Juf Liesbeth testte de Pretspiegel in haar klas

In januari kreeg ik de pretspiegel toegestuurd. Wat een mooi voorwerp! Deze pretspiegel is handgemaakt door www.houtenspel.be. Blank hout en spiegels, daar is de pretspiegel van gemaakt en je blijft er naar kijken!

Gastblog door Liesbeth Dorresteijn

Houten Spel is een kleine opstartende webshop die is ontstaan door het geven van thuisonderwijs aan de eigen kinderen van oprichters Kimberley en Joeri. Ze begonnen met het ontwikkelen van producten die aansloten bij de behoefte van hun kinderen. Al snel kregen ze de vraag of ze deze producten niet wilden verkopen en zo groeide het idee om een webshop op te starten. Deze winkel bestaat sinds mei 2016.

Handgemaakte producten

De meeste van de producten zijn handgemaakt, de producten die niet handgemaakt zijn, zijn kleine producten die in combinatie kunnen gebruikt worden met de handgemaakte producten. Elk product in de webshop is een product dat zij persoonlijk gebruiken en waarvan ze dus overtuigd zijn dat het werkt.

Waarom een pretspiegel?

De pretspiegel stimuleert het ontdekkend en onderzoekend leren. Veel lesstof krijgen kinderen tegenwoordig aangeboden door boekjes of via het digibord. Maar zelf ontdekken, voelen, ervaren en zien is toch velen malen leuker? Bovendien vergeet je ervaringen veel minder snel dan ‘droge’ leerstof!

Wat kun je met de pretspiegel?

Wat gebeurt er als ik een stukje mozaïek op het spiegeloppervlak leg? Hoeveel zie ik er nu? En als ik hem verplaats, wat gebeurt er dan? Kinderen ontdekken het principe van spiegelbeeld, spiegelen en symmetrie. Ook kunnen ze er de tafels van 2 en van 4 mee leren. De pretspiegel is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, wel onder begeleiding van een volwassene want spiegels zijn natuurlijk breekbaar.

Wat deden wij met de pretspiegel?

Ik werk als juf op een basisschool in de kleuterklas en in groep 3. Het onderwerp spiegelen staat in de kleuterklas zeker 1x per jaar op het programma. In de kleuterklas staat het ontdekken en ervaren centraal en gaan de kinderen dan ook aan de slag met hun eigen spiegelbeeld en met spulletjes die spiegelen.

In groep 3 komt het regelmatig terug in de rekenmethode. Kinderen leren wat symmetrie is en ervaren hoe je halve figuren heel kunt maken. Voor beide groepen is de pretspiegel dus erg leerzaam en sluit deze aan bij hun belevingswereld.

In groep 4 beginnen leerlingen met de tafels van vermenigvuldiging, daar komt de spiegel ook heel goed van pas!

Spiegelhoek

In onze klas maakte ik een spiegelhoek! Daar waren een paar rollen aluminiumfolie voor nodig, maar dan heb je ook wat. De hoek blonk en glom je tegemoet. Daarna heb ik de pretspiegel neergezet en met de kinderen besproken welke dingen er allemaal spiegelen. De kinderen noemden water, een pan, een lepel, vork, mes, kerstbal, een tv-scherm, diamant en nog meer dingen op. We hebben spulletjes verzameld en deze in de spiegelhoek erbij gelegd. Daarna mochten de kinderen in groepjes van 2 of 3 de spiegelhoek ontdekken. Ze konden niet wachten! Zelf had ik nog wat pionnen en mozaïekfiguren neergelegd zodat ze daar ook mee konden experimenteren.

Nadat alle kinderen de hoek ontdekt hadden heb ik een mandje met werkbladen erbij gezet. Deze werkbladen stimuleren het gebruik van spiegeltjes en het toepassen van symmetrie. Als eerste in januari de pinguïn en draadfiguren, tegen de lente aan kwam daar een konijntje bij.

De kinderen willen nog elke lesdag graag in de spiegelhoek en ik zal materialen blijven wisselen en toevoegen voor nieuwe ontdekkingen! Bedankt Kimberley en Joeri van Houten Spel voor deze mooie pretspiegel!
De pretspiegel en heel veel andere mooie speel- en leermaterialen zijn te koop via webshop Houten Spel.  De pretspiegel kost 45 euro. Er zijn nu ook pretspiegels van kunststof te koop en spiegelblokken! Ik zie nog veel meer leuke spulletjes voor in onze ontdekhoek!

Lees ook:

Dankjewel Liesbeth, bij ons in de kleuterklas heb ik het spiegelen ook al enkele keren terug zien komen. Werken jouw kinderen op school weleens met spiegels?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Wat leuk, ik kan mij dat nog goed herinneren van vroeger. Of mijn kinderen daar nu nog meewerken weet ik niet. Ik hoor ze er niet over.

  2. Klinkt goed! Alleen de naam al ‘pretspiegel’ vind ik leuk : )

  3. Huismama zegt:

    Voor mij is het werken met spiegels helemaal nieuw. Ik zag ze overigens laatst wel bij de open dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.