Dino’s en dieren kijken in Dierenpark Amersfoort

Genieten van een dagje dierentuin in de zomervakantie is altijd leuk. We waren uitgenodigd bij Dierenpark Amersfoort vanwege de nieuwe waterspeurtocht. Op een heerlijk koele dag reden we hier naartoe om te genieten van de dieren die lekker actief waren, alles te leren over waarom water zo belangrijk is voor dieren en voor ons en natuurlijk om dinosaurussen te kijken! 

dierenpark Amersfoort

Kerstdiner in de dierentuin

Het dinobos in deze dierentuin blijft heel bijzonder. We vonden het erg leuk om Dierenpark Amersfoort weer eens te bezoeken… de laatste keer waren we hier met kerstmis, alweer jaren geleden toen we ooit nog een compleet gezin waren. Opa en oma hadden hier toen het kerstdiner geregeld. Dat is overigens een aanrader voor families met jonge kinderen: heerlijk eten en daarna de dierentuin in. We kregen vanwege het kerstarrangement toen ook een rondleiding achter de schermen en mochten in de olifantenverblijven kijken.

dierenpark amersfoort
Dino’s kijken in de dierentuin.

Watertocht langs de dieren

Bij de entree kregen de kinderen een speurtocht mee gericht op water. Ook ontvingen we een zandlopertje voor de douche, zodat je er korter onder staat en zo minder water gebruikt. Water is belangrijk voor ons en voor de dieren, is de boodschap. Zuinig zijn dus en zo min mogelijk verspillen!

dierenpark amersfoort
Als eerste langs de otters, echte waterdieren.

Wij hebben de route van de speurtocht niet helemaal gevolgd omdat we eerst onze lievelingsdieren wilden bekijken: de tijger, de dino’s en de olifanten. Overigens zijn zowel de tijger als de olifanten onderdeel van de watertocht. Leuk ook voor hele warme dagen: in deze route zitten 3 plekken waar je zelf met water af kunt koelen. Bij de pelikanen op het pretplein (bij de draaimolen), in het woud bij de waterspeeltuin (vlakbij het dinobos) en bij het fonteinplein. 

dierenpark amersfoort
De hyena’s nemen een slokje drinken.

De watertocht is door Dierenpark Amersfoort gemaakt in samenwerking met waterbedrijf Vitens. Extra leuk voor kinderen met een databundel op hun telefoon: je kunt overal een QR-code scannen en dan kom je op een pagina met heel veel leuke weetjes over het betreffende dier.

dierenpark amersfoort
Echt onwijs leuk, meteen bij de ingang al heb je deze cutesies: de prairiehondjes!

Respect voor dieren en spullen

dierenpark Amersfoort
Dit is geen speeltoestel om op te klimmen of om je kind in te zetten mensen… Je draait dit ding rond en ziet door de sleuven dan het dier bewegen. Je bent te gast in een dierentuin dus gedraag je met fatsoen!

Waar ik mijn kinderen opvoed met respect voor de dieren en spullen van een ander (in dit geval van de dierentuin), lijkt dit niet voor iedereen vanzelfsprekend tegenwoordig. Ik zag op het oog hippe ouders als een familie Flodder hun kinderen over hekjes tillen en op toestellen zetten die daar niet voor bedoeld waren… Alles voor de foto… Je kunt ook prima mooie foto’s maken zonder fatsoensregels te overtreden, vind ik.

dierenpark Amersfoort
Hier mag je wel opklimmen en een leuke foto maken.

Zo heb ik zelf snel (en gelukkig op tijd) de telefoon van mijn dochter weggetrokken in het nachthok, omdat ze haar flits nog aan had. Dat mag niet! Snapt mijn kind zelf ook, zielig voor de diertjes.

dierenpark amersfoort
Kijk nou, een baby luiaard met zijn mama! (Zonder flits maakt mijn toestel prachtige nachtfoto’s.)

En je kunt je auto netjes parkeren, als ik dan toch opmerking maak over andermans asociale gedrag benoem ik dat punt ook maar meteen. Bij de entree heb ik overigens een melding gemaakt over het parkeergedrag van sommige mensen, er zijn tenslotte meer gezinnen die het leuk vinden om een dagje uit te gaan en die daarvoor lang in de auto hebben gezeten. Het was best druk in de dierentuin, maar – behalve op de parkeerplaats – daar merkte je niets van: we hadden overal de ruimte om de dieren goed te bekijken.

dierenpark amersfoort
Schommelen in het dinobos.

Lentekriebels bij de dieren

We zagen verschillende jonge dieren zoals bavianenbaby’s, een jong olifantje en zelfs een baby luiaard met zijn mama. In Dierenpark Amersfoort is dit jaar zelfs een zeldzaam zebraveulen geboren! Er waren veel dieren druk met hun paring, zo weten wij nu welk geluid reuzenschildpadden daarbij maken en zullen ze in de dierentuin ook van de ernstig bedreigde titicacakikker jonkies kunnen verwachten.

dierenpark Amersfoort
Ernstig bedreigde diersoort, de titicacakikker. Hopelijk komen er baby’s van!

Mooi nieuws, want veel diersoorten komen in het wild nauwelijks nog voor. Of zelfs helemaal niet meer. Dierenpark Amersfoort maakt de bezoekers hiervan bewust met bordjes en is actief met natuurbeschermingsprogramma’s als het Wild Life Fund om soorten te laten overleven. Mits wij als mensen de aarde niet nog verder verkloten uiteraard. Op dit moment staan er zo’n 26.000 diersoorten op de rode lijst…

dierenpark amersfoort

Lekker bewegen met de klimroute

dierenpark amersfoort
Ontdekroutes voor kinderen in overvloed!

Ook mensenkinderen worden hier trouwens gestimuleerd om meer te bewegen. Er is een speciale klim- en klauterroute! Erg leuk, het daagt de kinderen uit om alles te ontdekken én ze zijn lekker in beweging waarbij de motoriek wordt bevorderd. Maakt een dagje dierentuin nog leuker!

dierenpark Amersfoort
Wauw, tussen de beren door klimmen en klauteren. Vanuit de hoogte kun je alles goed zien.

Wij hadden ook graag door de dierentuin gegaan met de waterfiets. Lekker sportief en je kunt de dieren vanaf een heel bijzondere positie bekijken. Dit kost 5 euro. Tijdens ons bezoek stond hier een bijzonder lange rij, dus (tot ongenoegen van de kinders) hebben we dit overgeslagen. Wie weet een volgende keer?

dierenpark amersfoort

Steun de dierentuin

Dierenpark Amersfoort bestaat sinds 1948 en blijft volop in ontwikkeling. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Wij kochten in de parkshop een paar souvenirs als aandenken én om de dierentuin te steunen. In ons toilet hangt nu een leuk magneetje en dochterlief kreeg een schattige knuffel van een stokstaartje. Met deze knuffels steun je niet alleen het dierenpark maar ook Plan Nederland, om precies te zijn support je gelijke kinderrechten voor meisjes. Getuige de Amsterdamse corpstokkies en Amerikaanse abortusregels een belangrijk doel.

dierenpark Amersfoort
Wat een heerlijk dagje dierentuin!

De ANWB koos Dierenpark Amersfoort uit als Leukste Uitje van Nederland in 2022. Als je online je ticket koopt, krijg je 1,50 euro korting. 

Lees ook:

Wanneer was jij voor het laatst in deze dierentuin?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.