Win Scheid! een fijn handboek met alles wat je moet weten als je ouders uit elkaar gaan

Wist je dat 11 september de dag van de scheiding is? Ik wist het niet, tot ik het hoorde van de dames van Firma Fluks. Zij kwamen aan mijn dochter het boek Scheid! overhandigen. Dit is een handboek voor kinderen van 10 tot 16 jaar met daarin alles wat je moet weten als je ouders uit elkaar gaan. Ze hebben hiervoor heel veel kinderen geïnterviewd om ze te vragen waar zij precies tegenaan liepen. Wat ze graag hadden willen weten toen ze het nieuws net hoorden. Welke tips ze hebben voor andere kinderen…

scheiding boek

Als je kind zichzelf niet meer is…

Mijn dochter was nog nèt 8 toen ze haar verhaal deed en is daarmee de jongste in dit boek vol ervaringsverhalen. Zij vond het niet alleen verdrietig toen haar papa en ik zijn gescheiden, maar was zichzelf ook echt even kwijt. We woonden tijdelijk bij opa en oma op mijn dagen en de andere dagen was ze in ons oude huis bij papa. Er zouden 2 verhuizingen aan komen. Iedereen was verdrietig. Veel onzekerheid over hoe haar nieuwe slaapkamers eruit zouden gaan zien. Of de ruzies dan ook echt klaar waren. En hoe moest zij zich nu gedragen?

scheid! kinderboek over scheiding

Van een vrolijk en nieuwsgierig meisje, veranderde ze in een dood vogeltje dat alleen maar op de bank wilde hangen. Liefst bij oma op schoot. De juffen van groep 4 creëerden in de klas een ‘terugtrekplekje’ voor als het haar even teveel was. Na overleg met de arts van het consultatiebureau, heb ik haar op de wachtlijst laten plaatsen voor psychische hulp bij ‘Een Stap Voor’. Daar was ook toestemming van haar vader voor nodig, maar voor je aan de beurt bent… ben je zo 8 weken verder en toen zag hij ook wel dat er iets moest gebeuren.

Ze kreeg bij ‘Een Stap Voor’ hulp van een orthopedagoog die wekelijks creatieve therapie met haar deed. Tekenen, schrijven, praten… Ze wilde een boek maken, vertelde ze aan het eind van de therapie. Een boek om andere kinderen te helpen die hetzelfde meemaken. Haar eigen boek is er niet van gekomen, maar de wel een bijdrage in Scheid! waarin ze vertelt over de creatieve uitlaatklep bij de orthopedagoog. Je vindt haar in Hoofdstuk 4 bij ‘zo kan het ook’.

scheid overhandiging
De schrijfsters van Firma Fluks overhandigen het boek Scheid! waar mijn dochter aan heeft meegewerkt.

Over kinderhandboek Scheid!

Scheid! is een lekker dik boek met veel foto’s voor en door jongeren die vertellen wat er allemaal gebeurt als je ouders gaan scheiden. In het boek Scheid! Alles wat je moet weten als je ouders uit elkaar gaan vertellen 25 jongeren hoe het bij hen ging en geven tips aan lezers die dit ook overkomt. Daarnaast werkten er 25 experts mee die situaties toelichten: wat gebeurt er bijvoorbeeld in je hersenen tijdens een heftige situatie of wat kun je het beste doen als je ouders ruziemaken? De schrijvers van dit handboek – Claudia Lagermann, Liesbeth Vijfvinkel en Jeannette Jonker – vertellen er meer over!

scheid op de foto

Waarom hebben jullie dit boek gemaakt?

“Om ons heen hoorden we vaak verhalen van jongeren die na de scheiding meerdere keren per week moeten wisselen van huis of ouders die na jaren nog steeds niet met elkaar praten. We dachten dat jongeren in die situaties wel een opsteker zouden kunnen gebruiken. Verhalen van leeftijdsgenoten kunnen steun bieden in een lastige tijd, zijn herkenbaar en laten zien dat het niet altijd zo rottig blijft. Daarnaast zitten kinderen hun leven lang met ouders die uit elkaar zijn, dus vonden wij het hoog tijd dat hun kant van het verhaal een keer wordt gehoord.”

 Wat zijn belangrijke lessen uit het boek?

“Best veel kinderen gaven aan dat ze het wisselen en het hebben van twee huizen lastig vinden. Het maakt voor hen al een groot verschil als ouders helpen met het inpakken van de tas of de zware tas naar het andere huis brengen. Verder vonden we het verrassend om te ontdekken dat ouders en kinderen dit soort dingen op een andere manier verwerken. Een ouder gaat vaak door een kort en diep dal en een kind kent vaak langere periodes van verdriet.”

Wie zou dit boek moeten lezen?

“We hebben het geschreven voor kinderen van 10 tot 16 jaar, maar veel ouders zullen ook wat aan dit boek hebben. Het kan heel verfrissend zijn om uitspraken van jongeren over dit onderwerp te lezen en helpt je om je te verplaatsen in een kind dat dit meemaakt.” 

 

Winactie

Omdat wij hebben meegewerkt aan dit boek, mogen we een exemplaar verloten. Werk je als juf op een school en wil je dit boek voor de schoolbibliotheek? Ga je binnenkort het nieuws van een scheiding aan je kinderen vertellen? Heb je het juist onlangs verteld? Ken je een kind dat je lief is en het moeilijk heeft met de scheiding van de ouders? Laat dan een reactie achter en je maakt kans op dit fijne handboek waarmee je het allemaal een beetje op een rij kunt zetten. Want het valt wel, maar niet mee.

De winnaar is Ilona van Leeuwen! Van harte gefeliciteerd, mooi dat je het voor alle kinderen die je in de praktijk tegenkomt kunt gebruiken. Hoop dat er veel kinderen baat bij hebben en ga je mailen voor de afhandeling.

Lees ook: Je kind in 5 stappen door de scheiding heen helpen

Heeft jouw kind hulp nodig gehad om de scheiding te verwerken?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Elle zegt:

  gelukkig zitten wij niet in een situatie waarbij we dit boek nodig hebben. Wel zie ik het zoveel om me heen misgaan dat we het boek binnen no time aan iemand kunnen geven die het heel goed kan gebruiken. Of wellicht nog beter voor de schoolbieb, dan kunnen veel kinderen hier iets aan hebben

 2. Cobi zegt:

  Heel graag voor mijn nichtjes die net te horen hebben gekregen dat hun ouders gaan scheiden

 3. .. ik woon in een buurt met jongere bewoners, scheiding is aan de orde van de dag.. daar wordt TE makkelijk toe besloten, ik wil mij daar ook in verdiepen… Mijn zoon zit ook midden in de gevolgen van zijn scheiding, dus maakt mijn kleindochter op dit moment moeilijke tijden door. Leerzaam voor haar en andere betrokkenen. Ben zelf ook benieuwd

 4. lottie zegt:

  Omdat het boek, helaas, goed van passing komt voor mijn neefjes

 5. Sander zegt:

  Ik ben zelf een tijdje terug gescheiden en zitten ook in een situatie met 2 jonge kinderen. Zou heel fijn zijn als ik dit boek als hulp kan gebruiken voor de communicatie met mijn kinderen. En btw, wat leuk dat jullie hier ook aan meegewerkt hebben!

 6. Heleen Haarsma zegt:

  Wat een geweldige actie! Mijn dochter is juf op een basisschool en heeft best wel veel te maken met gescheiden ouders van kinderen uit haar klas. Misschien goed om dit boek met de kinderen te behandelen!

 7. Suus zegt:

  Ik loot graag mee voor mijn neefje, ik hoop dat dit boek hem helpt.

 8. Gea Jager zegt:

  erg handig voor op school

 9. Alice zegt:

  Ik loot graag mee voor mijn kinderen. Misschien heeft het ze steun en begrip na onze scheiding. En kan ik dingen beter uitleggen aan ze.

 10. Jan zegt:

  Het boek wat ik zelf nooit nodig hoop te hebben maar waar ik wel wat kinderen mee vooruit zou kunnen helpen.

 11. Anneliese de Waal zegt:

  Ik doe erg graag mee voor een vriendinnetje van mijn dochter, zou er goed voor haar zijn.
  Groetjes Anneliese

 12. Clau-dya zegt:

  Voor de kinderen van mijn liefste vriendinnetje die in de begin fase van hun scheiding zitten, fijne ondersteuning tijdens dit moeilijk proces

 13. Anita te Gussinklo zegt:

  Voor een meisje hier uit de buurt, hopelijk heeft zij wat steun aan dit boek.

 14. Anna wienen zegt:

  Ik doe heel graag mee voor de dochter van een goede vriendin..

 15. Brenda Walraven zegt:

  Ik doe mee! Een aanwinst in het werken met basisschoolkinderen in mijn werk, kan ik er samen met de kids uit lezen en werken! Stiekem ook leuk dat mijn achternichtje er dan in staat ??!

 16. Marian B zegt:

  Als leerkracht zou ik dit boek graag in onze schoolbibliotheek willen hebben. Ik loot daarom graag mee.

 17. Ilona van Leeuwen zegt:

  Dit lijkt mij een heel fijn boek om zelf te lezen en handige tips te gebruiken bij mijn cliënten die te maken hebben (gehad) met een scheiding, als ook om samen te lezen of uit te lenen. Mooi dat Aislynn hieraan mee heeft kunnen werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.