Hormonen in huis, van puberteit tot overgang… Heb jij tips?

Hoe is het bij jou huishouden met de hormonen? We zitten hier midden in een hormonen huishouden om het zo maar even te noemen. De kinderen komen de puberteit in en voor mama nadert de overgang. En die hormonen of hormonsters zoals ze ook weleens worden genoemd, die doen veel voor je gevoelsleven. Van buikpijn, huilbuien en puisten tot euforische blijdschap, opvliegers en prachtig glanzend haar. Hoe kun je daarmee omgaan?

puberteit menstruatie overgang

Het is allemaal nog niet helemaal op z’n hoogtepunt, maar we merken de fysieke veranderingen in ons vrouwenhuishouden allemaal. Weet je nog hoe je met jezelf in de knoop zat als puber? Dat rare lijf dat ineens overal haar krijgt, borsten die gaan groeien, stinkende oksels en gruwels van puisten. Ook de emoties liepen bij mij behoorlijk in de pas met mijn cyclus. Vaak wist ik niet wat ik met mezelf aan moest, laat staan dat mijn ouders het wisten.

Wat er fysiek met je gebeurt kun je hier lezen  , waar ze vertellen dat meisjes gemiddeld met 12,5 jaar voor het eerst ongesteld worden. Dat zou zo’n 2,5 jaar zijn na de eerste borstontwikkeling. En je hormonen zetten dat allemaal in gang voor de eerste keer dus je kunt je voorstellen dat tieners zich niet helemaal zichzelf voelen.

 

Hormoonbuien

In de tijd dat de eerste pizzeria (jaja we spreken jaren ’80) in ons dorp verscheen, weigerde ik een keer mee de deur uit te gaan. Complete (ongepaste) paniek, kont tegen de krib en over de toeren want ik dacht dat we bij de pizzeria gingen eten en dat wilde ik niet. We gingen iets heel anders doen. Maar voordat mijn ouders me zover hadden dat ik daar ook van overtuigd was… Mijn broertjes stonden er ongemakkelijk naar te kijken. En ik? Ik kon er niets aan doen. Er klopte gewoon compleet niks van mijn gevoel, ik wist echt, maar dan ook gewoon ECHT NIET, wat ik met mezelf aan moest. En waarom ik nou zo moeilijk liep te doen, over mijn toeren was en een scène schopte. Waar we die betreffende keer nu daadwerkelijk naartoe gingen, dat weet ik overigens niet meer. Het was in ieder geval met de auto en dus niet naar de pizzeria om de hoek…

Hoe doe ik dat bij mijn dochter?

Met dit concrete voorval nog in mijn achterhoofd, herken ik als moeder in ieder geval wat mijn dochter nodig heeft als ze gaat steigeren. Mok, mok, mok bij een pubermeisje? Die voelt zich vanbinnen gewoon rot door die stomme hormonen. Het gaat niet om de situatie op dat moment. Net als die pizzeria verder een prima zaak ik waar ik ook nu nog regelmatig shoarma bestel.

Op de momenten dat ik zelf de rust kan bewaren om daar doorheen te prikken (als co-ouder heb je steeds weer een frisse blik na een wissel, dat helpt echt), voel ik wat ze nodig heeft. “Het valt niet mee hè, puber zijn?” zeg ik dan. “Je voelt je rot. Je moet toch [vul situatie in] douchen van mama en je weet dat nodig is. Wat je eigenlijk wilt is een hele dikke knuffel. Hier zit ik. Ik ben er voor je.”

En dan een hand uitsteken en rustig blijven zitten. Bijna altijd kruipt ze dan na een tijdje op mijn schoot en volgt er een hartverscheurende huilbui. Ik wrijf over haar rug en vertel haar dat ik van haar houd. Dat het okee is. Dat ze last heeft van die stomme hormonen. En dat ik er altijd voor haar zal zijn. Meer kan je toch eigenlijk niet doen?

Andersom deden de meisjes overigens iets soortgelijks bij mij als ik door de onmacht van het ziek zijn (longcovid) niet de moeder kon zijn die ik wilde, omdat de energie er gewoon niet was. Niet om te werken (dus minder geld), niet om te koken, niet om het huishouden te doen en al helemaal niet voor een spelletje met mijn kinderen… Dan veegden ze mijn tranen weg, aaiden over mijn rug en zeiden ze dat ik een topmoeder was en ze heel veel van mij houden. It works both ways.

Ik ben erg benieuwd hoe jij dit aanpakt?

Lees hier over de lijfgids, een mooi cadeau voor dochters in de puberteit. 

Fijn bij menstruatieklachten

Onlangs was ik op een event waar allerlei noviteiten op beautygebied werden gepresenteerd. Zo ook enkele fijne hulpjes bij menstruatiepijn, die ik allebei heb geprobeerd. Erg fijn tegen die zere, opgezette buik.

Etherische olie van NCY.

ncy essentials
Etherische menstruatie olie van NCY Essentials.

NCY. gelooft in de connectie tussen innerlijke en uiterlijke schoonheid. Voel je je gezond en happy, dan straal je dat ook uit! Tegen menstruatiepijn ontwikkelde het merk Aromacara Menstruatie Ampullen. Dit bodycare product bestaat uit acht etherische oliën (waaronder amandelolie en jojoba-olie). Je knijpt een ampul uit boven je onderbuik en giet het laatste restje in je navel. Daarna zachtjes inmasseren over je pijnlijke buik. Dit verlicht de menstruatie-ongemakken, voedt de huid én geeft een fijn ontspannen gevoel. Een fijn product voor het slapen gaan om even in je eigen coconnetje te komen. De menstruatie ampullen zijn vegan, helemaal natuurlijk en worden in Zwitserland gemaakt. De adviesprijs is € 34,95. Verkrijgbaar via onder meer ncyessentials.

Warmtepads van Popmask

popmask menstruatie heat patch
Big Hug zelfverhittende menstruatie patch van Popmask.

Lekker warm op je buik of onderrug is een Big Hug warmte patch die tot 12 uur lang warmte afgeeft. Deze plak je op je ondergoed en niet rechtstreeks op de huid, want geloof me: ze worden écht warm! Heel fijn, maar ik heb hem halverwege de nacht toch even op mijn hoeslaken geplakt en ’s ochtends vroeg er nog even terug opgeplakt. Deze Big Hugs zijn speciaal ontwikkeld voor vrouwen die kampen met menstruatiepijn. Je haalt de sticker eraf en vouwt hem dubbel en dan duurt het een minuutje waarin de patch opwarmt. Deze zelf verwarmende pleisters verlichten menstruatiepijn en helpt je lichaam kalmeren zodat je verder met je dag kunt gaan of lekker in slaap komt. Ze zijn biologisch afbreekbaar, lees ik op de verpakking. De adviesprijs is €12,90. Verkrijgbaar via onder meer Popmask en Amazon.

Lees ook over veranderingen in menstruatie na corona

14% is in de overgang

En terwijl ik de kinderen voorbereid op de vruchtbare periode met scheermesjes, shampoo tegen vet haar, cleansers, tea tree oil tegen puistjes, topjes en probeer behaatjes… Terwijl ik zorg dat ze weten waar het maandverband ligt, voor als het ooit nodig is… Gaat het bij mij de andere kant op richting de menopauze. Ik ga met een pincet stugge baardharen te lijf, merk dat er steeds meer lijntjes in mijn gezicht komen en krijg online haatcommentaren over mijn steeds grijzer wordende haren…

In Nederland is 14% van de bevolking in de overgang, lees ik in een persbericht van FEM self-care. Dat betekent dat zo’n 2,5 miljoen vrouwen te maken hebben met opvliegers, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Om maar wat te noemen, want de klachtenlijst is lang. Van mijn moeder heb ik natuurlijk wel wat dingetjes gehoord, maar het verschilt per persoon en je weet nooit hoe het voor jou zal zijn.

 

Minder klachten tijdens de menopauze?

Van FEM self-care kreeg ik wat duiding én hulp om er doorheen te komen. De overgang vindt grofweg plaats tussen de 40 en 60 jaar en 94% van de vrouwen geeft aan last te hebben van overgangsklachten. Van vermoeidheid tot gewichtstoename en van een droge huid tot haaruitval – deze fase gaat over het algemeen niet ongemerkt voorbij. Het vegan middeltje Menoelle helpt bij deze en andere klachten. Dankzij de combinatie van EstroG-100, salie-extract en een optimale mix van vitamines en mineralen, is het effectief tegen twaalf verschillende overgangssymptomen. Behalve het tegengaan van opvliegers, nachtelijk transpireren, vermoeidheid en gewichtstoename, ondersteunt het tevens de hormoonhuishouding, psychologische functies, het immuunsysteem en het behoud van gezonde botten, spieren, huid, haar en nagels. Want je gezond en fit voelen is van alle (leef)tijden.

menoelle

Traditie uit Korea

Menoelle vindt zijn oorsprong  in Korea, waar vrouwen daar op een natuurlijke manier mee om. EstroG-100 is een speciale mix van drie plantenextracten die al meer dan 400 jaar wordt gebruikt in de Koreaanse traditionele geneeskunde. Uit wetenschappelijk onderzoek in 2008 bleek EstroG-100 het meest effectief en het meest verdraagzaam bij overgangsklachten en het gebruik werd daarna razend populair in Azië en Amerika. Na toelating tot Europa kwam daar twee jaar geleden Duitsland bij en met Menoelle is EstroG-100 nu ook in Nederland verkrijgbaar. Ik kreeg van de distributeur een doosje toegestuurd om te proberen en mag deze ook onder mijn lezers verloten!

Planten verminderen deze vrouwenklachten

Menoelle is het enige product in Nederland met EstroG-100. Dit ingrediënt bestaat uit een mix van drie plantenwortels: Cynanchum wilfordii, Phlomis umbrosa en Angelica gigas Nakai. In Korea worden deze natuurlijke extracten al eeuwenlang gebruikt voor het verminderen van vrouwenklachten. Het heeft onder meer te maken met het reguleren van het effect van oestrogenen op de oestrogeen-receptoren. Het oestrogeenniveau blijft onveranderd, maar het effect van hormoonschommelingen op het lichaam wordt aanzienlijk minder. Het helpt daardoor op een natuurlijke manier en zonder bijwerkingen. Je slikt het als een pil met veel water bij het ontbijt.

Wat zit er nog meer in en waar koop je het?

Menoelle is verkrijgbaar bij drogisterijen als Etos en DA en online via diverse webshops. De adviesprijs is € 25,95 voor een verpakking van 60 tabletten; voldoende voor een maand gebruik. Menoelle bevat geen hormonen, soja of isoflavonen en is volledig vegan.

Wat er wel in zit naast de EstroG-100? Salie, Vitamine B6, Vitamine B12, Foliumzuur, Vitamine C, Vitamine D, Calcium, Cayenne en Zink. Het is niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor selderij! Kijk voor meer informatie op de website van Menoelle.

 

Winactie met Menoelle

Ben jij 40+ en merk je wat vervelende effecten van de beginnende overgang? Of zit je er al vol in? Reageer dan hieronder en je maakt kans op een doosje met 60 tabletten. Ik vind het zelf een fijn product, maar gebruik het nog niet lang genoeg om er echt een statement over te maken. Zoals je bij de ingrediënten leest zitten er in ieder geval ook fijne mineralen en vitamines in en dat is alleen al een cadeautje voor je lichaam. Ik mag 2 lezeressen blij maken en 1 volger van mijn instagram @marstyle78 dus ook daar kun je meedoen.

De winnaars zijn: via instagram Heidi, via de blog Diana en Anita. Ik ga jullie mailen voor de afhandeling, hoop dat het bij jullie ook helpt!

Voor de dames die al postmenopauzaal zijn of die midden in de overgang zitten: waar had of heb jij het meeste last van? En hoe help jij dochters in de puberteit? Heb je nog leuke tips voor mij of andere lezers?

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Puck zegt:

  Ik heb geloof ik zo’n beetje alle klachten die bij de overgang horen. Ik had 24/7 echt pijnlijke borsten, opvliegers, slecht slapen, dik worden, emotioneel labiel zijn etc. Ik slik nu Menoelle en teunisbloemolie capsules en de klachten zijn echt enorm verminderd. Ik hoop dat ik die kilo’s nu ook weer kwijt ga raken want dat vind ik nog wel het meest verschrikkelijk. Droge huid kun je nog wat aan doen, meng gewoon wat teunisbloemolie door je gezicht en lichaamsverzorging en lekker smeren voor het slapen gaan zodat het goed in kan trekken. Verder eens in de zoveel tijd een Trias kuur van Heel doen, die zorgt ervoor dat je lever goed gereinigd wordt en oestrogeen dominatie voorkomt. Collageen poeder gebruiken door een (groene) smoothie om je huid zacht en soepel te houden en duindoornolie helpt ook goed om je huid mooi soepel te houden. Gewoon een beetje lief voor jezelf zijn maakt de overgang met bovenstaande tips een stuk draaglijker en ik heb zelf 2 puberzonen dus één grote hormonenbom hier in huis ?.

 2. Marian zegt:

  Ik heb het vermoeden dat het er toch langzaam aan begint te komen.

 3. Anita te Gussinklo zegt:

  Ik heb dit jaar Sara gezien en ook ‘s nachts opvliegers.
  Verder hier ook een puberzoon (16)

 4. Marian zw zegt:

  Vooral ‘s nachts kletsnat van het zweet wakker worden! Pffft en ik had het altijd zo koud. Ik zou dit middel wel eens een poosje willen proberen

  1. Diana zegt:

   Pffff midden in de nacht wakker worden en dan niet meer in slaap komen, en waar denk ik dan aan…. Helemaal niks ik kan dan gewoon niet meer slapen. En wat denk je van die stemmingswisselingen, gek word ik ervan
   Hier geen puberdochter, wel een puberzoon die ook buien heeft maar die een knuffel van z’n moeder wel kan waarderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.