Juf Liesbeth over de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT)

Vorige week was de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT). 5 dagen lang was de jaarbeurs in Utrecht omgetoverd in het onderwijswalhalla! Alle ins en outs op het gebied van onderwijs voor kinderdagverblijven/peuteronderwijs, basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO werden er gepresenteerd. Ik laat jullie in een sneekpeak zien wat ik vooral erg leuk vond! 

Gastblog door Liesbeth Dorresteijn

Tweejaarlijks uitje 

De NOT is voor de meeste mensen in het onderwijs hét tweejaarlijkse uitje, gericht op hun vakgebied. Om het jaar wordt de NOT gehouden en de meeste mensen die in het onderwijs werken nemen er deze dagen wel een kijkje. Van tevoren meld je je als leerkracht aan en dan kun je gratis naar de beurs. Het was dan ook weer erg druk met alle juffen en meesters!

 

Koninklijke opening 

Hare Majesteit Koningin Máxima opende op dinsdagochtend 24 januari de Nationale Onderwijstentoonstelling 2017 met een officiële gongslag. Dat deed zij in het gezelschap van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Na de opening brachten de koningin en de minister een bezoek aan de stand van Wijzer in geldzaken voor een gesprek over leren omgaan met geld in het voortgezet onderwijs.

Wat is er te zien op de NOT? 

Er is zoveel te zien op de NOT! En alles heel divers! Er is een hal voor Kinderopvang (KO), basisonderwijs (PO), voortgezet onderwijs (VO) en voor middelbaar onderwijs (MBO). In deze hallen worden alle nieuwe methodes, materialen en leermiddelen gepresenteerd die bij de onderwijsvorm passen. Zelf werk in basisonderwijs dus ik was het meeste in de hal voor PO te vinden. Toch is een uitstapje naar de andere hallen ook altijd erg leuk! Zo is er een ‘straat’  waar allerlei stands zijn voor schoolreisjes en excursies, een gedeelte waar nieuwe gym materialen te vinden zijn en een groot gedeelte waar van alles gepresenteerd wordt op het gebied van ICT en multimedia.

Lezing leraar van het jaar 

Naast alle stands en uitstallingen zijn er ook lezingen te volgen op de beurs. Dit jaar had ik mij ingeschreven voor de lezing van Wouter Siebers. Hij is vorig jaar leraar van het jaar geworden en kan ontzettend leuk spreken. De lezing was interactief, dus het publiek werd goed betrokken en aan het denken gezet. Wouter gaf zijn visie op onderwijs en hoe dit vormgegeven zou moeten worden. Zijn kernwaarden waren contact, verbondenheid, vertrouwen en ontwikkeling. Inspirerend!

Senso-care 

Een stand die er voor mij ook uitsprong was de stand van Senso-care! Zij produceren allerlei materialen waardoor kinderen makkelijker kunnen leren. Een uitkomst voor leerlingen met speciale behoeftes zijn de koptelefoons, de bijtsieraden, de time-timers en het aangepaste meubilair. In het kader van passend onderwijs en elk kind in zijn eigen buurt naar school zijn zulke innovatieve materialen erg mooi!

Muziek 

Muziek is op veel scholen toch wel het ondergeschoven kindje… terwijl het juist zo leuk is! Samen zingen, muziek maken en luisteren naar geluiden is ontspannend en leerzaam. De stands die met muziek te maken hadden hebben mij weer inspiratie gegeven om aan de slag te gaan met bhoom-wackers (plastic buizen waar je muziek mee kunt maken) en allerlei instrumenten. De workshop muziek maken op de houten kistjes was erg leuk!

vlakkies

Vlakkies-Yopples 

Bij de stand van Yopples was ik even verbaasd. Ik kende dit materiaal van Marguerita thuis, maar hier stond geen Vlakkies op! Bij een leuk gesprekje met de vertegenwoordiger van Yopples kwam ik erachter dat ze hun naam gewijzigd hebben om meer internationaal te kunnen gaan. Dus: zelfde product, andere naam. Leuk blijft het materiaal zeker! En nu ook speciale pakketten voor het onderwijs!

Noot van Marguerita: “Vanwege het thema Bouwen liggen onze Vlakkies momenteel in de kleuterklas. De juffen zijn er heel blij mee en er wordt dagelijks mee gebouwd door de kinderen uit de groep 1 van mijn dochter.”

Bimii 

Nieuw voor mij was Bimii! Een koffertje met blokjes erin en een touchpad. Deze touchpad sluit je aan op je computer en met de licentie kun je het programma activeren. Daarna geeft de computer allerlei opdrachten die je met de blokjes uit kunt voeren. Er zijn blokjes met letters (letters en woorden oefenen) blokjes met plaatjes en blokjes met cijfers en rekentekens. Een ontzettend leuk programma voor thuis en op school dat kinderen zelfstandig kunnen uitvoeren.

De kinderboekenstraat 

Op de NOT moet je natuurlijk niet vergeten de kinderboekenstraat door te lopen. Alle uitgevers van kinderboeken presenteren hier hun nieuwe titels en er zijn leuke beursaanbiedingen. Het was dan ook dringen in deze straat. Leuk was dat we bij het naar huis gaan ook nog boeken van Kinderzwerfboek kregen om te laten lezen en daarna te laten zwerven!

De dag sloten wij af met een lekker kopje koffie en op de foto bij de schoolfotograaf en toen gingen we weer naar huis met tassen vol informatie en inspiratie!

Leuk zo’n kijkje in de juffenkeuken, Liesbeth! Ik las dat het gemiddelde investeringsbudget van de bezoekende scholen zo’n 25.000 euro bedroeg en dat er bijna 40.000 juffen en meesters op de beurs zijn geweest… Dat is nogal wat! Als jij juf of meester bent, ben ik nieuwsgierig of ook jij de beurs hebt bezocht en wat er voor jou uitsprong qua materiaal. Wil je dat delen in een reactie? 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Volgmama zegt:

  Wat leuk dat er ook een vakbeurs is voor leraren. Leuk om te lezen dat je veel inspiratie op hebt gedaan. En p.s. mooi buikje hoor 🙂

 2. Wendy v V zegt:

  Hoi Lies,
  Weer leuk geschreven over ons gezellige dagje vorige week.
  Vond het ook een geslaagde dag, weer genoeg inspiratie opgedaan.
  De foto van jou is ook echt leuk geworden, was die andere ook leuk overigens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.