Coronababy? Zo regel je je kinderopvangtoeslag vanaf het begin goed

Stond er de afgelopen maanden bij jou een geboortebord voor het raam? Gefeliciteerd met de kleine! Met de komst van een baby verandert er van alles in je leven. Dat merk je ook in je portemonnee. Je richt de kinderkamer in, gaat misschien minder werken en start voorzichtig met het studiepotje voor je kind. Ook het regelen van kinderopvang hoort erbij. Check meteen of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Dat kan een hoop schelen.

man met baby Belastingdienst
Foto: Belastingdienst

Als je als ouder(s) werkt of studeert en gebruikmaakt van kinderopvang heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst stuurde mij dit bericht om ouders op weg te helpen om hun toeslag vanaf het begin goed te regelen. Want iedere ouder wil maandelijks de toeslag krijgen waar hij recht op heeft. Niet te veel en niet te weinig. Met deze checklist regel je het goed.

  1. Check of je recht hebt op kinderopvangtoeslag en hoeveel. Met de rekentool op Toeslagen.nl weet je meteen hoeveel toeslag je kunt krijgen.
  2. Vraag de kinderopvangtoeslag op tijd aan. Dat kun je al doen vlak nadat je kindje geboren is. Zorg er in elk geval voor dat je het regelt voordat je kindje voor het eerst naar de opvang gaat. Vraag je de kinderopvangtoeslag pas aan als de baby al drie maanden op de opvang is, dan loop je kinderopvangtoeslag mis. 
  3. Download de app Kinderopvangtoeslag. Toeslag aangevraagd? Download dan de app Kinderopvangtoeslag in de App store of de Google Play store. Met deze app kan je op elk moment makkelijk en snel je gegevens inzien en in veel gevallen ook meteen wijzigen. Ook handig voor wie van baan wisselt of gaat scheiden of samenwonen.
  4. Check via de app regelmatig of je gegevens nog actueel zijn.   
    De kinderopvangtoeslag die je maandelijks krijgt, is een voorschot. Dat betekent dat het gebaseerd is op hoe de situatie van jou (en je eventuele toeslagpartner) er naar verwachting in dat jaar uitziet. Verandert er iets, bijvoorbeeld in je inkomen of doordat je door corona meer thuiswerkt en minder opvang nodig hebt? Dan heeft dit invloed op je toeslag.  
  5. Wijzig je gegevens als er iets verandert. Geef wijzigingen meteen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of via de app Kinderopvangtoeslag.

Lastig bij een wisselend inkomen

Hoeveel toeslag je maandelijks ontvangt, is afhankelijk van diverse factoren, waaronder je jaarinkomen. Voor ouders met een wisselend inkomen is het lastiger om daar een inschatting van te maken, zoals bij Nadine en haar partner. “Mijn vriend is dj en heeft een wisselend inkomen. Om te voorkomen dat we elke maand te veel kinderopvangtoeslag ontvangen, schatten we zijn jaarinkomen iets hoger in. Als hij dat jaar minder verdient, zoals nu door corona, ontvangen we later nog wat extra toeslag. Dat heb ik liever dan dat ik achteraf geld moet terugbetalen.”

Regel het op tijd!

Ik doe dit zelf ook altijd. Je kunt beter iets nagestort krijgen, dan dat je moet bijbetalen. In de periode dat mijn eigen meisjes nog naar de gastouder en het kinderdagverblijf gingen, hebben we best veel ‘gedoe’ gehad met de kinderopvangtoeslag. Ik had steeds tijdelijke banen en zat op den duur te lang in de WW voor de kinderopvangtoeslag. Dan moet je de opvang stopzetten en daarmee vervalt jouw plekje. Je hoopt het allemaal goed te regelen bij een nieuwe baan, maar dat liep anders door fouten bij de Belastingdienst. Begin dus echt op tijd met je aanvraag en bel dat (na een maand) na als het niet op de website in Mijn Toeslagen staat!

Wij kregen een tijd niets en dan gaat er meer naar de kinderopvang dan dat je aan salaris binnenkrijgt. Dat zorgt voor stress. Ik heb een tijd terug gehad zelfs een date gehad met iemand die daardoor ruim 70.000 euro aan schuld had gemaakt met een failliet gezin en een scheiding tot gevolg. Op dit moment heeft hij ruim 12 jaar na dato nog steeds het geld van de toeslagenaffaire (zoals die in de media heet) niet terug. 

Toeslagen als alleenstaande ouder

Om dat soort ellende te voorkomen, maak ik geen gebruik meer van buitenschoolse opvang. Hoe leuk de kinderen het daar ook vonden. Als alleenstaande ouder ben je tenslotte nog meer afhankelijk van alle toeslagen. Ook hier schat ik mijn inkomsten altijd iets hoger in en kreeg ik begin dit jaar nog iets terug uit 2018 vanwege nieuwe regels. Die regels en bedragen veranderen namelijk ook regelmatig met terugwerkende kracht.

Als alleenstaande ouder krijg ik kindgebonden budget, zorgtoeslag en huurtoeslag (ik woon in een sociale huurwoning). Vooral die laatste twee zijn lastig, omdat mijn inkomen als online ondernemer vaak niet verder is in te schatten dan de betreffende maand. Hierdoor heb je het ene jaar geen recht op deze toeslagen en het andere jaar wel. En wanneer je terug moet betalen, verwacht de Belastingdienst wel dat je binnen de gestelde termijn in 1x even… pak ‘m beet 2.000 euro overboekt. Dan vind ik het zelf prettiger om wat zuiniger te leven en dan van mijn boekhouder na de jaaropgaaf te horen dat ik ditzelfde bedrag nog tegoed heb. Als het dan op je rekening staat is het toch even lekker meegenomen en kun je er makkelijker van sparen of een dure uitgave doen. Op dit moment ben ik ook in afwachting van zo’n ‘belastingbonus’ en al druk aan het nadenken of we daar bijvoorbeeld een leuke vakantie van kunnen boeken of dat ik het toch toevoeg aan mijn ‘spaarpotje voor een huis’. Maar goed, je weet nooit wanneer ze dit uitbetalen. Mocht het november worden dan gaat er een leuk deel naar decembercadeautjes, hahaha.

Door je gegevens regelmatig te checken en veranderingen meteen door te geven, ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig. Heb jij ook een wisselend inkomen of wisselende opvanguren? Check en wijzig je gegevens dan elk kwartaal. Wil je meer weten? Ga naar toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag.

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.