Romantiek op Madeira: dé bestemming voor jou en je partner

Weelderig begroeide valleien, ruige bergen en onvergetelijke uitzichten. Maar ook: charmante dorpjes, ontzettend vriendelijke locals, perfecte wegen om te roadtrippen en een overheerlijke lokale keuken en wijncultuur. Echte diversiteit, dat is wat je van Madeira kan verwachten. Haar prachtige natuur, fijne cultuur en vele bezienswaardigheden maken van dit eiland de perfecte bestemming voor koppels die op zoek zijn naar romantiek én avontuur. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Gastblog door Bobbie Schoon van Voja Travel

Madeira
Madeira, het bloemeneiland. Foto: Voja Travel

Madeira in het kort

Madeira is eigenlijk een archipel met daarin het gelijknamige hoofdeiland, Madeira en de eilanden Porto Santo en Ilhas Desertas. De eilandengroep hoort officieel bij Portugal, maar dat betekent niet dat je er met een kort boottochtje bent. De eilanden liggen namelijk op zo’n 800 kilometer van de kust, midden in de Atlantische Oceaan. De eilanden worden ook wel het Hawaï van Europa genoemd. Wanneer je de archipel zelf ontdekt zul je al snel snappen waarom. Overal zie je kleurrijke bloemen en planten. Daarnaast is het klimaat het hele jaar door aangenaam. Perfect voor een tropisch weekje weg. 

madeira
Camara de Lobos. Foto: Voja Travel

Tijdens een romantische vakantie naar Madeira ontdek je samen de hoogtepunten van elk eiland. Zo hiken jullie langs kilometers aan levada’s, ontdekken jullie de leukste plekjes in Funchal en op Porto Santo liggen de gouden stranden op jullie te wachten. Madeira is dé plek voor een romantische vakantie. Van cocktails op het strand tot date night in de fijnste restaurants. Op Madeira kom je echt weer even samen.  

Authentieke Rondreizen

Na elke bocht een ander landschap

Madeira is misschien wel één van de meest veelzijdige eilanden binnen Europa. Dit zul je het beste merken tijdens een roadtrip. Na iedere bocht is het landschap weer totaal anders. Golvende kustlijnen lopen hier over in groene valleien en de wegen voeren je mee langs de mooiste bezienswaardigheden.

madeira
Na elke bocht een ander landschap, hier zie je de natuur van Porto da Cruz. Foto: Voja Travel

Rij bijvoorbeeld naar de indrukwekkende pieken van de Pico Ruivo. Met een hoogte van 1.862 meter is dit het hoogste punt van het eiland. Het 360 graden uitzicht is overweldigend en vooral tijdens de zonsondergang heel romantisch. Indrukwekkend zijn ook de watervallen die je op de verschillende wandelroutes van Madeira tegen kunt komen. De natuur is hier groener dan groen en er zijn hikes voor ieder niveau te vinden. Bij reisorganisatie Voja Travel zijn we fan van de PR6 en de PR6.1 trails, die makkelijk te combineren zijn.

Authentieke Madeira Rondreizen

Vier samen de eeuwige lente

Madeira is door het milde klimaat 365 dagen per jaar een fijne bestemming om te bezoeken. De zomermaanden zijn aangenaam warm met temperaturen rond de 25 graden. Aan de kust kan het zelfs voorkomen dat het kwik de 30 graden aantikt. De wintermaanden zijn heerlijk koel maar nooit echt koud, met temperaturen die rond de 15 graden liggen. Wel kan het weer in deze maanden snel wisselen. Dus laagjes en eventueel een regenjas zijn een must. 

madeira liefde
Foto: Voja Travel

De locals spreken ook wel van ‘het eiland van de eeuwige lente’. En dat komt niet alleen door het heerlijke weer. Hier staat de natuur vrijwel het hele jaar in bloei. Van tropische bloemen tot groene valleien en paden waar varens langs de kant zachtjes ritselen in de wind. Moeder Natuur heeft hier goed haar best gedaan.

Dankzij de lekkere temperatuur op de archipel is het water ook erg aangenaam. De watertemperatuur zakt vaak niet lager dan de 19 graden. Perfect voor een verfrissende duik na een dag vol ontdekken. Onze favoriete plek voor zo’n duik zijn de baden van Porto Moniz!

Een ontdekkingstocht voor twee

Of je nou een echte hike fanaat bent, je partner het liefst cultuur gaat snuiven of wanneer jullie van actie houden, op Madeira is er voor ieder wat wils te vinden. Hieronder hebben de Madeira experts van Voja Travel hun absolute must-do’s op een rijtje gezet: 

Leer de verschillende kanten van Funchal kennen

In Funchal struikel je bijna over de kleurrijke huizen, sfeervolle straatjes en gezellige pleinen. De stad vormt dan ook het bruisende hart van het eiland. Hier kun je terecht voor alles cultuur. Van gezellige markten waar je lokale groenten en fruit kunt kopen tot de beste restaurants die het eiland te bieden heeft.

Waar Funchal het aan de ene kant moet hebben van haar architectuur, fijne haven en boulevard, kent de stad aan de andere kant ook een oase van rust. In de tropische tuinen van Monte Palace Tropical Gardens bijvoorbeeld. Hier kun je uren struinen door maar liefst 70.000 vierkante meter aan exotische bloemen en planten. Perfect voor een date mét picknick.

Madeira
De verschillende kanten van Funchal, hier zie je de Monte Palace Tropical Gardens. Foto: Voja Travel

Madeira: de ultieme romantische hike bestemming

Avontuurlijke koppels kunnen hier hun hart ophalen. Wanneer je samen de ruige pieken van de Pico Ruivo trotseert, weet je zeker dat jullie samen alles aan kunnen. Maar voor wie het wat rustiger aan wil doen zijn er ook nog meer dan genoeg opties. Madeira staat namelijk bekend om zijn vele levada’s. Deze oude irrigatiekanalen werden vroeger gebruikt om water over het eiland te verplaatsen. Tegenwoordig vormen ze een heel netwerk aan wandelpaden die je meenemen langs de mooiste watervallen, valleien en vergezichten. 

Oog in oog met vriendelijke reuzen

Om dolfijnen en walvissen in het wild te zien zwemmen, hoef je niet af te reizen naar verre oorden. Want ook rondom Madeira komen deze majestueuze beesten voor. Rond de eilandengroep zijn maar liefst 28 walvissoorten gespot; dat is een derde van alle walvisachtigen! Je kunt met diverse kleine aanbieders vanuit Funchal een boottocht maken waarbij je oog in oog komt te staan met deze vriendelijke reuzen. Tijdens deze tours ga je aan boord bij een ervaren gids en leren jullie alles over deze bijzondere zoogdieren. 

Madeira walvis
Oog in oog met vriendelijke reuzen. Foto: Voja Travel

Proost op de liefde!

Wist je dat Madeira beschikt over een uitgebreide wijncultuur? Je kan op Madeira namelijk genieten van een heerlijk glas Madeira. De Madeira wijn is inmiddels over de hele wereld bekend, en dat is met reden! De wijnranken groeien, dankzij de vulkanische bodem, er lustig op los. Met een hele bijzondere druif als gevolg. De unieke smaak van Madeira wijn komt van het herhaaldelijk opwarmen van de wijn over een langere periode. Hierdoor krijgt de wijn de gekaramelliseerde smaak waaraan alle Madeira’s te herkennen zijn. En er is natuurlijk geen leukere manier om deze wijnen te leren kennen dan tijdens een wijnproeverij. Saúde!

Porto Santo Madeira
Porto Santo. Foto: Voja Travel

Extra: naar de gouden stranden van Porto Santo

Strandliefhebbers opgelet! Voor een actieve zonvakantie moet je op Porto Santo zijn. Het buureiland van Madeira bestaat uit goudgele stranden en verlaten baaien, maar ook uit een ruig binnenland vol bergen en pieken. Perfect voor wie ‘s ochtends wil hiken en in de middag wil snorkelen en even volledig wil bijkomen op het warme zand. Vooral dat laatste kan hier erg goed want het eiland kent vele zonuren. Schop je slippers uit, trek je badkleding aan en geniet!

Bij Voja Travel geloven we in anders reizen. Geen massatoerisme en platgelopen highlights maar juist onontdekte plekjes, kleinschalige accommodaties en een fijn lokaal netwerk die jou voorziet van de beste insider tips. Wil jij graag met jouw partner op deze manier Madeira ontdekken? Laat je dan inspireren door onze voorbeeldreizen of neem contact met ons op. Voor je het weet genieten jullie samen van al het moois wat deze betoverende eilanden te bieden hebben.

Authentieke Madeira Rondreizen

Lees ook:

5 stoere jeeptour bestemmingen

Vakantie naar de Azoren met kinderen

Wat moet je zien in Erbil, Kurdistan, Irak?

Familie vakantie naar Boa Vista in Kaapverdië

Romantisch je tafel dekken voor Valentijn

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.