Mooi initiatief: het kinderzwerfboek

Zie ik dat echt? Ligt er een boek in de speeltuin? Soms komt er ineens iets moois op de je pad, zoals in mijn geval de Stichting Kinderzwerfboek. Ik had al eens gehoord van doorgeefboeken voor volwassenen, omdat het zonde is als ze na één keer lezen in de kast of op zolder blijven liggen. Nu ik kreeg ik dus een mailtje van de Stichting Kinderzwerfboek met de vraag of ik een paar stickers wilde ontvangen voor mijn blog, om het laten zwerven van kinderboeken eens uit te proberen.

Stickers om zelf zwerfboeken te maken en flyers met uitleg om er in te stoppen.
Stickers om zelf zwerfboeken te maken en flyers met uitleg om er in te stoppen.

Aangezien ik erg van lezen houd en vooral ook van voorlezen, wilde ik dat wel. Lezen is niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling. Aangezien vooral mijn oudste altijd veel uitdaging nodig heeft gehad, is onze kinderboekenvoorraad altijd goed op peil. En dan ga ik bijna nooit met ze naar de bibliotheek, omdat we meestal geen tijd hebben om die boeken ook nog eens voor te lezen gezien de ’to read’ stapel thuis.

Verrassing!

Ik had een envelopje met stickers en flyers verwacht bij de post, maar in plaats daarvan werd er een flinke doos bezorgd. Er zijn namelijk een aantal uitgeverijen die de stichting sponsoren met boeken. Tot onze grote blijdschap kregen we dus een mooie stapel boeken voorzien van een zwerfsticker! Helemaal leuk! De stickers en flyers zaten er natuurlijk ook bij.

Een hele stapel boeken om te laten zwerven!
Een hele stapel boeken om te laten zwerven!

Hoe werkt het?

Als je een boek vindt met een zwerfsticker, is dit een boek dat je niet mag houden. Je hebt dit boek te leen en na het lezen, maak je er weer een ander kindje blij mee. Zo krijgen ook kinderen die thuis niet veel boeken of budget voor boeken hebben, de kans om heerlijk weg te kunnen dromen bij een verhaal. In heel Nederland zijn speciale zwerfboekstations te vinden, waar je boeken kunt brengen en halen. In 2 jaar tijd zijn er al zo’n 1000 opgericht! Maar je bent hier niet aan gebonden. Je kunt na het lezen ook je boek in de speeltuin verstoppen, in de trein laten liggen of bijvoorbeeld op school neerleggen.

Code

In het boek staat een code, of nog niet als je een nieuw zwerfboek maakt met een gratis aan te vragen sticker. Surf naar de website van Kinderzwerfboek en registreer je code. Je kunt nu invoeren waar je het boek gevonden hebt, wat je ervan vond en waar je het boek weer laat zwerven. Het leuke is dat je zo kunt volgen waar het boek al gezworven heeft en waar het boek terecht is gekomen nadat jij het weer uit zwerven hebt gestuurd.

VoetbalboekWat vinden wij hiervan?

Ja, superleuk natuurlijk! We zijn nog lang niet uitgelezen en hebben nog niet alle boeken geregistreerd, maar we hebben wel actie ondernomen. Stickers voor een deel doorgegeven aan een bevriende juf die op school een zwerfboekenhoekje wil gaan inrichten met haar collega’s, boek uit de Liselotje serie aan de juf op het kinderdagverblijf gegeven met flyers, flyers en het boek over voetbal na het lezen aan de juf van mijn dochter gegeven om op school te laten zwerven, boekje over Maya doorgegeven aan een nichtje… Verder heb ik zoals jullie pas al zagen enkele boeken gereserveerd om via een winactie verder te laten zwerven. Altijd bijten de buren van Paul van Loon lijkt me ontzettend gaaf, maar dan voor grotere kinderen. Die hebben we met uitleg aan een stoer buurmeisje gegeven. Zelf ben ik in de kast al even op zoek gegaan naar leuke boeken om door te geven.

ZwerfboekIk moet nog even een avondje codes in gaan voeren om de boeken op reis te kunnen sturen. En we moeten nog even flink doorlezen, want daar gaat het tenslotte om: dat de kinderen boeken lezen of voorgelezen krijgen. Of we echt een boek gaan “verstoppen” weet ik nog niet, want we komen genoeg kinderen tegen om zo een boek door te kunnen laten zwerven. Mijn dochters vinden dat toch wel heel erg leuk, een boek bij een ander kind in de handen drukken met de tekst “alsjeblieft!”

Als voordeeltjesgoeroe spreekt het budgetaspect me natuurlijk ook aan. Gratis een leuk kinderboek tijdelijk aan je verzameling toevoegen en daarna ook weer iemand anders kosteloos blij maken. Dat is toch ontzettend leuk?

Lees ook:

Was jij al bekend met het fenomeen kinderzwerfboek? Heb je al eens een boek gevonden of laten zwerven?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Marianne zegt:

  Wat gaaf zeg! Ik had er nog nooit van gehoord! Erg leuk! Mijn man en ik leEn graag! Ik hoop dat onze kinderen onze leesteken ook hebben!

 2. kristel gubbels zegt:

  Ik vind het een super idee. Ik had er eerst nog nooit van gehoord. Ik heb de stickers net binnen en ga er ook zeker laten zwerven.

 3. Saskia zegt:

  Ik had er toevallig laatst over gelezen. Maar zelf nog geen zwerfboek gevonden. Maar ook nog geen boeken laten zwerven.

 4. Gera zegt:

  Ja daar is het topic dan!
  Leuk Hoe enthousiast je het hebt opgepakt!

 5. Jolanda zegt:

  Leuk. Het lijkt me toch wel het leuks om een boek achter te laten, zodat je echt niet weet bij wie het terecht komt. Dus gewoon op een school, in trein, op vakantie of in het zwembad achter laten, en niet bij iemand in zijn handen drukken.

 6. Heleen zegt:

  Ik had er laatst op een andere blog ook over gelezen. Nog niks gezien, maar misschien wordt de kans nu groter, aangezien jij ook in Bodegraven woont? Wie weet, lijkt me leuk om zo’n zwervend boek tegen te komen!

 7. Ik ken het fenomeen, en vind het bijzonder leuk. Zelf heb ik nog nooit een zwerfboek gevonden helaas.

 8. marjon zegt:

  Ik was er nog niet mee bekend.
  Ik ga zeker even kijken naar gratis stickers en verzamelpunten.
  Wij hebben best leuke boeken in huis, ook als juf zijnde, maar het worden er zoveel. Op deze manier kunnen we er nog iets mee doen.

 9. stefana zegt:

  Ik heb maja nu in Almere laten zwerven. Ik merk wel dat het registreren er bij mij niet snel gebeurt. Moet ik nog even doen 😉

 10. Nathalie zegt:

  Superleuk, ik vind het een goede stichting!

 11. Joyce zegt:

  Toevallig heb ik vorige week 2 boeken laten zwerven. Ik heb ze op een school in de buurt gelegd, maar nog geen mail gekregen dat iemand ze heeft meegenomen 🙁
  Volgende week ben ik er toch weer, dus eens kijken of ze er nog staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.