Dagschema voor thuisonderwijs

De scholen gaan 3 weken dicht, maar het is geen vakantie. Papa en mama moeten gewoon werken en dagjes weg gaat lastig worden. Samen met mijn ex maakte ik daarom een dagschema voor de kinderen, zodat ze in 2 huizen houvast hebben aan een vast dagritme. In het begin vullen we deze nog zelf, maar onze basisschool is al bezig aan een leerprogramma op afstand dat we in dit dagritme kunnen gieten als het klaar is. We vullen het dagritme in met een weekplanning.

skapadvocatuur banner

Best gek om ineens na te denken over thuisonderwijs, maar de komende weken is het even niet anders. Gelukkig werken de kinderen op school al met veel zelfstandigheid in unitonderwijs en met weekplanningen. Die zelfstandigheid hebben onze dochters in groep 4 en groep 6 dus al.

werkbladen thuis

Als gescheiden ouders leek het ons goed om in beide huizen toch een vast dagritme aan te houden. Eén van de meisjes kan een extra achterstand op school niet gebruiken en de ander was compleet in tranen omdat ze juist het leren van nieuwe dingen (en haar klasgenootjes) zo hard nodig heeft. Clubjes zijn afgelast, speeldates zijn geen aanrader en een dag naar een museum of iets zal misschien ook niet gaan. Vrij zijn in de zomervakantie is wel even andere koek dan dit. 

Dagplanning

dagschema thuisonderwijs

Onze dagplanning ziet er als volgt uit. Je kunt dit hier in pdf downloaden als je dat handig vindt. Met deze invulling willen papa en mama vanuit huis kunnen werken en zeurende telefoonverslaafde Netflixers zoveel mogelijk voorkomen. Al is het allemaal ook weer niet zo heel strak als in de klas.

9:00    Activiteit 
10:00  School 
11:00  Creatief
12:00  Lunch
13:00  Rustig alleen
14:00  School
15:00  Activiteit
16:00  Chill

Dit vullen we dan verder in met een weekplanning waar afvinktaken op staan.

Activiteit – bewegen, buiten, klusjes in huis, dansen met youtube, wandelen, online sportles

School – werkblad, typeles, BOUW! (dyslexie), taal, rekenen, Engels, project, lezen, topografie (krijgt onze dochter niet op school, wil ze graag leren), biologie, geschiedenis

Creatief – tekenen, knutselen, iets maken voor het project, klussen, koken, tuinieren, verven, handenarbeid (lees hier mijn meer dan 60 knutseltips)

Rustig alleen – boek lezen, puzzelen (Denksport, legpuzzel, maze ball, smartgame), uitzoekwerk project

Chill – spelletje doen, gamen, op je telefoon, tv, Netflix, Disney+, Prime

Qua ‘Project’ hadden we bedacht om ze een soort ’topondernemers’ achtige opdracht te geven. In het unitonderwijs op school zijn alle zaakvakken gebundeld in Topondernemers. Ze werken hierin met een buddy aan een combi opdracht van biologie, geschiedenis, topografie. We willen de kinderen zelf een onderwerp laten kiezen waarover ze meer willen weten (Corona, een vakantieland, een lievelingsdier, iets heel anders…) en daar een werkstuk over laten maken. 

Wat er bij ons in ieder geval op de planning zal staan:

 • Kaartspelletjes leren (hartenjagen, pesten)
 • Kaptafel pimpen (schuren en verven, daarna de meisjeskamer opnieuw indelen)
 • Typeles (dochterlief moet het diploma halen voor het abonnement is afgelopen)
 • BOUW! (programma voor dyslexie, we hadden al instructies van school om dit minimaal 2x per week te doen in aanvulling op de 3x per week op school)
 • Boeken lezen (de 9-jarige birthdaygirl heeft een shitload aan exemplaren van ‘Dagboek van een Muts‘ gekregen)
 • Topografie (blijkt toch een gemis dat dochterlief de provincies en steden niet leert, op haar verzoek gaan we dit doen)
 • Werkbladen van Pinterest

Naar aanleiding van de berichtgeving van school verwacht ik dat de programma’s voor taal- en rekenen op de Snappets over een week ook beschikbaar zullen zijn voor thuis en dat we werkbladen zullen ontvangen. 

We gaan geen hardcore thuisonderwijs geven, maar het wordt ook geen 3 weken vakantie hier. Misschien dat ik nog een paar keer live zal gaan op facebook om te laten zien hoe wij het aanpakken. Wie wil kan daar dan ideetjes opdoen.

smerige quiz

Mijn dochter uit groep 4 gaf aan dat ze als project graag meer wil leren over mijn werk als blogger, ik denk dat ik daar mijn ’thuistaalonderwijs’ aan zal ophangen en als jouw kinderen het leuk vinden kunnen ze dan ook een beetje meedoen.

Heb jij al een plan de campagne voor thuis? Of gaan jullie het aanvliegen zoals een vakantie?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Leuke idee! In deze tijden moeten wij omdenken en hopen dat het binnenkort weer normaal wordt.

  Groetjes Crala

 2. G.T. zegt:

  Voor mijn kleuter deel ik de dag in met 3 werkjes, een keer buiten spelen en een paar keer een ommetje, spelen waarbij er best wat meer uit de kast mag en een beetje extra schermpjestijd. Ik ben benieuwd of dat na een paar dagen nog steeds bevalt…

 3. KoolFamily zegt:

  Leuk! Gelijkaardig aan onze planning, morgen online. ?

  1. Marguerita zegt:

   Ah leuk om te horen ?☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.