Hulp tips bij Thuisonderwijs en onderzoekscijfers van de NOT

Was thuisonderwijs eerst nog een uitzondering, nu krijgen vrijwel alle Nederlandse basisschoolleerlingen thuis les. Een uitzonderlijke situatie. Zelf vind ik het wel interessant om tijdelijk wat meer betrokken te zijn bij wat mijn kinderen eigenlijk leren op school en zelf wat dingen toe te voegen aan hun lesprogramma op een dag. Dat is intensief, maar als co-ouder wissel ik dat gelukkig af met meester Papa. Bovendien krijg ik als blogger allerlei mooie tips voor thuisonderwijs in mijn mailbox, die ik graag met jullie deel.

thuisonderwijs
Woonkamer als klaslokaal.

Onze kinderen kregen al grotendeels digitaal les, dat scheelt natuurlijk behoorlijk en onze basisschool (Goede Herderschool in Bodegraven) had het online afstandsonderwijs heel snel op de rit. Onderzoek onder het onderwijspanel van de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) wijst uit dat een derde van de leraren geen tooling heeft om les te geven op afstand, of niet weet of de school dit heeft. Slechts 34% van de leraren geeft volledig digitaal les, terwijl 25% gaat voor een offline methode waarbij lesmateriaal en huiswerk opgehaald wordt op school. Een combinatie van online en offline onderwijs is het populairste.

Actie vanuit school is geen garantie

Wij hebben zelf ook een paar schrijfschriften en werkboeken opgehaald én een chromebook in bruikleen genomen, omdat we thuis een laptop te weinig beschikbaar hadden. Het NOT mailt mij ook dat beschikbaarheid van tooling vanuit school geen garantie is voor digitaal thuisonderwijs. Driekwart van de leraren geeft aan dat meer dan 70% van hun kinderen thuis de mogelijkheid heeft om digitaal les te ontvangen. De overige 30% heeft bijvoorbeeld geen laptop thuis om mee te kunnen doen aan de les. Mijn tip: vraag of je deze (net als wij) kunt lenen van school.

Toenemende kansenongelijkheid

De helft van de leraren denkt dat kansengelijkheid afneemt door het sluiten van de scholen. Een vijfde van de leraren denkt dat het oplopen van een leerachterstand voor alle kinderen onvermijdelijk is. De grootste leerachterstand verwachten leraren bij kinderen met een leerstoornis (60%), taalachterstand (55%), migratie-achtergrond (45%) of minder welgestelde gezinnen (43%). Ik verwacht zelf ook dat er na deze 3 weken een groot verschil zal zijn tussen de verschillende leerlingen: niet iedereen is enthousiast over thuisonderwijs en niet iedereen heeft een kind dat (redelijk) zelfstandig aan opdrachten kan werken. En qua remedial teaching: wij kunnen thuis bijvoorbeeld wel de opdrachten van BOUW! (voor dyslexie) doen, maar de toetsen afnemen kan alleen een docent.

>> Tijdens een staking stond ik voor de klas met een les ‘veilig online zijn’, gratis te downloaden.

Ouders ‘voor de klas’

Om het onderwijs thuis in goede banen te leiden, moeten de ouders écht een steentje bijdragen. Leraren schatten in dat ouders gemiddeld twee uur per dag moeten besteden aan het thuisonderwijs van hun kinderen. Als meest geschikte vakken om thuis op te pakken worden Nederlands en rekenen aangedragen. Die lopen bij ons inderdaad via de Snappet apps. Voor de creatieve vakken en bewegingsonderwijs moet je als ouders de komende weken je eigen creativiteit aanspreken, deze worden door leraren het minst vaak aangemerkt als geschikt om op afstand te geven. Laten dat nu nét de ‘vakken’ zijn die ik leuk vind om met mijn kinderen te doen! Jij vast ook, anders las je dit niet.

lezen
Tip: gebruik een leesbingo!

Inspiratie voor creatieve vakken en zaakvakken

Op internet zijn heel veel mooie werkbladen en gratis lespakketten beschikbaar. Ook worden tal van toffe initiatieven opgetuigd. Hierbij mijn ‘snoepwinkeltje’ waaruit jij kunt kiezen wat je als ouder passend vind.

Gratis printservice als je geen printer hebt

Heb je geen printer om werkbladen te printen? Alleeninkt.nl heeft een gratis printservice opgezet. Stuur een mailtje naar info@alleeninkt.nl en voeg het document in pdf toe als bijlage. Laat ook de volgende gegevens achter:

  • Onderwerp van de mail: Printservice
  • Afleveradres
  • Kleur of zwart-wit
  • Hoe vaak het document geprint moet worden
  • PDF bestand

Lees er hier meer over.

Knutselchallenge De Vier Windstreken

knutselchallenge

Uitgever De Vier Windstreken heeft een knutselchallenge bedacht. Dagelijks delen zij op hun facebook een knutselidee waarvan je de pdf kunt downloaden. Ik ben één van de bloggers die meewerkt aan de knutselinspiratie. Als jullie meeknutselen kun je een knutselboekenpakket winnen. Ook zonder dat is knutselen gewoon leuk!

 

Bosatlas over de Tweede Wereldoorlog

De omvangrijke Bosatlasfamilie is uitgebreid: vanaf vandaag is De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog verkrijgbaar. Heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentiek fotomateriaal laten de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier zien. Niet alleen de aanloop en de oorlogsperiode komen aan bod, maar ook de doorwerking in politiek en maatschappij tot op de dag van vandaag. De Bosatlas vertelt hiermee op de eigen kenmerkende wijze het verhaal over 75 jaar vrijheid en strijd tegen onvrijheid. De atlas is tot stand gekomen in samenwerking met Nationaal Comité 4 en 5 mei. Op mijn eigen lijstje staat de Junior Bosatlas, maar dit ziet er uit als een mooie geschiedenisles.

 

Legpuzzels maken

“Nederlanders keren massaal terug naar de oude vertrouwde legpuzzel. De omzet is ten opzichte van vorig jaar vervijfvoudigd”, zegt webshop Legpuzzels.nl. Een direct gevolg van het feit dat mensen voor langere tijd thuis zijn. Voornamelijk twintigers en dertigers hebben de legpuzzel herontdekt, maar om samen met je kinderen een puzzel te maken is natuurlijk ook leuk. In de top 5 van best verkochte legpuzzels staan puzzels van fabrikant Jumbo, bekend van de puzzels van Jan van Haasteren – humoristische, getekende zoekplaten vol met mensen. Deze puzzels bestaan meestal uit 500 tot 1000 stukjes. Ook legpuzzels van meer dan 5000 stukjes vinden gretig aftrek.

>> Lees onze review van een escape room puzzel

 

Toekomstkunde van het WNF

Zaakvakken doen met je kind? Op de website van het Wereld Natuur Fonds kun je werkbladen Toekomstkunde downloaden. Toekomstkunde is lesmateriaal voor groep 5/6 en groep 7/8 over actuele onderwerpen rondom klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren, waarbij kinderen ontdekken wat zij zélf kunnen doen voor een betere toekomst. Kinderen kunnen zelfstandig met het materiaal aan de slag. Zo leren ze ook even iets anders dan taal en rekenen. Ik laat mijn kinderen hier als ‘project’ samen aan werken in plaats van Topondernemers wat ze op school (in tweetallen) doen. Het eerste werkblad ging over vliegvakanties en viel in de smaak. 

thuisonderwijs
Werken aan een Toekomstkunde les van het WNF.

De Klokhuis Masterclass

Klokhuis gaat elke dag om 14:00 uur live op het YouTube-, Instagram-, TikTok-, Facebook- en Twitterkanaal van Het Klokhuis èn op hetklokhuis.nl. Een Klokhuispresentator geeft dan vanuit zijn/haar huis een creatieve opdracht die uitgevoerd kan worden met spullen die iedereen in huis heeft. Vanuit een andere locatie in Nederland is er een live-verbinding met een expert. Hij/zij neemt de deelnemers bij de hand, laat ze het naadje van de kous zien en beantwoord alle denkbare vragen.

Iedereen die vragen heeft, kan ze live stellen. Een heel interactieve Masterclass dus, waarin kinderen (en ouders) uit heel Nederland één tot anderhalf uur tegelijkertijd aan de slag gaan om iets moois te maken. Gezelligheid en humor staan voorop. In de eerste Masterclass kon je van animator Michiel Hoving leren om Varkentje Rund te tekenen. Andere onderwerpen die je kunt verwachten: striptekenen, jazzdansen, nepwonden maken, chips bakken, karate en games bouwen.

varkentje rund

Online eindexamen hulp

Eindsprint biedt vanaf volgende week digitale trainingen aan om eindexamenleerlingen te ondersteunen. Tijdens een examentraining wordt voor één vak alle examenstof behandeld. Via een digitaal whiteboard geven ervaren examentrainers uitleg, waarna een klassikaal een oefenvraag wordt behandeld. Vervolgens is er tijd om zelf te oefenen: de leerlingen krijgen allen de kans om individueel vragen te stellen. Naast de online begeleiding ontvangen de leerlingen een eigen samenvatting en oefenboek van het betreffende vak, welke tevens in de lessen worden gebruikt. Dankzij deze digitale manier van lesgeven in combinatie met hardcopy boeken krijgt de leerling meer zelfvertrouwen in de aanloop van het eindexamen. Kijk voor meer informatie hier

Concert Gebouw Concours met Tiktokkers

Drie van de meest populaire TikTokkers van Nederland, Nova, Jesse en Quinten, samen goed voor meer dan 800.000 volgers, roepen hun volgers op om mee te doen aan het Koninklijk Concertgebouw Concours. Met de samenwerking hoopt Het Concertgebouw jonge kinderen die muziek maken te enthousiasmeren om deel te nemen aan het concours en muziek maken op jonge leeftijd te stimuleren. Nu de scholen dicht zijn is er een kans om extra tijd aan muziek te besteden. Bovendien is de eerste ronde van het Concours digitaal (via YouTube) en daarmee ongehinderd door het Corona-virus.

tiktokkers

Deelname is eenvoudig, meld je voor 30 april aan via concertgebouw.nl/concours en stuur een video in via YouTube. (De YouTube video kun je thuis worden opnemen met je telefoon.) Na de YouTube-ronde is er op 30 mei voor alle deelnemers een workshop (waarbij de TikTokkers ook aanwezig zullen zijn voor een meet & greet). De geselecteerde halve finalisten op 23 mei (onder voorbehoud) in de Kleine Zaal spelen. De grote finale is op 21 juni in Het Concertgebouw voor een jury met onder anderen dirigent Vincent de Kort (bekend van Maestro), violist Julia Philippens (Fuse) en bandoneonist Carel Kraayenhof.

Nieuwsbegrip met Kidsweek en 7Days

Uitgeverij Young & Connected heeft het lesmateriaal van kinderkranten Kidsweek (krant voor kinderen van 7 t/m12 jaar) en 7Days (krant voor jongeren vanaf 12 jaar) openbaar gezet. Bij de kranten worden wekelijks lessen voor begrijpend lezen gemaakt. Deze lessen zijn nu zo ingericht dat leerlingen en scholieren ze zelfstandig thuis kunnen doen.kidsweek
De lessen van Kidsweek zijn te vinden via www.kidsweekindeklas.nl/thuis
De lessen van 7Days zijn te vinden via www.7daysopschool.nl/thuis

Als kinderen en jongeren veel weten over de wereld, dan begrijpen ze teksten beter en sneller. Hun algemene kennis is groter en daarmee ook hun woordenschat. Daarom kan lezen van de krant bijdragen aan nóg beter lezen. Het aanbod van verschillende onderwerpen, korte en lange artikelen zorgt ook dat er voor ieder wat leuks te lezen is! 

Muziekles: samen zingen over Corona

Leuk voor kleuters is dit liedje ‘Ziek van Paniek’ over het Corona-virus over kalm blijven en handen wassen.

 

Schooltv videolessen en schoolplaten

Met de video’s van Schooltv kun je de fruitpauze nuttig besteden. Schooltv.nl heeft breed aanbod aan educatieve video’s en lesmateriaal. Docenten kunnen afspeellijsten maken en doorsturen naar de leerlingen en ouders, maar je kunt natuurlijk ook zelf iets selecteren op basis van de leeftijd van je kind en zijn of haar interesses.

schooltv

Voor alle vakken, thema’s en leeftijden zijn er video’s, interactieve schoolplaten, scrolverhalen en quizzen. Tafels leren doe je met Fruit op Tafel, de drie aapjes van Letterjungle helpen je met leren lezen en handige ezelsbruggetjes leer je met de Snapje?-video’s. De interactieve schoolplaten leren kinderen meer over allerlei thema’s, zoals het leven in de sloot, het menselijk lichaam en de Tweede Wereldoorlog. Even een opkikker nodig thuis? Ga meezingen en bewegen met Buddy Vedder op de vrolijke muziekvideo’s van Méér muziek in de klas.

Lockdown Games op woensdag en zondag

Das Box, ontwikkelaar van stadsspelen organiseert de Lockdown Games, een fotospel om thuis te spelen tegen andere gezinnen. Kinderen kunnen vanaf nu op woensdag en zondag tussen 14u en 16u plezier beleven met opdrachten en raadsels die speciaal werden aangepast aan quarantaine-tijden en perfect thuis uit te voeren zijn.

Elke woensdag- en zondagochtend zullen op de website van het bedrijf een spelcode en een reeks opdrachten voor die dag te vinden zijn. Het spel verloopt via een messenger chatbot en is volledig gratis en zelfstandig te spelen. Per opdracht worden punten uitgereikt, zo ontstaat een rangschikking tussen de deelnemers en wordt uiteindelijk ook een winnaar gekozen. 
De Lockdown Games worden gratis georganiseerd zolang de coronamaatregelen van kracht zijn. Wie wil meedoen kan surfen naar dasbox.nl/doemee

Werkbladen van Heutink

De werkbladen en andere lesmaterialen zoals oefenboekjes van Heutink zijn tijdelijk ook gratis te downloaden voor thuisonderwijs. Schoolse vakken, maar ook werkbladen met proefjes, schaakles, klokkijken, knutselen en nog veel meer dus een kijkje waard.

Video: De Buitendienst gaat het coronavirus te lijf 

In Het coronavirus te lijf van De Buitendienst vertellen presentatoren Matthijs en Sosha meer over dit onbekende virus. Ze leggen op speelse wijze uit wat er gebeurt in je lijf als je het virus krijgt, hoe mondkapjes werken en waarom dit virus anders is dan andere griepvirussen. Uitzending: vrijdag 20 maart om 17:55 uur op NPO Zapp en reeds te zien op zapp.nl/debuitendienst

buitendienst corona

Sosha en Matthijs trekken alles uit de kast om uit te zoeken hoe het coranavirus werkt. Ze doen een niestest om te ontdekken hoe het virus zich verspreidt. Sosha laat haar collectie mondkapjes zien, maar hoe werken ze eigenlijk? Matthijs verkleedt zich als virus en Sosha als cel om te laten zien hoe een virus het lichaam binnendringt. En in een doolhof leggen ze uit wat je immuunsysteem is, hoe je weer beter kunt worden en wat het coranavirus anders maakt dan een normaal griepvirus.

En volgens mij zijn er nog veel meer toffe websites met filmpjes, lestips en downloadbare werkbladen waar ik geen persbericht van heb ontvangen.

Zelf ben ik heel benieuwd naar jouw favoriete online gymles, welke tip heb je voor mij?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.