beseffen niet wat er gebeurt en kunnen geen geluid maken, omdat het water hun luchtweg blokkeert. Het kan dan snel verkeerd aflopen.

De eerste 10 minuten na een verdrinking zijn cruciaal. Na ongeveer 2 minuten verliest een kind het bewustzijn en na 4-6 minuten kan er onherstelbare hersenschade optreden.

Mieke Cotterink, onderzoeker kinderveiligheid, VeiligheidNL: “Elk jaar verdrinken jonge kinderen. Vooral kinderen van 1 en 2 jaar lopen risico. Ik wil ouders op het hart drukken om kleine kinderen geen moment uit het oog te verliezen als ze in de buurt van water zijn. En ook heel belangrijk, dat ze zich geen moment laten afleiden door de deurbel, hun mobiel of een gesprek met de buurvrouw.”

Kleine kinderen zijn ondernemend en gaan op ontdekkingstocht. Tegelijkertijd zien ze nog geen gevaar, kunnen geen risico’s inschatten en zijn motorisch nog niet zo handig. Voor je het weet, vallen ze voorover in de vijver of glijden onderuit in het badje. Kortom, toezicht houden en je niet laten afleiden is van levensbelang.

Lees ook: Spannend: de eerste zwemles! Belangrijk want ouders onderschatten de kracht van water

Zwemfeestje geven

zwemfeestje astronauten
Foto: Sportfondsen

Hebben je kinderen hun zwemdiploma en wil je die skills – onder toezicht – scherp houden zodat ze het zwemmen niet verleren? Dan kun je rond de verjaardag een zwemfeestje geven. Sinds januari 2023 kunnen kinderen tussen de 6 en 12 jaar met zwemdiploma A in de Sportfondsenzwembaden een avontuurlijk astronautenfeestje vieren.

De kinderen doen actieve opdrachten in het water en trainen, net als echte astronauten, voor een ruimtemissie. Astronauten brengen namelijk een belangrijk deel van hun training door in het zwembad, omdat het onder water lijkt alsof je gewichtsloos bent en zweeft, net als in de ruimte. Daarom bedacht Sportfondsen samen met astronaut André Kuipers en zijn Kleine Astronauten dit spannende zwemfeestje met ruimtethema.

Lees ook: 7 fabulous fashion finds voor meisjes

Gewichtloosheid in het water en raket lanceren

Voor het feestje krijgen de aspirant-astronauten een kist met materialen die tijdens de opdrachten nodig zijn. Daarnaast krijgen zij een tablet met instructies en boordevol weetjes over de ruimte. De ouder of verzorger begeleidt het feestje dat uit verschillende uitdagende opdrachten bestaat. Iedere opdracht wordt beloond met een raketonderdeel. Zijn alle raketonderdelen verzameld, dan zijn de astronauten klaar om te lanceren.

Na afloop kunnen de kinderen vrijzwemmen en krijgen zij een speciaal astronautenmenu met frietjes, een drankje en een snack. Het astronautenfeestje is avontuurlijk, leerzaam en staat garant voor sportief plezier. Bovendien wordt met ieder feestje het project De Stoere Steur van het Wereld Natuur Fonds gesteund, waarvan André Kuipers ambassadeur is. Meer over het astronautenfeestje en deelnemende zwembaden vind je op www.astronautenfeestje.nl

Lees ook:

Ben jij alert op je kinderen bij het water? Durf je de organisatie van een zwemfeestje aan?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. G.T. zegt:

  Ik geef zwemles en heb jaren als toezichthouder bij een zwembad gewerkt. Ik ben dus bekend met de gevaren. Heb gelukkig zelf maar 1x hoeven ingrijpen wat dat betreft.
  Geen haar op mijn hoofd die denkt aan een zwemfeestje voor mijn eigen kind (nu 7). Veel te grote verantwoordelijkheid!

  1. Marguerita zegt:

   Ja, ik zou het ook niet snel doen als alleenstaande moeder hoor. Bovendien kan ik zelf helemaal niet goed zwemmen. Beter wachten tot ze iets groter zijn.
   Pas met een groepje tieners gaan zwemmen (in een klein ondiep zwembad in het vakantiepark) en dat was wel erg geslaagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.