Kaartspelletjes spelen met kinderen

De meeste ouders vinden het goed dat hun kinderen veel spelen, maar zij denken vaak dat het alleen afleiding is voor het kind. Dat het verder weinig meerwaarde heeft. Dat is natuurlijk niet het geval! Hoe dieper een kind in zijn spel zit, hoe harder hij nieuwe vaardigheden ontwikkelt en andere dingen leert. Uit vele onderzoeken is gebleken dat een kind zich tussen zijn 1e en 5e levensjaar enorm ontwikkeld en dat dit voornamelijk komt door spelen. Zoals een vriendin van mij altijd zegt bij de aanblik van ons huis vol speelgoed: “je hebt een rijke leeromgeving voor je kinderen.” Spelletjes doen met je kinderen is bijvoorbeeld heel belangrijk, dit helpt bij een goede ontwikkeling.

kaartspel
Foto: Shutterstock

Ook deze week hielp ik weer in groep 1 op school bij de spelletjesochtend. Dit doen ze eens in de paar weken met de kleuterklassen omdat niet alle ouders thuis spelletjes spelen met hun kind. En het is belangrijk: ze leren op hun beurt te wachten, omgaan met spelregels, tellen, hoe een spelletje werkt, winnen en verliezen en natuurlijk dat het vooral draait om gezellig samen zijn en plezier maken. Waar kun je zoal aan denken qua spelletjes om te doen met een kind en waar moet op gelet worden? Hopelijk kan ik je in dit artikel wat leuke ideetjes geven.

Lees ook: Review kaartspel Schotten Totten

Stof tot nadenken

Er zijn veel verschillende soorten spellen, maar vandaag focus ik op kaartspellen. Wij begonnen thuis met kaartspellen waarbij plaatjes op de kaarten staan, zoals Zwarte Pieten en kwartet. Op een bepaalde leeftijd zal dit weinig uitdaging meer bieden. Dan is het zaak om ervoor te zorgen dat het spannend blijft, wij spelen nu bijvoorbeeld Set waarbij de kinderen combinaties van 3 moeten zoeken op basis van patroon, kleur en vorm. Ook leuk als je volwassen bent!

Binnenkort wil ik ook de traditionele speelkaarten introduceren. Dat hebben wij nu nog niet gedaan en ik bedacht me pas dat ik daar zelf vroeger juist wel mee gespeeld heb. Met oude speelkaarten legden we bij mijn oma bijvoorbeeld een pannenkoekenpatroon en bouwden we kaartenhuizen, maar toen we groter waren vermaakten we ons met alle neefjes en nichtjes met allerlei soorten gewone kaartspellen. Z0 is het spelen van eenentwintigen erg leuk. Hierbij is het zaak om met zo min mogelijk kaarten die 21 te bereiken en wanneer je inziet dat het niet lukt moet je de ronde stoppen. Dan is het afwachten en hopen dat de tegenpartij op een getal hoger dan 21 uitkomt. Als ze dat onder de knie hebben kun je bijvoorbeeld eenendertigen.

Recent installeerde ik op mijn telefoon Patience. Eigenlijk een heel simpel spelletje en ook voor beginners goed te doen: de kleuren zwart en rood afwisselen en zorgen dat je de kaarten helemaal weglegt op de goede volgorde. En waarom zet ik dat op mijn telefoon? Hallo! Dat speelden wij vroeger gewoon met speelkaarten! Net als ezelen, hartenjagen en pesten. Met een set speelkaarten raakten we niet uitgespeeld. En later leerden we klaverjassen, maar dat is voor mijn dochters nog een stap te moeilijk. Dit spel heeft zoveel regels dat we beter tot de tienerjaren kunnen wachten, maar wel superleuk als ze het kunnen natuurlijk!

Ook kan een spel als UNO leuk, maar vooral uitdagend, zijn. Dit komt doordat er in spelvorm wordt gespeeld en er dus altijd een winnaar uit de bus komt. Hierdoor zullen kinderen gemotiveerd zijn om van de ouders, vriendjes of vriendinnetjes te winnen. Nu mijn oudste 6 is, komen de strategische spelletjes zoals je ziet een beetje op. Stappen vooruit denken en nadenken over wat je ’tegenstanders’ gaan doen. Er zijn natuurlijk ook allerlei andersoortige spellen om dat te kunnen doen, maar qua budgetfriendly oplossing is het ouderwetse kaartspel waar je zoveel verschillende spellen mee kunt doen, toch het meest veelzijdig!

Lees ook: Pokémon kaarten sparen en het kaartspel spelen

Samen spelen is belangrijk

Niet alleen het spelen van spellen waarbij er na wordt gedacht is belangrijk, maar ook samen spelen is zeer belangrijk. Vanaf een jaar of drie (niet voor niets de peuterspeelzaalleeftijd) het echt belangrijk dat kinderen samen spelen met leeftijdsgenootjes om zo de sociale ontwikkeling te stimuleren. Op deze leeftijd krijgen kinderen het vermogen om te reageren op het gedrag van andere kinderen, daarom is vanaf deze leeftijd het samen spelen aan te raden om de ontwikkeling te bevorderen. Dit blijkt uit onderzoek van Hinke Endedijk, van de Radboud Universiteit.

Het is wel verstandig om de leeftijdskloof zo klein mogelijk te houden, want het gedrag van een kind wordt bepaald aan de hand van het andere kind dat in de situatie betrokken is. Hoe socialer een kind is, hoe socialer het andere kind hier op zal reageren.

Lees ook: Unlock! een escape game met kaarten

Niet te vroeg beginnen

Bij een kind van één of twee jaar is het verstandig om niet te hard van stapel te lopen. Deze kinderen hebben op sociaal gebied nog geen inlevingsvermogen en kunnen hun gedrag moeilijk aanpassen met betrekking tot het kind waar mee gespeeld wordt. Op deze leeftijd is het voornamelijk zaak om het kind dingen te laten ontdekken. Spelletjes komen vanaf een jaar of 2,5 ongeveer, er zijn speciale spellen voor heel jonge kinderen zoals Eendjesdans, memory met een paar kaartjes, Jumbolino, Huisje boompje beestje, Kleurentrein, maar verwacht er zeker in het begin niet te veel van…

Lees ook: De 52 allerleukste spelletjes getest door bloggers

Welke spellen speel jij graag met je kinderen? En op welke leeftijd ben je spellen met speelkaarten uit gaan leggen? Met welk kaartspel begon je?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Natalie zegt:

  Eigenlijk straf wat je met een pakje kaarten allemaal kan spelen he! Ik speelde al van jongs af aan met mijn oma en eigenlijk is het op vakantie nog altijd een fijn tijdverdrijf!

 2. maddy zegt:

  Leuk artikel! Wij spelen vaak spelletjes van bordspellen tot verstoppen. Hier is poepieknor favoriet en natuurlijk memory

 3. Lanne zegt:

  Leuk om te lezen! Toen ik nog op school werkte, voor dove en slechthorende kinderen met een verstandelijke beperking was ik ook altijd heel creatief met spelletjes. Samen spelen, of het nou het in- en uitladen van blokken in een ton is, of écht een spelletje met regels.., zo leerzaam, zo belangrijk, zo leuk!

 4. Liesbeth zegt:

  Leuk!! Wij leerden kaartspelletjes van mijn oma. We begonnen met zwarte pieten, boksen (allebei een stapel en tegelijk omdraaien, de hoogste mag de andere kaart) en ezelen en daarna pesten, 21-en en klaverjassen in een makkelijke variant met de kaarten open of En we speelden om stuivers of snoepjes!

 5. Annemarel zegt:

  Spelen door en met kinderen is zo belangrijk. Mijn dochter is gek op spelletjes en kwartetten is hier een hit. Goed geschreven trouwens!

 6. Joandi Loes Tholen zegt:

  Vroeger speelde ik constant spelletjes! Ik kan mezelf nu niet meer herinneren wanneer het de laatste keer was dat ik een spel speelde. Zonder eigenlijk want het is zo belangrijk.

 7. laura zegt:

  Ik pest af en toe en ezelen vond ik altijd leuk, maar 21igen heb ik nooit gesnapt miss maar eens doen dan

 8. alexa zegt:

  Ik heb heel toevallig laatst kaartspellen gedaan en oude spelletjes, best leuk en het herinnert me ook zeker aan vroeger. Wel een goede manier om verbanden te zien en de kinderen iets bij te leren op een vrolijke manier. Zo leren ze ook omgaan met verliezen en dergelijke.

 9. layla zegt:

  Vroeger speelde ik vaak kaarten met mijn oma. Nu eigenlijk helemaal niet meer. Mijn kids vinden bordspellen veel leuker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.