Een gamend kind heeft voordelen

Onderzoek wijst uit dat ouders zien dat het spelen van videogames positieve invloed heeft op creativiteit, taalvaardigheid, intelligentie en sociale vaardigheden van hun kinderen. Als één van de eerste kinderen die gamend is opgegroeid, ben ik het daar inderdaad mee eens. Zo heb ik Engels geleerd, waar wij in DOS spelletjes als J-Bird en Kings Quest (‘open door’) konden openen vanaf een floppy drive. Afijn, nu is dit dus onderzocht door Rule the Game en ik vind het wel leuk dit met je te delen.

gamend kind voordelen

Internet en tv zijn tegenwoordig een stuk vanzelfsprekender. Ten tijde van de floppy waarover ik hierboven sprak – in de jaren ’80 – was er nog geen internet. Dat kwam later pas, toen er ook dingen als een ‘genius mouse’, een printer met losse vellen papier in plaats van een rol met gaatjes en diskettes waren. En dan kon je internetten via de telefoonlijn. Niet te lang dus, want dan waren we onbereikbaar.

Onderzoek van Rule the Game

Rule the Game, een platform waar je terecht kan met vragen over videogames en verantwoord gamegedrag, heeft onderzoek gedaan naar het videogamegedrag van kinderen. In dit jaarlijkse onderzoek zijn 1030 Nederlandse ouders tussen de 25 en 60 jaar, met een kind tussen de 4 en 17 jaar, gevraagd naar het gamegedrag van hun kind. Uit dit onderzoek blijkt dat maar liefst 86% van de Nederlandse ouders de voordelen ziet van het spelen van videogames bij de ontwikkeling van hun kind. Dat is een stijging ten opzichte van de vorige jaren. Zou dat zijn omdat wij de eerste generatie zijn die er in de jeugd mee te maken kreeg?

Voldoende snelheid voor al die devices

Inmiddels weet iedereen dat een snelle internetverbinding essentieel is voor probleemloos gamen. Helemaal als je tegelijkertijd achter je laptop wilt werken en er elders in iemand geniet van een mooie film of serie via een streamingdienst. Zelf heb ik afgelopen jaar de snelheid van mijn abonnement verhoogd én een wifi-booster aangeschaft omdat het onwerkbaar werd in mijn 3-persoonshuishouden met 3 devices en ook 3 mobiele telefoons die de wifi leegtrokken. Internet en tv in één abonnement geven je korting. Bovendien heb ik slechts 1 kabel aansluiting en kan ik via een chromecast en mijn telefoon ook lekker streamen boven, terwijl mijn kinderen beneden hun favoriete tekenfilms kijken terwijl ze ondertussen van alles doen op hun mobieltje. 

Voordelen van videogames spelen en grip op het gamegedrag

De meeste Nederlandse ouders zien gamen als een goed middel om de Engelse taalvaardigheid van hun kind te verbeteren (58%). Ook vinden ze het een goede manier om de creativiteit van hun kind te stimuleren (56%). Gamen werkt bevorderlijk op het denkvermogen van hun kind zegt 33%. Zo’n 30% vindt deze hobby goed voor de sociale vaardigheden van hun kind. Slechts 14% ziet helemaal geen voordelen.

Slechts 2% van de ouders zegt eigenlijk niets te weten van het gamegedrag van hun kind. Een grote meerderheid van 86% van de ouders geeft aan grip te hebben op het gamegedrag van hun kind, al zegt 76% wel dat ze graag nog beter op de hoogte wil zijn. De meeste ouders willen meer inzicht in hoe lang hun kinderen spelen (52%), de eventuele effecten van gaming op de gezondheid van hun kind (42%) en het type videogames dat hun kind speelt (36%). Daarnaast vragen ouders zich af of het spelen van games invloed heeft op de schoolprestaties van hun kind (37%).

Hoe ga je om met het gamen van je kind?

Ouders kunnen steeds beter omgaan met een gamend kind, omdat velen van ons ook zelf als kind zijn opgegroeid met computers, televisie en (wat jongere mensen dan ik) ook met de beschikbaarheid van internet. Al eerder postte ik een artikel vol tips van Norton voor de digitale opvoeding en hoe je dit bespreekbaar kunt maken. Uit het onderzoek van Rule the Game blijkt dat 66% van de ouders bekend is met ‘parental controls’ oftewel ouderlijk toezicht. Hetzelfde percentage van de ouders past deze tools daadwerkelijk wel eens toe op de apparaten waar hun kinderen op gamen. Dit is een sterke toename ten opzichte van de onderzoeken uit 2019 (47%) en 2018 (44%).

Verder geeft slechts 4% van de ouders aan geen zicht te hebben op hoeveel geld hun kind uitgeeft aan ingame-aankopen. Gelukkig maakt 88% van de ouders afspraken over het gamegedrag. Hiervan hanteert 85% van de ouders afspraken met voorwaarden, zoals pas videogames spelen zodra het huiswerk af is (66%), pas spelen als rapportcijfers goed zijn (36%) of pas spelen als de kamer van het kind is opgeruimd (31%).

Ook maken ouders over het algemeen afspraken over waar, wanneer en hoe lang hun kind mag gamen. De meeste kinderen (55%) tussen de 4-9 jaar mogen minder dan 7 uur per week videogames spelen en de meeste kinderen (60%) mogen dat bovendien niet zonder de aanwezigheid van een ouder doen. De plek waar het meest wordt gespeeld is de huiskamer (77%).

Bij mij thuis is dat precies zo, ze gamen op hun mobiele telefoon of via de Nintendo Switch op de televisie en onze wifi-verbinding is daar optimaal. De grootste favoriet bij mijn kinderen is momenteel Among Us waar ze internet voor nodig hebben. Zie ook dit artikel met leuke games voor meisjes.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op rulegame.nl. Bekijk daar ook een video waarin Ruud Gullit 5 tips geeft voor het instellen van ouderlijk toezicht.

>> Lees ook: Toffe Nintendo Switch games voor jonge meisjes

Hoe gaan jullie hier thuis mee om? En heb je ook recent je internet versneld?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.