Invulboekje om de scheiding van je af te kletsen

Door alle COVID-19 maatregelen is het aantal aanvragen voor online scheidingen flink toegenomen. Online scheidingsplatform Uitelkaar.nl heeft 30% meer aanmeldingen ontvangen. Voor alle kinderen die hiermee te maken krijgen, zijn er gelukkig steeds meer tools om je door de nare periode heen te loodsen. Zo schreef ik pas al over het informatieboek Scheid! voor kinderen vanaf een jaar of 10, maar ook voor iets jongere kinderen is er een behulpzaam boek: Scheidingklets van Gezinnig. Een invulboek om de situatie van je af te ‘kletsen’.

scheidingklets

Praten over de scheiding helpt kinderen om alles wat er gebeurt te verwerken. In de dagelijkse praktijk is dit vaak erg ingewikkeld. Ze durven niet alles tegen papa of mama te zeggen. En hoe begin je hier als ouder over? Gezinnig lanceerde daarom Scheidingklets, een invulboek voor kinderen (6-12 jaar) van gescheiden ouders. Scheidingklets helpt om in gesprek te gaan en nodigt kinderen uit om hun gevoelens te uiten. Wij kregen een exemplaar toegestuurd om te reviewen.

De impact van een scheiding

Jaarlijks maken meer dan 50.000 kinderen een echtscheiding van hun ouders mee. ‘Kinderen ondervinden niet per definitie schade van een scheiding, wél van een scheiding die met veel conflicten en strijd gepaard gaat’, zegt kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve. ‘Helaas zijn er veel voorbeelden van scheidingen die zeer moeizaam verlopen. Onder meer doordat veel emoties in de weg staan. De vertrouwde basis van het kind wankelt, er kunnen loyaliteitsproblemen ontstaan (innerlijk conflict dat het kind moet kiezen tussen ouders), bij een nare scheiding zien we angsten, slechtere schoolprestaties, gedragsproblemen en gebrek aan zelfvertrouwen. Wat mij betreft hebben ouders maar één opdracht: alles doen wat helpend is voor het kind. Hartstikke moeilijk, maar het is je verantwoordelijkheid als ouder. Geef ruimte aan de emoties, vraag en luister.’

Daar ben ik het helemaal mee eens, al is het af en toe echt even slikken om je ego aan de kant te zetten in het belang van je kind. Zeker vlak na de scheiding. Inmiddels hebben we zelf een prettige modus gevonden, maar bij situaties die afwijken van normaal is het toch soms nog even schipperen. Extra kosten voor een nieuwe bril of een scoutingkamp bijvoorbeeld, of het wisselen van een weekend of andere dag. Dan moet je met elkaar in gesprek. Ik heb geluk dat mijn ex-man en ik vooral als partners niet matchten, maar dat we qua opvoeding wel op 1 lijn liggen. Voor hem was het als betrokken vader dan ook juist fijn dat we met bijvoorbeeld de 9-jaars-prik van onze dochter allebei even ons meisje konden knuffelen. En voor mij dat de jongste rustig bij haar papa kon blijven, zodat ik even alle aandacht had voor het spannende moment voor de oudste. We zijn misschien niet meer samen, maar op belangrijke momenten voor de kinderen zijn we er wel allebei. Het lijkt me erg lastig als dit door ruzie of onbetrouwbaarheid niet zou kunnen.

scheidingklets invulboek

Lastige onderwerpen bespreekbaar maken

Gezinnig heeft Scheidingklets ontwikkeld in samenwerking met Buro Onderscheiden. Dit bureau biedt coaching aan kinderen en ouders en helpt om het ouderschap na de scheiding opnieuw vorm te geven. Vanuit hun praktijkervaring blijkt er behoefte aan hulp om verbinding te maken tussen kinderen en ouders in een scheidingssituatie. De oprichters van Buro Onderscheiden: ‘Tijdens coachinggesprekken horen we vaak: Mag ik dat dan wel vragen aan mijn kind? Ouders zijn soms te terughoudend om in gesprek te gaan met hun kind, uit angst om het kind te belasten. Andersom speelt dit probleem ook: kinderen durven niet alles te zeggen omdat ouders vaak kwetsbaar, boos of verdrietig zijn. Ouders kunnen hulp gebruiken om vragen te stellen. Kinderen moeten uitgenodigd worden om te praten.’

scheidingklets
Foto: Gezinnig

Kletsboek als hulpmiddel in de communicatie

Rianne van Essen, eigenaar van Gezinnig: ‘We weten van ouders en kindercoaches dat Slaapklets (invulboek voor het slapengaan) een waardevolle tool is om in gesprek te gaan met je kind. Daarom wilden we graag een soortgelijk boek maken met specifieke vragen en onderwerpen over de scheiding. Zorgverleners op het gebied van echtscheidingen onderschrijven het belang van communicatie. Door het uiten van gevoelens rondom de scheiding leert een kind om emoties onder woorden te brengen. Het helpt om de scheiding te verwerken. Als een kind het gevoel heeft dat er geluisterd wordt, ervaart het minder gevoelens van machteloosheid.’

>> Lees ook: je kind in 5 stappen door de scheiding helpen

Inhoud Scheidingklets

Scheidingklets is een invulboek voor kinderen van 6 tot 12 jaar van wie de ouders uit elkaar zijn gegaan. Het helpt om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken en nodigt uit om gevoelens en behoeften te delen. Kind en ouder vullen het boek samen in: op een vaste dag in de week, bij een wisselmoment of gewoon als er behoefte aan is. Op elke linkerpagina kan het kind door middel van diverse vragen vertellen hoe het met hem of haar gaat. Op elke rechterpagina staan afwisselende opdrachten. Er komen zowel emotionele als praktische zaken aan bod:

  • Kies een vraag. Heb jij weleens met iemand heel fijn over de scheiding gesproken? Ben je weleens jaloers als je bij iemand bent van wie de ouders bij elkaar zijn? Zou je nog een keer aan papa of mama willen vragen: Waarom zijn jullie gescheiden?
  • Aan de slag. Wat wil je doen? Een feestdag plannen of een boze bui overwinnen. Jouw zorgen uitlaten of jezelf een kaartje sturen.
  • Eens of oneens. Ik vind het vervelend om te vertellen wat ik bij de andere ouder heb gegeten. Soms huil ik als ik in bed lig. Ik ben wijzer geworden door de scheiding.
  • Maak een lijstje. Met spullen die je niet meer heen-en-weer wilt slepen. Met dingen die kunnen troosten als je verdrietig bent. Met dingen waarover je wilt meebeslissen.
  • Schijt aan de scheiding. Even geen scheiding, maar een verkleedpartij, een liedjeslijst maken of een yogaoefening.

scheidingklets invulboek

Wat vinden wij van dit boek?

Mijn dochter heeft inmiddels al een paar pagina’s ingevuld, ze houdt ontzettend van vragenlijstjes en invulboekjes. Ook een paar vriendinnen met gescheiden ouders en haar zusje hebben het boek bekeken. Er staan leuke opdrachten en bespreekvragen in. Laagdrempelig om zo het gesprek aan te gaan. Bij ‘verzin zelf een kletsvraag’ heeft ze opgeschreven: ‘Welk bed slaapt het lekkerst?’ De conclusie was dat ze het fijn vindt om bij papa een eigen slaapkamer te hebben, maar mama heeft betere gordijnen waardoor ze daar beter slaapt. Ook vond ze het kussen bij papa lekkerder, waarop ze bij mij een nieuw kussen (van Emma Matras) heeft gekregen. Toch belangrijke info, want goed slapen betekent overdag beter functioneren. Zo zijn er allerlei kleine dingetjes die je met behulp van dit boek aan de weet komt. In het geval van het kussen, kon ik daar ook direct iets aan doen. De gordijnen zijn uiteraard up to papa…

Qua emotionele verwerking is ze aan het boek te zien vooral gefrustreerd over de games op haar telefoon en haar zusje die halverwege een bordspelletje afhaakte. We zijn ook alweer enkele jaren verder en er is wat dat betreft rust in de tent. Het ‘last hebben van de scheiding’ zit hem dus vooral in de praktische zaken zoals de huizenwissel. Met dit invulboek kun je dit onderwerp op een fijne manier bespreekbaar maken.

Een fijn en behulpzaam boekje om aan een kind met gescheiden cadeau te doen. Zeker als zowel ouder als kind geen makkelijke praters zijn, krijg je hiermee een waardevol gesprekje of fijne interactie op gang. Na de checkpad, Slaapklets en het kletskwartet is ook dit een erg mooi opvoedproduct! Bij Bol.com kost Scheidingklets 14,95 euro.

Houden jouw kinderen van invulboekjes?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.