Lezen via de app van Pelle

Het is alweer de laatste vakantieweek. De week waarin je bedenkt: oeh mijn kinderen moesten blijven lezen! Was belangrijk. Deze week maak ik dus tijd voor de papieren boekjes, maar aan het begin van de vakantie was ik al zo slim om de app Pelle op Reis op hun telefoons te installeren. 

pelle op reis
Foto: Pelle op Reis

Onderwijszorg Nederland (ONL) heeft deze app gelanceerd voor kinderen van 8-11 jaar. Een boek pakken is vaak lastig, maar hun schermpjes hebben ze er graag bij dus met deze app kon ik ze toch stimuleren om in de vakantie te blijven lezen.

Hét boek om voor te lezen voor school weer begint

Ik lees mijn kinderen graag voor. Iets dat ze ook helpt bij hun leesvaardigheid en taalbegrip. Nu school nadert, lees ik voor uit Matilda van Roald Dahl en zetten we De Bulstronk zo gemeen mogelijk neer (ze gaan hun eigen juffen straks zooooooo lief vinden). Dat maak ik interactief door de kinderen af en toe zelf een zinnetje te laten voorlezen “jij slijmerige slak” of ze uit te laten beelden hoe de Bulstronk voor de klas staat.

Lees ook Dyslexie vriendelijk kinderboek: Puks pizza en pudding paleis

Mijn oudste is erg sterk in taal en dat loopt allemaal soepeltjes. Bij de jongste vermoed ik dyslexie. Wat in combinatie met hoogbegaafdheid een dramatische uitdaging is, omdat ze de dansende letters compenseert met haar fantasie. Met een beetje geduld en goed kijken naar de letters, lukt het haar wel. Lezen vraagt alleen meer tijd en die tijd neemt ze liever niet. Ze wordt er ontzettend verdrietig en boos van dat het haar niet lukt om de letters in de goede volgorde te zien. Als haar zus een typeles opdracht doet, ga ik met haar zitten met een boek, even 10 minuutjes lezen. Omdat lezen haar zo frustreert, doet ze het liever niet en al helemaal niet lang. Maar op een schermpje daarentegen…

Lees ook Dyslexie? Lees het prentenboek Mia en de bibliotheekhond 

Zomerdip

De leden van Onderwijszorg Nederland, zijn gespecialiseerd in het zoeken naar de beste aanpak om kinderen die niet ‘vanzelf’ leren lezen toch aan het lezen te krijgen. Dit doen ze vanuit hun expertise met kinderen die de officiële diagnose ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) hebben. Zij zien echter ook dat teveel kinderen, dus ook kinderen zonder EED, het lezen niet onder de knie krijgen. Vóóral tijdens de lange zomervakantie ontstaat er een zogenoemde zomerdip. Zwakke lezers verliezen hun lees- en spelvaardigheid tijdens de 6 weken durende vakantie. Uit onderzoek blijkt dat deze kinderen tot wel 3 maanden achterstand ontwikkelen, wat kan oplopen tot 2 jaar in groep 8. Ik heb dus zo’n zwakke lezer die behoorlijk ongemotiveerd is, ik ben heel creatief en houd zelf ontzettend van lezen en voorlezen maar als de letters voor je ogen dansen, is het frustrerend. Dat snap ik ook. Daarom ben ik blij dat deze app het werk een klein beetje voor me heeft gedaan. Het motiveert iets en de voorleesfunctie in het spel draagt daar aan bij.

Lees ook Waar is Knor? – AVI E4 leesboek, ook voor dyslexie

Haal Pelle terug!

In de app is Pelle weggelopen en moet jij de wereld over reizen om Pelle terug te vinden. Onderweg voer je kind opdrachten uit die horen bij leesteksten van onder andere boswachter Arjan Postma, Pieter Koolwijk, Toon Tellegen en Kinderen voor Kinderen, om zo steeds dichter bij Pelle te komen. Met de boekfragmenten willen ze kinderen prikkelen om het hele boek te lezen. Ook kunnen zij zo ontdekken welke soorten teksten ze misschien wél graag lezen. De app bevat verschillende soorten leesteksten zoals fragmenten uit kinderboeken, sms-berichten, recepten en gedichten. In ieder geval worden de nodige leesmeters gemaakt. Na afronding van de app heb je 10.000 woorden gelezen, dat is vergelijkbaar met een boek van honderd pagina’s.

Gratis app

De volledige versie van de app ‘Pelle op Reis’ kost een paar euro, maar je kunt ook de proefversie downloaden waarin er al wat gelezen kan worden. ONL stelt de volledige app overigens gratis beschikbaar aan de VoorleesExpress, een organisatie die kinderen in een achterstandssittuatie extra taalondersteuning geeft met taalspelletjes en voorleessessies. De app is beschikbaar in de App Store en via Google Play.  Kijk voor meer informatie op: www.pelleopreis.nl.

Hebben jouw kinderen hun leesvaardigheid deze zomer op peil gehouden?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.