Review van het Nuki Smart Lock

Huizen worden steeds slimmer dankzij domotica, jij hebt vast en zeker zelf ook al wat handige digitale snufjes in huis. Naast de luidspreker, slimme deurbel, gordijnen of robotstofzuiger is het automatisch bedienen van je deur heel erg handig. Wij hebben de afgelopen jaren een smartlock van het merk Tedee gehad, maar deze vertoonde wat kuren. Toen het merk Nuki mij dan ook hun nieuwste model aanbood voor een review, zijn we overgestapt. Dit smart lock hebben we nu een paar maanden in gebruik.

nuki smartlock

Leuk om beide merken te vergelijken: voor het installeren van Tedee moest er een slotenmaker langskomen (lees ook mijn eerdere Tedee review), bij Nuki was dat niet nodig: je monteert deze gewoon over je bestaande slot heen. Zorg wel voor een extra sleutel, want deze blijft in het slot. Net als bij Tedee zie je aan de buitenkant niet dat er een Nuki Smart Lock op de deur zit.

nuki smart lock
De uitgangspositie voor montage van het slimme deurslot.

Bij ons zat de lastigheid in het terugmonteren van het originele slot. Daarna moesten we even goed kijken welke versie (zit ‘m in de dikte van het kapje) er over het bestaande slot heen paste. Handig om vooraf de batterij aan de oplader te leggen, dat waren wij even vergeten… Dit moest dus gebeuren toen het slot al gemonteerd was op de deur. Waardoor we het niet direct konden inregelen.

Toen de batterij eenmaal voldoende opgeladen was (middels een kabeltje via het stopcontact), konden we beginnen met het inregelen van het slot. Je scant de QR code in de doos en moet vanzelfsprekend eerst jouw unieke nummer registreren. 

nuki smartlock
Het Nuki smart lock komt over het slot met de sleutel heen.

Met behulp van de app ga je vervolgens het slot inregelen. Bij ons ging dit in eerste instantie even mis, omdat je rekening moet houden met het soort deurknop. Aan de buitenzijde is dit bij ons een statische knop, aan de binnenkant zit een deurklink. In eerste instantie programmeerde ik dit verkeerd, waardoor de deur weliswaar van het slot ging maar niet opende: ik had per ongeluk geselecteerd dat aan de buitenkant ook een klink zat. Tja… en dan kom je dus niet binnen, want een niet bestaande klink kun je niet naar beneden doen. 

smartlock nuki
Handige Nuki accessoires om je smartlock naast de app met een toegangscode of je vingerafdruk te bedienen.

In de app voeg je gebruikers toe en geef je deze personen de nodige rechten: mogen ze alleen op beppaalde dagen naar binnen? Of wellicht op bepaalde tijdstippen? Mogen ze de deur vanaf een verre afstand openen of alleen wanneer ze binnen bluetooth bereik zijn? Je kunt in de app ook terugzien wie wanneer de deur heeft geopend met de app. Zo zag ik dat mijn dochter haar beugel thuis heeft opgehaald terwijl ik op vakantie was. Een smartlock is dan ook ideaal voor bijvoorbeeld toegang voor je schoonmaakster of een korte periode toegang tot een vakantiewoning of je housesitter.

nuki smartlock
Een leuk Nuki pakketje onder de kerstboom.

Wat is het verschil tussen een smartlock van Nuki en Tedee?

Met enkele jaren smartlock ervaring, weet ik hoe ontzettend handig het is. Weliswaar moet je even wat langer wachten tot de deur opent, maar je hoeft nooit meer sleutels mee te nemen. Die kunnen dus ook niet kwijtraken en nemen geen ruimte in in je tas of jas. 

Het slimme slot van Tedee kreeg (ik gok door veroudering) steeds vaker nieuwe updates, wekelijks op het laatst. Heel irritant, want hij logde alle gebruikers behalve mijzelf steeds uit na een update. Niet echt handig voor je huisgenoten. Ook vond ik de app niet heel gebruiksvriendelijk en we hadden veel problemen met openen op afstand / de verbinding. Hierdoor moest je meestal echt binnen bluetooth bereik staan om de deur te openen. 

Het instellen van de Nuki gaat een stuk makkelijker, die app wijst zich meer vanzelf. Ook fijn: het scheelt een stopcontact, want de ‘bridge’ zit al in het slot zelf verwerkt. De bridge is het apparaatje waarmee je het slot op afstand kunt bedienen, waarmee hij op de wifi is aangesloten. Hij heeft nog geen gebruikers uitgelogd en er zijn ook nog geen app updates langsgekomen in de 2 maanden dat we hem nu in gebruik hebben. Wel is er één keer iets heel vervelends gebeurt… we stonden voor de deur en de app kreeg geen verbinding met het slot. Zowel via de bluetooth als via de wifi niet. Gelukkig was mijn vriend thuis, maar die stond onder de douche. Dochterlief en ik hebben een kwartier buiten staan wachten en aanbellen, heel vervelend. Ik hoop dat dit niet nog een keer gebeurt. Voor de zekerheid heb ik het slot direct aan de oplader gelegd, waarna het gelukkig niet meer voorkwam. Hopelijk blijft dat zo…

Je koopt het Nuki smartlock en optionele accessoires eventueel bij Bol.com voor 279 euro (affiliate link, kost jou niets extra maar helpt mij enorm als je er op klikt). Qua accessoires kun je denken aan een paneel waarmee je de deur met een pincode kunt instellen. Er zijn ook mogelijkheden voor flats, appartementen en toegangspoorten. Nuki werkt met de coderingstaal Matter, waardoor je hem aan je smart home devices kunt koppelen. Op dit moment zijn er al 450.000 Nuki smartlocks geïnstalleerd! Op de website van Nuki lees je er alles over.

Lees ook:

Smarten up your home met deze gadgets

SwitchBot: mijn gordijnen openen en sluiten op vaste tijden automatisch

Ieder probleem aan jouw slot snel opgelost

Help je ouders om zelfstandig te blijven wonen

Welk apparaat gebruikt 50% van de Nederlanders in bed?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.