Ik heb het ’s nachts vaak koud. Mijn man heeft het altijd warm. Voor het nieuwe dekbeddenmerk Duo Sleep testten wij daarom hun separaat-maar-toch-samen dekbed uit. Waarbij de ene partner dus onder een dik dekbed kan liggen en de ander onder een dunnere variant. Of de één onder dons en de ander onder synthetisch. Ieder zijn eigen ding. Want nachtrust is zo ontzettend belangrijk. Als de kinderen je niet wakker houden, probeer je elk momentje slaap te pakken dat je pakken kunt. Maar waarom heb ik het ’s nachts meestal koud terwijl mijn man het dan warm heeft?
Ook op het werk merk je dat de heren vaker het raam open willen of de airco op een koudere stand dan de dames. En daar kun je ook grappen mee uithalen. Zo testte één van mijn collega’s pas even zijn afstandsbediening uit en liep langs alle kamers om de airco een tandje lager te zetten. Ik me maar afvragen hoe het toch kwam dat einde dag ineens de airco aansprong, terwijl het vroeg in de middag een stuk warmer was geweest… Haha.
Lees ook: Welk dekbed koop je voor je kind?
Doorbloeding
Maar waarom is dat? Ik heb een onderzoekje op internet gedaan en wat blijkt? Tja, vrouwen zijn efficiënter met de warmte die ze zelf aanmaken dan mannen *kuch* en daarom stroomt er minder bloed naar de handen en voeten dan bij mannen. Bij vrouwen is het vet ook beter over het lichaam verdeeld dan bij mannen, zodat het bloed meer richting de belangrijkste organen gaat. En de handen en voeten dus een beetje vergeten worden. Daarom hebben wij het dus eerder koud dan mannen. Die koude handen en voeten zijn dus de reden dat ik mijn ijsklompjes van voeten graag opwarm aan de wederhelft, die dat wel weer prettig vindt omdat hij het zo warm heeft. Ok, niet altijd maar you get the point.
Alleen een laken?
Toch is het erg prettig dat ik in de winter wat warmer kan liggen dan hij. Mocht het nu nog echt hoogzomer gaan worden, dan gaat de husband zelfs onder enkel het dekbedovertrek slapen en gebruik ik aan mijn kant een los deel van de Duo Sleep. Met alleen een dekbedovertrek zo leert de ervaring, schrik ik midden in de nacht wakker van de kou.
Vrouwen slapen slechter dan mannen
Dat verschil in warm en koud is overigens niet het enige. Vrouwen slapen veel minder goed als mannen. De uitspraak is niet voor niets: “niks slapen als een baby, ik wil slapen als mijn man!” Mannen slapen vaster. Vrouwen doen langer over het inslapen en worden gedurende de nacht ook vaker wakker. Tijdens de menstruatie is het allemaal nog een tandje lastiger, de hormonen doen dan hun best (door de daling van Progesteron ben je zowiezo onrustiger, ook ’s nachts en je Oestrogeen zorgt normaal voor goede slaapkwaliteit een gebrek hieraan heeft bovendien een negatieve impact op je REM-slaap).
Overigens zijn zwangere vrouwen helemaal de sjaak wat slaapgebrek betreft. Eerst omdat je veel te moe bent door alles wat er in je lijf gebeurd. En hoe dikker je buik wordt, hoe meer je als een walvis probeert te draaien en lekker te liggen. Maar dat lukt niet. Bij mijn oudste had ik verschrikkelijk veel last van brandend maagzuur en oprispingen, een extra kussen hielp een beetje maar dat lag natuurlijk niet lekker. Bij de tweede lag mijn kindje niet comfortabel in welke positie dan ook. En op mijn rug slapen lukte ook niet, vanwege het gewicht van die kleine, ’s nachts lekker actieve, baby in de buik plus al het vruchtwater. Daarbij had ik veel last van kramp in mijn kuiten. Ook een bekend zwangerschapskwaaltje dat midden in de nacht optreed. Tijdens de overgang die over niet al te lange tijd zal intreden, kun je helemaal je lol op zo lees ik met opvliegers terwijl je net lekker ligt te slapen. Dan gooi je dus dat warme dekbed opzij… om het 10 minuten later weer steenkoud te hebben…
Heb jij ook zo’n moeite met inslapen? En merk je dat man-vrouw-verschil thuis ook?
Reacties
Interessant om te lezen! En het is weer de schuld van die hormonen?