Enige tijd geleden vroeg Marguerita of ik samen met mijn kleuter naar Dierenpark Amersfoort wilde gaan om daar een evenement van het Kinderzwerfboek te bezoeken. En of ik er dan verslag van wilde doen voor Marstyle. Na een vluchtige blik in de agenda bleken de kleuters die dag vrij van school in verband met een studiedag, dus ja! Dat wil ik, leuk! 🙂
Gastblog door Esther Noordergraaf.
Woensdag 5 oktober was het dan zover. Mijn kleuter en ik trokken er samen op uit. Met de auto naar Amersfoort, een avontuur op zich. Het eerste dat we zagen voordat we de parkeerplaats opreden was een grote dinosaurus! “Vet cool mama!” De parkeerplaats was gelegen tussen de bomen, ideaal in de zomer vanwege de schaduw. Niks is zo vervelend als na een warme dag in de dierentuin of een pretpark, weer in die snikhete auto te moeten stappen.
Missie voor de kleuter
Bij de ingang stond een stand van Kinderzwerfboek waar we ons konden aanmelden. Naast dat we een badge kregen met onze namen, kregen we ook een gloednieuw zwerfboek mee met het verzoek deze ergens in het park achter te laten. Een mooie missie voor een kleuter, al doet het best een beetje pijn om het boek daadwerkelijk achter te moeten laten. Des te groter was de vreugde toen we later zelf een aantal zwerfboeken vonden!
Een goede plek om het boek achter te laten leek mijn kleine man wel bij de dinosaurussen, want Dierenpark Amersfoort heeft een heus Dinopark! Op weg naar de dino’s kwamen we al veel dieren tegen. Allereerst de beren, die direct bij de ingang zitten. Hier bleek gelijk al dat het dierenpark zich enorm richt op ontdekken. Kinderen kunnen bijna overal wel ergens opklimmen, doorkruipen of afglijden. Dit maakt het park enorm dynamisch voor de jonge bezoekers. Het lijkt soms net of de dieren niet in hokken zitten, maar gewoon los rondlopen tussen het publiek.
Verder zijn de informatieborden bij de dieren ook erg leuk voor kinderen. De borden bevatten informatie over wat de dieren eten, waar ze wonen en of ze in het wild bedreigd zijn of niet. Veel van de informatie kunnen de kinderen er zelf al afleiden door de plaatjes die erop staan.
Na de beren kwamen we onder andere de beverratten, diverse vogels, olifanten, aapjes, wolven en dassen tegen. De dassen leven in een ‘echte’ dassenburcht, waar je doorheen kunt lopen. Je kunt de dassen spotten in de diverse gangen. Erg mooi gemaakt, en praktisch aangezien dassen een groot deel van de dag onder de grond leven.
Verstopt in het Dinopark
Daar was dan eindelijk het Dinopark. Ik verwachtte dat de kleine man de dino’s behoorlijk eng zou vinden, maar dat was gelukkig totaal niet het geval. Bij elke dino stond een groot bot met informatie over het betreffende dier, en bij elk bot moest ik dan ook even voorlezen hoe de dinosaurus heette. Bij de Kentrosaurus oftewel de Spitshagedis vonden we een mooi plekje voor ons zwerfboek. Succes boek!
Ook in het Dinopark is weer genoeg interactie voor de kinderen. Ontdekpaadjes, een tent met een skelet opgraving, een renbaan waar je je kunt meten met de dino’s. Erg leuk dus!
Nationale Kinderzwerfboekdag
Toen was het tijd voor de finale van de Nationale Kinderzwerfboekdag. Kinderzwerfboek is een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp. De aanleiding is dat veel kinderen in Nederland thuis niet lezen omdat ze geen boeken hebben. Daarom is de eerste dag van de Kinderboekenweek uitgeroepen tot Nationale Kinderzwerfboekdag. Kinderzwerfboek roept dan iedereen op om een duik te nemen in de boekenkast en op deze dag een kinderboek uit zwerven te sturen. Zo gaan er meer boeken zwerven en kunnen meer kinderen lezen! Een mooi idee vind ik.
Wij hebben een aantal stickers meegenomen (stickers kun je gratis aanvragen op de website van kinderzwerfboek), dus binnenkort starten er bij ons thuis ook een aantal nieuwe zwerfboeken. Ik ben benieuwd waar ze terecht komen. Je kunt namelijk je boek registreren. Je krijgt dan een code die je in het boek schrijft, de volgende lezer kan die code dan weer invullen op de site, en zo kun je de zwerfboeken volgen. Dat spreekt natuurlijk erg tot de verbeelding voor kinderen, en maakt het leuk om je boek uit zwerven te sturen.
Olifantenpoep!
Na wat te drinken, wat lekkers en het bedanken van de diverse partijen die bijdragen aan Kinderzwerfboek, mochten de kinderen mee met een aantal Park Rangers. Wij gingen mee met de groep die bij de olifanten achter de schermen ging. We kregen meer te horen over hoe de olifanten verzorgd worden, wat ze eten, en hoeveel ze poepen op een dag. Wel een hele kruiwagen vol! Als klap op de vuurpijl kregen de kids een handschoentje aan en mochten ze nog even pluizen in de olifantenpoep, dit leverde uiteraard de nodige hilariteit op! Wat een grote drollen!
Lees ook: 75 jaar DierenPark Amersfoort: POEP & ZOO in de meivakantie
Hierna mochten de kinderen nog een hut bouwen bij de dino’s, maar omdat wij daar al geweest waren, en het best een stukje lopen was zijn wij onze eigen weg gegaan. Er was nog zoveel te ontdekken! Zo kwamen we nog langs andere aapjes, krokodillen, kamelen, tijgers, leeuwen, zebra’s en giraffen. En brachten we een bezoekje aan het honderdduizend dierenhuis vol mieren, slangen en spinnen.
Ondanks dat we super veel gezien en gedaan hebben is er genoeg over voor een volgend bezoek. Dan gaan we nog in de safari fietsboten en het treintje, naar de ontmoetingen met diverse dierenverzorgers, het vogel gebied, en de hele grote speeltuin. Over het aaien van de slangen en vogelspinnen twijfelen we nog 😉 Kortom genoeg te doen! Wij gaan nog een keertje terug met papa en de andere kleine boef!
Klinkt als een ontzettend leuk evenement Esther, dankjewel dat je verslag voor me wilde doen! Wij hebben inmiddels ook enkele boeken uit zwerven gestuurd (lees hier mijn uitleg over Kinderzwerfboeken), maar helaas blijft het op de website waar je deze boeken kunt volgen akelig stil… Zo spannend wat er daarna ingevuld gaat worden.
Heb jij al eens een zwerfboek gevonden of een boek uit zwerven gestuurd?
Reacties
Wat leuk idee!
Wat een mooi initiatief! Ik ga ook eens wat stickers bestellen.
Ja super initiatief he en leuk om er een dagje uit aan te koppelen! Hier wij de wijktuin staat ook een kastje met zwerfboeken. Handig 🙂
Oh leuk! Ik zag pas bij een wandeling in Amsterdam ook zo’n kastje staan. Vind het zo’n mooi initiatief die zwerfboeken speciaal voor kinderen.