5 Belastingzaken om meteen te regelen bij scheiding

Is je huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract net verbroken? Weet dat dit gevolgen kan hebben voor je belastingen en toeslagen. Er komt veel op je af bij een scheiding, daarom zetten de Belastingdienst en Toeslagen 5 dingen op een rij die goed zijn om meteen te regelen. Hulp nodig? Kijk op belastingdienst.nl/scheiden of volg op donderdag 8 september van 19.30 tot 20.45 uur het gratis webinar ‘Scheiden of uit elkaar’.

belastingdienst scheiden single vrouw
Foto: Belastingdienst

“Als je uit elkaar gaat, moet je opeens veel regelen. Zeker als er ook kinderen in het spel zijn. Hoewel je vast niet als eerste aan je belastingzaken denkt, is het toch belangrijk een aantal dingen meteen te regelen. Want deze hebben gevolgen voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt of voor de toeslagen die je kunt krijgen. En misschien kom je wel in aanmerking voor een heffingskorting of een toeslag”, aldus belastingexpert Manuela van Blanken.

Door de scheiden-checklist in te vullen op belastingdienst.nl/scheiden zie je wat jij in jouw situatie moet regelen. Nu of later. Maar er zijn een paar dingen die voor íedereen slim zijn om meteen te doen.

Vijf dingen om meteen te regelen na een break-up

1. Praktisch: check je DigiD en je rekeningnummer en geef je verhuizing door

Misschien heb je je ex-partner gemachtigd om voor jou belastingaangifte te doen. Trek je machtiging in op machtigen.digid.nl. Zo voorkom je dat je ex belastingaangifte doet, zonder dat je dit weet. Als jouw ex het wachtwoord van je DigiD kent, is het handig deze te veranderen. Heb je een nieuw rekeningnummer? Geef dit dan door via Mijn Toeslagen als je toeslagen ontvangt en via Mijn Belastingdienst voor je belastingaangiften. Geef ook je adreswijziging door aan de gemeente.

2. Geef de veranderingen in je leven door via Mijn Toeslagen en ga na of je recht hebt op nieuwe toeslagen

Veranderingen in je leven hebben invloed op je toeslagen. Zoals je zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget. Dus ga je uit elkaar of scheiden, verandert je inkomen of neem je meer of minder kinderopvanguren af na de scheiding? Geef het door via Mijn Toeslagen, zodat je niet te veel of te weinig toeslag krijgt.

Ontvang je nu nog geen toeslagen? Misschien heb je daar na de scheiding wel recht op. Kijk op toeslagen.nl om te zien wanneer je toeslagen kunt krijgen. Voor mij scheelde het flink destijds, ineens had ik op alles recht! Wel verstandig om het jaarinkomen direct na je scheiding wat hoger in te schatten dan je werkelijke jaarinkomen, dan krijg je wellicht nog extra terug in plaats van dat je teveel aan toeslagen hebt ontvangen en moet bijbetalen.

Het jaar van je scheiding controleren ze sowieso extra streng. Bij mij werd 2018 (toen kreeg ik een huurwoning toegewezen en werd het huis verkocht) uiteindelijk pas in 2021 gecontroleerd en moest mijn boekhouder allerlei extra documenten aanleveren. Daarna kreeg ik wel heel snel alle te weinig ontvangen toeslagen uitbetaald over 2018, 2019 én 2020!

3. Heb je samen een woning? Check wie de hypotheekrente mag aftrekken

Wie hypotheekrente mag aftrekken, hangt onder andere af van wie in het huis blijft wonen, hoe lang het geleden is dat één van jullie het huis verliet en van wie het huis is. Ook als je niet in het huis blijft wonen, mag je in sommige situaties nog 2 jaar hypotheekrente aftrekken. Check vooral welke situatie voor jullie geldt. Maar goed, in veel gevallen zal het huis – net als bij ons destijds – verkocht moeten worden. 

4. Pas je voorlopige aanslag aan of vraag er één aan

Misschien ontvang of betaal je na je scheiding partneralimentatie? Of verandert de hypotheekrenteaftrek? Dat heeft gevolgen voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt. Heb je een voorlopige aanslag? Dan is het belangrijk om deze aan te passen. Zo voorkom je financiële verrassingen. Nog geen voorlopige aanslag? Kijk dan of het interessant is om er één aan te vragen. Overigens telt kinderalimentatie hierin niet mee.

5. Bedenk hoe je belastingaangifte wil doen, alleen of toch nog samen?

Vergeet niet om afspraken vast te leggen over belastingen en toeslagen. En denk alvast na over hoe je aangifte wilt gaan doen. Als je gescheiden bent of uit elkaar gaat, kan je ervoor kiezen nog één keer over het gehele jaar van de scheiding belastingaangifte te doen als fiscaal partners. Het voordeel hiervan is dat je voor een laatste keer gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten gunstig kunt verdelen. Wij hebben de boekhouder dit laten bekijken en een aparte aangifte bleek gunstiger omdat mijn ex een huis had gekocht en ik met mijn sociale huur allerlei toeslagen ontving die daardoor in gevaar zouden komen.

Ook voorkom je fouten door nog even samen naar de boekhouder te gaan, want je hebt gegevens van elkaar nodig. Zoals gegevens over het inkomen, de hypotheek of spaartegoeden. Houd bij je keuze wel rekening met de mogelijke gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en eventuele drempelbedragen zoals bij zorgkosten. Maak daarom een berekening met en zonder fiscaal partnerschap over het jaar van de scheiding. Dit doe je door als proef de voorlopige aanslag in te vullen op Mijn Belastingdienst zonder deze te verzenden. Met de jaarinkomens van jullie beiden kan je daarna voor je toeslagen een proefberekening maken.

De  Belastingdienst organiseert donderdag 8 september van 19.30 tot 20.45 uur het gratis webinar ‘Scheiden of uit elkaar’.

Lees ook:

Overigens had ik ten tijde van mijn huwelijk een buitenlandse achternaam. Het werd uiteindelijk geen toeslagen affaire, maar hakte er financieel behoorlijk in:

Duurde het na jouw scheiding ook zo lang voordat je de definitieve beschikkingen voor je toeslagen had? Werd je net als ik extra streng gecontroleerd?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.