Welk dekbed koop je voor je kind?

Welk dekbed koop je voor je kind? In de babytijd ‘moet’ je met dekentjes en lakens aan de slag. Wat peuterdekbedjes betreft is er niet heel veel keuze, bovendien slaapt je kind maar zo kort in een peuterbedje dat je er niet al te lang bij stil staat en gewoon iets aanschaft. Maar dan komt het ‘grote bed’ om de hoek kijken… en met dat grote bed is ineens ook het dekbed een stuk belangrijker dan voorheen. Waar moet je op letten?

welk dekbed kind

Weet je nog hoe druk je je maakte om het wiegje en het kleine babytje dat daar in zou moeten slapen? In de wieg én in het ledikant had ik zo’n Aerosleep matrasje voor de veiligheid. Zeker bij de jongste die een buikslaper bleek, was dit wel een veilig idee qua luchtdoorlatendheid. En wat wasbaarheid betreft, want deze dame bleek ook een spugertje. Mijn eerste kindje krijgen vond ik heel spannend, dus ik heb me tot in den treure voorbereid op haar komst. Achteraf best grappig, want dat eerste kindje is zo’n ingrijpende levensverandering… daar kun je je eigenlijk niet op voorbereiden.  😆  Maar goed, wat spullen en leesboeken betreft zat het snor.

Je kindje groeit eerst uit de wieg. En dan na een tijdje is ook het ledikant geen veilige slaapplek meer, omdat ze eruit klimmen of met beentjes en armen klem raken tussen de spijlen door hun rare capriolen. Wij gingen daarna voor een peuterbedje met een dun peuterkussen en in het ledikant had ik na het ontgroeien van de slaapzak ook al een peuterdekbed in gebruik. Dat vond ik een stuk praktischer dan die losse lakens en dekens.

Label Nappiez dekbed
Foto: Nappiez

Maar waar let je op bij de aanschaf van een dekbed?

Bij een peuterdekbed is het belangrijkste criterium natuurlijk dat je hem gemakkelijk kunt wassen. Je kind is nog druk bezig met zindelijk worden en dat gaat ook weleens mis als ze zo klein zijn. Voor peuters koop je daarom over het algemeen een synthetisch of katoenen dekbed. Specialist in kinderbeddengoed Nappiez vertelde mij waarom ze wollen dekbedden niet in peuterbed  maten verkopen, maar alleen voor eenpersoons kinderbedden (in de standaard maat 140×200): “Wollen dekbedden zijn niet wasbaar in de wasmachine. Deze dekbedden moeten specialistisch gereinigd worden. Voor een peuter die nog wel eens een ongelukje heeft is een wollen dekbed dan niet handig. Daarnaast ligt een peuter relatief kort in een peuterbed en dan is een wollen dekbed toch wel erg prijzig.” In de peuterfase is een waterdichte molton overigens ook een lifesaver vond ik zelf. Niet dat direct het hele matras onder de urinevlekken zit. Met een waterdicht molton, houd je het matras schoon. Dat is ook fijn wanneer je kindje veel spuugt (als ie ziek is bijvoorbeeld).

Noot van de ervaringsdeskundige: Dan moet je niet je kind in jouw bed laten slapen… daar ligt dan geen waterdicht molton en als je kind dan ’s nachts een ongelukje krijgt zit de plasvlek voor eeuwig in jouw matras. Not pretty. Was heel blij dat we toch aan een ander bed toe waren, want behalve je matras omkeren en de tijk van het matras wassen kun je niet zoveel verder qua oplossingen.

De materiaalkeuze is dus echt pas van belang vanaf het slapen in een ‘groot bed’. Je kunt dan kiezen uit een enkel of 4 seizoenen dekbed van wol, synthetisch, katoen of bamboe.

Wollen dekbed

Wol is een krachtige vulling voor het dekbed. Het absorbeert vocht heel goed en is zeer ademend. Bovendien houdt wol bacteriën op afstand. Dekbedden met een vulling van wol zijn geschikt voor de winter- en zomermaanden. Overweeg je een dekbed van wol? Houdt er dan wel rekening mee dat dit zwaarder om je lichaam valt dan andere vullingen.

Synthetisch dekbed

Dekbedden met een synthetische vulling zijn luchtig, ademend, veelal anti-allergeen en scherp geprijsd. Fijn voor kinderen met allergieën dus, let er dan wel op dat de eigenschap ‘anti-allergeen’ wordt benoemd. Deze dekbedden bieden een optimale warmte-isolatie en goede vochtregulatie door de combinatie. Je kunt dekbedden met een synthetische vulling eenvoudig thuis wassen en drogen: op 60 graden wassen en op lage temperatuur drogen in de droogtrommel. Ook doordat deze dekbedden op hogere temperatuur gewassen kunnen worden zijn deze dekbedden zeer geschikt voor kinderen met allergieën.

Nappiez heeft hierbij nog aanvullend advies: “We adviseren om klanten ook goed te kijken naar het materiaal van de tijk van het dekbed. We krijgen regelmatig vragen van ouders (vooral moeders) die in eerste instantie ‘zomaar iets gekocht hebben’. Ouders weten soms niet goed wat te doen. Hun peuter zweet ’s nachts veel en is nat van het zweet. Vaak horen wij dan dat hun peuter slaapt onder een dekbed met niet alleen een synthetische vulling maar ook met synthetische tijk. Dat is niet fijn. Een synthetische tijk ventileert niet en wordt dus al gauw zweterig. Goedkoop is dan in veel gevallen duurkoop.” 

Katoenen dekbed

Katoen is mijn persoonlijke favoriet voor beddengoed, maar je kunt dus ook kinderdekbedden met deze vulling aanschaffen. Katoen is duurzaam en heeft een uitstekende ventilatie en vochtregulatie. De 100% natuurlijke dekbedden, van het merk Nappiez bijvoorbeeld, zijn gevuld met een 100% Original Cotton vezel. Die katoenen vezel reguleert de warmte uitstekend: ideaal dus voor kinderen die het snel (te) warm hebben in bed. Ook een katoenen dekbed is goed schoon te houden. De dekbedden kun je voorzichtig wassen op 40 graden (liefst 30 graden) en drogen in de droogtrommel, op lage temperatuur.

Bamboe dekbed

Bamboe is het meest luchtige denkbare materiaal en nog niet zo bekend als dekbedvulling. Het is vanwege de luchtigheid vooral heel geschikt voor de warme zomer. Bamboe absorbeert vocht beter dan katoen en dat zorgt ervoor dat je kind niet badend in het zweet wakker wordt.

Lees ook: Help, mijn puber wil niet slapen

Weinig wassen, veel luchten

Als je een dekbed vaak wast gaat deze minder lang meer. De vulling slijt dan namelijk sneller. Gebruik ook niet te veel wasmiddel. Om de dekbedden fris te houden, kun je ze het beste regelmatig luchten in de buitenlucht. Bijvoorbeeld door ze uit het raam te hangen en lekker op te schudden. Mijn wasmachine heeft ook een stoomprogramma dat ik graag voor de dekbedden en hoofdkussens gebruik: worden ze niet te nat en zijn ze wel goed opgefrist. Daarna lekker even uit het raam hangen of buiten op het droogrek en de muffe geur is er af.

Nappiez gaf ook aan dat zij ouders die op zoek zijn naar een geschikt dekbed ook telefonisch graag helpen. Wil je er iets meer van weten en persoonlijk advies, adviseer ik je om door te klikken naar de website en te bellen met je vragen.

Wat voor dekbed gebruik jij op de bedden van je kinderen? En is er net als bij mij in jouw eigen bed weleens een ongelukje van de kinderen gebeurd?

Lees ook: review van de Duosleep.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.