Onderwijs en opvoedboeken: over spelen en dat kinderen geen puppy’s zijn

De wintertijd is de ideale tijd om te lezen. Als het donker wordt ga ik graag met een dekentje op de bank zitten, kopje thee en wat lekkers erbij en lezen maar! Naast tijdschriften, romans en kranten vind ik het ook leuk om informatieve boeken te lezen. Deels uit beroepsmatige interesse (ik ben juf op een basisschool) en deels uit interesse als moeder (ons zoontje is 1,5 jaar oud). Van uitgeverij Acco kreeg ik de enkele titels opgestuurd die ik hieronder graag voor jullie bespreek: ‘Speelkriebels voor kleuters’, ‘Het belang van spelen’ en ‘Kinderen zijn geen puppy’s’.

Gastblog door Liesbeth Dorresteijn

speelkriebels voor kleuters

Speelkriebels voor kleuters

Door Veerle Florquin en Els Bertrands

Dit boek is echt een naslagwerk en inspiratiebron voor iedereen die met kinderen werkt in de leeftijd van 2,5 tot 6 jaar oud. Alles wat je wilt weten over het bewegingsgedrag van jonge kinderen wordt hierin besproken en je leert spel op maat te begrijpen en te begeleiden. De eerste druk van dit boek is verschenen in 1986. Ik heb de geheel vernieuwde versie van 2017 in handen. Het boek bestaat uit 2 delen: het theoriegedeelte en het praktijkgedeelte.
In het theoriegedeelte wordt alle ontwikkelingskansen van bewegingsopvoeding en bewegingssspelen besproken. Het gaat over spel en spelen en over het aanbieden van bewegingsspelen. In het praktijkgedeelte zijn 200 bewegingsspelen uitgewerkt. Het belangrijkste criterium voor de keuze van de bewegingsspelen is dat alle kleuters bewegen. Elk spel is stap voor stap beschreven, net als het verloop en de materialen die er voor het spel nodig zijn. Er zijn spellen voor kinderen van verschillende leeftijden, voor verschillende groepsgroottes en voor verschillende ruimtes. Heel veel spelletjes kunnen in de klas, het speellokaal, op het kinderdagverblijf of buiten gespeeld worden. De meeste materialen die nodig zijn voor de spellen liggen standaard op elke basisschool of zijn makkelijk te verkrijgen. Ook zijn er prentenboekentips opgenomen in het boek en muziektips.

onderwijsboeken
Persoonlijk vind ik het heel leuk dat er spellen zijn die makkelijk aansluiten bij een thema waar je met de kinderen over werkt. Zo is het leuk om in de winter het spel: kerstman zoek je rendier te spelen, smeltende sneeuwman of sneeuwman, pak me dan! Nieuwe spellen waar ik weer lekker mee aan de slag kan gaan. Op school en ook thuis!
Het boek Speelkriebels is hier te koop voor 34 euro.

Het belang van spelen

Door G.M. Van der Aalsvoort

Dit is een boek dat zowel voor ouders als voor pedagogische medewerksters, leerkrachten, al wie met kinderen werkt, geschikt is. Het is een boek dat het belang van spelen voor kinderen beschrijft bij kinderen van 2 jaar tot 13 jaar oud. Maar het blijft niet alleen bij een beschrijving. De rol als begeleider van spel wordt uitvoerig besproken. Zo is in de buurt zijn, het signaleren, ruimte geven, materiaal beschikbaar stellen en meegaan in de beleving van het kind van groep belang.

het belang van spelen

Tegenwoordig ligt bij de ontwikkeling van een kind de nadruk in het begin vaak op de lichamelijke ontwikkeling. Dat begint al bij de baby-leeftijd: kan jouw kind al rollen, zitten, lopen praten? Dit verschuift naar nadruk op de cognitieve ontwikkeling: kan jouw kind al praten, tellen, de kleuren benoemen, de letters etc. Het belang van spel wordt vaak onderschat. Toch ontwikkelt een kind zich door spel het meest evenwichtig en op alle fronten! In het boek worden verschillende soorten spel beschreven. De volgende categorieën worden gehanteerd: sensopathisch en sensomotorisch spel, hanterend spel, esthetisch spel en verbeeldend spel. Er wordt ook aandacht besteed aan spelen in de kinderopvang en op de basisschool. Fijn aan dit boek vind ik dat er veel voorbeelden gegeven worden waardoor je situaties goed kan herkennen. Voor elke spelcategorie worden ook spelsuggesties gegeven. Jammer vind ik, dat het boek weinig illustraties bevat. De spelsuggesties hadden mooi verbeeld kunnen worden.
Het boek Het belang van spelen is hier te koop voor 20 euro.

kinderen zijn geen puppy's

Kinderen zijn geen puppy’s

Door Jurgen Peeters

De ondertitel van dit boek is: de kracht van zelfsturing in de opvoeding. In het boek staat beschreven dat er niet één waarheid is over opvoeding. Dit is de toon van het boek, fijn zeg! Ik houd niet zo van belerende boeken waarin precies staat wat ik moet doen en wat niet. Nee, dit boek gaat over lange termijn opvoeden. Wat wil je kinderen echt meegeven?
Je wilt dat kinderen opgroeien tot zelfstandige, zelfbewuste, verantwoordelijke, sociale en gelukkige mensen. Het liefste wil je natuurlijk ook dat ze jou een geweldige ouder vinden. Maar hoe doe je dat?
Vaak zijn we bezig met de korte termijn opvoeding. Gehaast willen we dat onze kids voorbeeldig zijn en luisteren naar wat ze moeten doen. Strijd is er bij het aankleden, eten en naar bed gaan. Niet altijd effectief en ook soms frustrerend. Kijk nu eens naar de toekomst en die van je kind. Waar wil je naar toe en waar liggen je grenzen? Je hoeft niet altijd overal strikt in te zijn. Het boek beschrijft een veilige zone waarin kinderen en jijzelf als opvoeder dingen kunt oefenen. Kinderen vragen grenzen en willen er ook overheen. Als opvoeder is het belangrijk de grenzen te stellen en een veilige zone te creëren waarin kinderen best eens over de grens kunnen gaan. Het voorbeeld ‘snoep bij de kassa’ vond ik erg leuk. Er wordt beschreven dat kinderen bij de kassa natuurlijk gaan vragen om snoep. Dat snoep ligt daar niet voor niets. Je kunt je kind dit duidelijk maken en het voor jezelf zien als uitdaging en oefening om nee te zeggen.
De Belgische auteur van dit boek heeft ervaring als leraar en is nu psychotherapeut en bemiddelaar. Hij adviseert ouders en geeft trainingen, lezingen en supervisie in de kinderopvang, het onderwijs en de jeugdzorg. Hij beschouwt zijn drie kinderen als zijn belangrijkste leraren.
Het boek Kinderen zijn geen puppy’s is hier te koop voor 24,50.

onderwijsboeken

Welk boek over spel of opvoeden vind jij een aanrader?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. mamavandrie zegt:

    Via spel leren jonge mensen alles wat nodig is in het latere leven. Ook daarover werden al heel wat boeken geschreven.

  2. Tineke zegt:

    Die laatste twee wil ik sowieso lezen. Vroeger verslond ik chicklits maar nu ik moeder ben lees ik liever zulk soort boeken, of boeken over duurzaamheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.