Leven als digitale nomade oftewel digital nomad?

Het leven als digital nomad lijkt voor veel – met name jonge – mensen het ultieme doel te zijn. Steeds weer naar een andere plek trekken en overal ter wereld kunnen werken. Heel romantisch klinkt zo’n weinig honkvast leven, maar is het dat ook? En hoe richt je het in?

digitale nomade

Zelf ben ik een honkvaste digitale nomade. Mijn werk kan ik overal doen waar ik wifi heb, maar ik heb kinderen. En die moeten gewoon naar school. Sinds mijn scheiding kan ik dankzij het co-ouderschap wel flexibeler zijn qua werkplekverplaatsing. Bleef het daarvoor bij zo nu en dan werken vanuit kinderkrijspaleizen, verplaatste mijn werkplek tijdens de scheiding naar mijn ouders en daarna… lag de wereld open.

Rustige wifi-werkplek?

Of nou ja… mijn werk is om de kinderen heen gebouwd. Eerst vanaf de keukentafel en later – met dank aan een lieve schoonzus en mijn vader – naar mijn eigen thuiskantoor. Een fijne rustige plek waar de wifi in het begin niet altijd pais en vree was, zeg maar. Tijdens de 1e lockdown was ik het zat en ging ik over op een hogere wifi-snelheid. Zoals de wifi thuis tikt, tikt het nergens maar het bleef af en toe drama.

Dus kocht ik een wifi-booster voor een sterker signaal boven. Stelde verschillende wifi-netwerken in en moest omschakelen als ik wilde printen want mijn wifi-printer herkende alleen de originele en ik ben alweer vergeten hoe ik dat opnieuw instel.

Afijn nog steeds was ik zo nu en dan wifi-loos en moest de router een herstart krijgen. Dat loste de problemen op, maar het gaf me toch stress. Ziggo stuurde me nieuwe kabels en dat leverde iets verbetering op. Het probleem bleef zich zo nu en dan toch weer voor doen.

Van oplichter naar nieuwe wandcontactdoos

Een paar weken terug stond er ineens een setje oplichters aan de deur. Zogenaamd namens Ziggo. Ze wisten mijn gegevens, want ja die staan in het register van de Kamer van Koophandel. Of mijn internet nog naar tevredenheid werkte, want ze hadden een beter aanbod. Ik vertrouwde het voor geen centimeter, want Ziggo communiceert over het algemeen alles per brief. En ik had net weer een brief ontvangen over gratis wifi-boosters die ik een jaar mocht proberen. Ik zei “mail maar, ik moet werken” en knalde de deur weer dicht.

Navraag in de buurtapp leerde mij dat ze alleen bij ondernemers zijn langsgegaan om een monteur te slijten. Om een zakelijk contract aan te smeren waarmee je consumentenrechten vervallen? Of toch oplichting om je huis binnen te komen? Ik nam contact op met de klantenservice en die wisten nergens van. Afijn was een lange chat, want telefonisch is Ziggo lastig te bereiken. Aan het eind vragen ze dan of ze nog iets kunnen doen en – ik had het al diverse keren eerder gemeld – nee, de wifi knalt er nog steeds regelmatig uit. Zit je midden in een videogesprek en is de wifi foetsie…

Puntje bij paaltje zou er toch een monteur langskomen, want bij het uitlezen van mijn router kregen ze rare dingen te zien. Dat je zelf een beetje raar bent okee, maar van een router mag je meer verwachten inderdaad. Zeker als honkvaste digital nomad. De monteur is uiteindelijk ruim 2 uur bezig geweest en heeft onder meer de wandcontactdoos vervangen waar de kabel mijn huis binnenkomt. Sterk verouderd was het oordeel. En meteen heeft ie ook de nieuwe wifi-boosters van Ziggo geïnstalleerd. Et voilà: misschien moet ik het afkloppen maar sindsdien is de wifi onverminderd okee gebleken! Yes!

digitale nomade

Dus je werkt alleen maar thuis?

Nope. Op mijn honk – waar ik vanwege de vele postpakketjes die ik krijg en dus mijn kinderen regelmatig moet zijn – is in ieder geval de internetvoorziening op pijl. Als ondernemer heb je een postadres nodig en in Nederland aangezien ik hier aan alle belastingverplichtingen voldoe. Verder zit ik regelmatig met laptop bij mijn vriend te werken. Dan is het toch een soort alsof je een collega hebt en kun je tussendoor even sparren.

Verder werk ik zo nu en dan:

  • In koffietentjes, La Place of de McDonalds
  • Vanuit een hotel
  • Vanuit een vakantiepark
  • Vanuit een ‘locatie met kinderentertainment’ (krijspaleis)
  • Vanaf de luchthaven

En dat kan dus in Nederland zijn maar ook in het buitenland. Maarrrrr… dat is toch vaak een beetje tricky. Zo haperde mijn boekhoudapp onlangs op locatie en kreeg ik een bonnetje pas thuis geupload. Het uploaden van filmpjes naar Youtube of foto’s naar WordPress, wil ook nog weleens een uitdaging zijn. Het belangrijkste nadeel van elders werken: de beveiliging.

Via een VPN komen ze er niet zomaar in

Werk je regelmatig vanaf andere plekken, als digital nomad of als niet zo honkvaste thuiswerker, dan is de beveiliging een dingetje. Sextortion mailtjes zijn vaak loze dreigementen, maar beveiligingslekken zijn bij open netwerken een factor om serieus rekening mee te houden. Wat je kunt doen om je laptop of mobiel af te schermen wanneer je op een locatie werkt waar ook veel anderen op hetzelfde open netwerk kunnen, is een VPN gebruiken. Ken je dat? Op de site van Express VPN kun je een heldere uitleg lezen.

Je verbinding wordt er wel wat trager van, dus minder geschikt voor zoomsessies maar die zou je waarschijnlijk toch al niet vanuit een koffietentje doen. Voor inloggen op je website, mailchimp of je bankprogramma vanaf een dergelijke plek is het qua beveiliging ideaal. Ook als je toegang wilt tot bijvoorbeeld het Amerikaanse aanbod op Netflix trouwens, haha.

VPN staat voor Virtueel Privé Netwerk (of virtual private netwerk), wat wil zeggen dat de locatie van je computer geheim blijft. Je surft dus via een proxy server (een plaatsvervanger), websites die je bezoekt zien niet jouw echte plek (IP-adres) maar die van de VPN-server. VPN’s zijn goed versleuteld waardoor mensen die van hetzelfde netwerk gebruik maken, zich niet zomaar toegang kunnen verschaffen tot jouw laptop. Je maakt het hackers dus lastiger om jouw datadragers (laptop, spelconsole, mobiel, tablet etc) te kunnen vinden, waardoor ze jouw gegevens niet zo makkelijk kunnen pikken. Diefstalpreventie dus. Met alle nieuwsberichten over datalekken en hackers is dat een veilig idee. Bijkomend voordeel is dus dat je via zo’n VPN op een andere plek lijkt te zijn en daarmee toegang krijgt tot andere films op de streamingdiensten waar je lid van bent. En dat kan weer heel geinig zijn in je vrije tijd.

>> Lees ook Een gamend kind heeft voordelen

Hoe is het om vanaf een andere plek te werken?

Heb je werk dat je locatie onafhankelijk kunt uitvoeren? Is je beveiliging op orde en zit je op een andere plek? Hoe is dat dan? Ik zei het al, ik zou een digitale nomade kunnen zijn maar ben redelijk honkvast wegens kinderen en pakketjes die ik voor mijn werk ontvang. De trips die ik maak zijn meestal erg kort. Ben ik op een andere plek dan wil ik ook graag iets van de omgeving zien. Een ‘echte’ digitale nomade trekt voor langere tijd van plek naar plek en zit daar dan ook meteen weken of maandenlang…

Dat lukt mij dus niet. Wel verplaats ik zeer regelmatig mijn werkplek, maar met de consequentie dat ik dan minder gedaan krijg dan vanaf de thuiswerkplek. Je hebt gewoon niet al je spullen bij de hand en je wilt wat minder uren maken omdat je nog iets wilt zien. Soms zet je alleen de laptop aan als er iets mis is gegaan of als er iets dringend actie vereist. Maar het voelt wel heel cool dat het kan en dat ik het dus ook doe.

In Valencia tikte ik een artikel met deadline en ging daarna weer lekker de stad in, bijvoorbeeld. In Kopenhagen moest ik lang wachten op de luchthaven en nam ik de tijd om speeddates te plannen voor een netwerk event. Vanuit een krijspaleis tikte ik een makkelijke review weg terwijl de kinderen heen en weer renden. Meestal bestaat het digitale nomade leven uit ‘onderweg je mail en socials checken’ en dat kan gelukkig vanaf de telefoon.

Het is lastiger om je te concentreren op het schrijven van een mooie tekst wanneer je er dolgraag op uit zou trekken om die plek te beleven. Zeker omdat het om je heen wat rumoeriger is dan thuis. Op Boa Vista knalde de verbinding er constant uit en heb ik eigenlijk na 1 blogje publiceren de moed opgegeven, daarna besloot ik offline van de vakantie te genieten. Tijdens mijn workation op Texel vanwege de vervroegde kerstvakantie, moest ik tussendoor ook de kinderen van natjes en droogjes voorzien terwijl ik – van achter mijn laptop – de schermtijd verbood. En vaak is het ook even zoeken naar een stopcontact qua stroomvoorziening.

Heel romantisch is het dus allemaal niet, maar wel ontzettend fijn en handig dat dit kan! Een andere plek inspireert. Je kunt makkelijker samen met anderen een kantoorplek nabootsen en tussendoor een praatje maken dat je – allenig thuis – niet hebt bij je eigen koffieapparaat. Ik ervaar het als ontzettend fijn dat mijn werk niet aan een specifieke vaste plek gebonden is. Wanneer de kinderen groter zijn en ik wat langer weg kan, wil ik wel graag eens proberen hoe het is om echt een maand ergens anders te leven en werken. Nu is het vaak wat gehaast en ik weet dat er complete toeristensteden zijn ingericht op het leven als digitale nomade in Spanje, Griekenland, op Bali en andere warme bestemmingen.

Wist je dat er sinds de vorige lockdowns ook allerlei hotels zijn die hun rustige kamer als werkplek verhuren? Een relaxte kans om een wat meer honkvaste digitale nomade te zijn als het thuis heel druk met huisgenoten is!

Kun jij makkelijk je werkplek verplaatsen? Heb je al eens een lange periode ervaring op gedaan als digital nomad? Of juist korte werkmomentjes hier en dan weer daar?

Afbeeldingen: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.