Unlock! een escape game met kaarten

Houd je van escape games? Ik vind het zelf erg leuk om een beetje te puzzelen en zo steeds verder te komen in een spel, met als doel de uitgang vinden voordat de tijd op is. Van spellenfabrikant Asmodee kreeg ik het kaart ontsnappingsspel Unlock! toegestuurd en wát een opluchting qua thuisisolatie: je kunt dit ook in je uppie spelen!

unlock escape game

Kaartspel Unlock! wordt bij voorkeur gespeeld met 2 tot 6 spelers, maar de tutorial en 2 van de 3 ontsnappingsavonturen kun je ook solo spelen. Om te kunnen spelen heb je een gratis app nodig. Deze app houdt de tijd bij, je moet er codes invullen, kunt hem gebruiken voor machines en soms een hint of strafpunt mee krijgen. Ik liep zelf een aantal keer vast, maar gelukkig kun je ook als de tijd op is gewoon door blijven spelen totdat je uiteindelijk ontsnapt.

Hoe werkt het?

De tutorial is een apart spel van 10 kaarten om je kennis te laten maken met de gameplay. Dat je alleen rode en blauwe kaarten met elkaar kunt combineren. Dat je cijfers moet optellen. Dat er verborgen objecten gevonden kunnen worden. Hoe een kaart in combinatie met een machine wordt gebruikt. En hoe je een code kunt kraken. Hierdoor snap je snel hoe het ongeveer werkt: door te doen.

Mijn ervaring

De avonturen duren elk ongeveer een uur. Zelf deed ik er veel langer over (of kwam dat door de strafpunten?) om te ontsnappen. Ga er dus echt even voor zitten! Je kunt het spel op pauze zetten wanneer je een sanitaire stop moet maken of iets te drinken wilt inschenken.

Ze zeggen op de doos dat het geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 10. Mijn dochters van 7 en 9 zijn erg geïnteresseerd in escape spellen en hebben ook een avontuur gedaan samen, het tekenfilmachtige avontuur ‘De Muis en de Worst’. Eentje die ik al had uitgespeeld zodat ik ze tips kon geven. In tegenstelling tot mijzelf hebben ze daardoor het avontuur wel binnen de tijd kunnen afronden. De jongste zocht steeds de juiste puzzelkaarten, samen keken ze goed naar de plaatjes en of daar nog een verborgen hint op te vinden was en deden ze de benodigde optelsommen. Zonder mijn hulp waren ze er niet uitgekomen, maar op deze manier vonden ook zij het erg leuk om te doen en kwamen ze best een eind.

unlock escape game

Het laatste avontuur, ‘Het eiland van Dokter Goorse’ waarvoor je met minimaal 2 spelers moet zijn, heb ik nog niet gespeeld. De eerste 2 ‘De Formule’ en het cartoonachtige ‘De Muis en de Worst’ (en de tutorial) vond ik zelf erg leuk, maar ook best lastig. Misschien gaat het makkelijker als je met 2 volwassenen speelt? Als je alle avonturen gedaan hebt, moet je het wel een paar maanden in de kast leggen omdat je anders nog precies weet hoe de puzzels gaan.

Spellen round robin

Mijn tip is om met dit spel (en andere leuke spellen) een ‘round robin’ te doen. Dat is een rondje met vaste volgorde. Op een afgesproken moment is er een wissel en gaat het naar het volgende gezin in de cirkel. Zo kan elke week een ander gezin spelen, totdat het spel weer bij jou terugkomt. Vraag in je groepsapp wie er mee wil doen met welk spel. Kies liefst een spel dat de anderen niet hebben. Zo heb ik zelf nog twee andere escape games gereviewd: Puzzelpost en Escape Room the Game voor 2 spelers. Daar maak je een lijstje van dat (bij doorgeven van 1 spel) in de doos gaat of dat je met elkaar in de app bijhoudt.

Het kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

Gezin 6 geeft op het wisselmoment hun spel aan Gezin 1. Gezin 1 geeft hun spel aan Gezin 2 en zo gaat het door. Met 6 gezinnen heb je dus na 6 weken je eigen spel weer terug en elke week een ander spel kunnen doen. Leuk om nieuwe spellen te proberen zonder dat je ze direct hoeft aan te schaffen. Je kunt dit uiteraard ook doen met spellen voor jongere kinderen, legpuzzels of boeken.

Hoe dan ook, Unlock! houd ik nog even hier tot ik het laatste avontuur heb opgelost! Leuk spelconcept, uitdagende puzzels en superfijn dat je het tijdens een virusinfectie dus ook in al je allenigheid kunt spelen. Je shopt het spel bijvoorbeeld hier.

 

Welk soort spellen spelen jullie thuis graag?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.