SwitchBot: mijn gordijnen openen en sluiten op vaste tijden automatisch

Van sommige gimmicks merk je pas hoe handig ze zijn als je ze thuis geïnstalleerd hebt. Neem The SwitchBot Curtain, een domotica toepassing die via een app je huis ineens een stukje slimmer maakt. Mijn eigen Internet of Things is weer een snufje rijker! Je installeert een Switchbot eenvoudig in elke gordijnrail en daarmee kun je dus je gordijnen programmeren en op afstand bedienen. Hoe het werkt?

switchbot automatische gordijnen

Smarthome-toepassingen vind ik razend interessant, dus toen mij gevraagd werd of ik mijn gordijnen wilde automatiseren werd ik direct nieuwsgierig. Ik vond het alleen wel spannend: zou het mij lukken om dit helemaal zelf te bevestigen en aan de praat te krijgen? Bij het slimme deurslot moest er tenslotte een monteur aan te pas komen… De SwitchBot belooft dat je het apparaat in 30 seconden gekoppeld hebt aan je app, maar dan hangt het natuurlijk nog niet. Met de nodige techhelp standby, ging ik aan de slag met de apparaten die ik kreeg toegestuurd.

the switchbot gordijn

Ik ontving:

  • 2x een SwitchBot Curtain motor met oplaadsnoer
  • 2x een bevestigingspakket voor een U-rail
  • 2x een zonnepaneel
  • Een afstandsbediening
  • Een SwitchBot Hub mini

Daarnaast had ik TheSwitchBot app nodig uit de app store.

switchbot
Gordijnen programmeren is een eitje met de Switchbot.

Hoe installeer je dit op je bestaande gordijnen?

Eerst check je welke gordijnrail je hebt. In mijn geval is dat een U-rail waarin de haakjes hangen. Vervolgens leg je de motortjes een nachtje aan de oplader, zodat je goed van start kunt. In principe hoef je deze slechts een keer per 6 tot 8 maanden op te laden. Of zoals in mijn geval zelfs helemaal niet, want ik gebruik de zonnepaneeltjes die voor de stroomvoorziening zorgen.

Het lastigste klusje is op je trappetje balanceren terwijl je het motortje bevestigd en het zonnepaneel er op klikt. Vooraf kun je ze daarom het beste ‘pairen’ met je app aan de keukentafel. Met het zonnepaneel er op kun je ook niet bij het knopje. I found out the hard way. Het eerste motortje was snel toegevoegd aan de app. De 2e had er wat meer moeite mee, de app verwarde hem met het andere motortje. Gelukkig zet je het eenvoudig terug naar de fabrieksinstellingen. De oplossing bleek om deze een dag later te pairen, toen werkte alles direct.

Met 2 gepairde motortjes, kon ik de boel ophangen. Je schuift ze aan de raamkant van je gordijn voor het laatste oogje waaraan je gordijn vast hangt. Dan de zonnepaneeltjes er op.

Vervolgens kun je in de app kalibreren dat de gordijnen openen en sluiten. Daarna pair je via de app ook je afstandsbediening. Dat is een kwestie van in de app toevoegen en zorgen dat het lampje knippert. Nu kun je de gordijnen met 1 druk op de knop openen of sluiten.

In de app stelde ik vervolgens in hoe laat de gordijnen doordeweeks en in het weekend mogen openen en sluiten. Mijn gordijnen zijn niet heel makkelijk bereikbaar (ik struikel vaak over speelgoed en de stoelen die er voor staan, alvorens ik erbij kan) dus dit is ideaal! Ook kun je ze vanaf de bank makkelijk sluiten met een druk op de knop als de zon teveel op de televisie schijnt. Voorgeprogrammeerde gordijnen dus, hoe hip!

the switchbot gordijn
Net als een wekkertje zet je de gordijntijden in je app.

Op dezelfde eenvoudige manier koppel je ook de SwitchBot Meter via de app, zodat je op je telefoon te temperatuur en luchtvochtigheid in je huis kunt meten. Je kunt in de app aangeven binnen of buiten welke waarden de gordijnen moeten openen of sluiten. Zo zie ik in de app dat op vaste tijden in de middag de zon dusdanig fel is, dat de temperatuur op de plek van deze meter oploopt tot boven de 30 graden… Daarom heb ik ingesteld dat de gordijnen sluiten als het warmer wordt dan 26 graden in huis. En dat ik een melding krijg als de luchtvochtigheid buiten de ideale waarden van 40% en 60% komt.

Heel handig natuurlijk, maar ik wil ook graag dat dit allemaal werkt als ik niet thuis ben. Automatisch openende en sluitende gordijnen zijn een ideale vorm van inbraakpreventie want zo lijkt je huis bewoond. Dus ik installeerde – in wederom een handomdraai – ook de Switchbot Hub, waarmee mijn gordijnen niet alleen via bluetooth verbonden zijn met mijn telefoon maar ook via de wifi. Ben ik op zakenreis of vakantie of loopt er een feestje uit? Ook dan openen en sluiten mijn gordijnen nu op de voorgeprogrammeerde tijden.

En zo ziet dit er uit:

Waarom is dit handig?

 Het stukje inbraakpreventie noemde ik zojuist al. En dat het in mijn geval ook een stukje valpreventie is, omdat ik nu geen rare fratsen meer hoef uit te halen voor het openen en sluiten van de gordijnen. Iemand reageerde op mijn socials verontwaardigd op ons youtube-filmpje dat het luiheid stimuleert, maar als je het van de andere kant bekijkt: het biedt mensen die niet mobiel zijn door een handicap of ziekte heel veel gemak! Wanneer jij je handen niet goed kunt gebruiken, wanneer je niet ziet wanneer het licht of donker is, of zelfs wanneer je aan je bed gekluisterd bent of pak ‘m beet door longcovid dit soort dagelijkse dingetjes niet meer kunt doen omdat ze teveel energie kosten… Dan zijn dit handige foefjes. Fijn als je niet op een thuishulp hoeft te wachten om dit voor je te doen. Ook prettig om dit denkstapje uit het leven van bijvoorbeeld je dementerende ouders te kunnen ontzorgen. Maar goed, ook voor de frequente reiziger vind ik het een aanrader. Het is een fijn idee dat de gordijnen open en dicht gaan als ik van huis ben. En het is een opluchting dat ik op de bank kan blijven liggen als ik te moe ben, maar dat ik met een druk op de knop toch de gordijnen kan sluiten als het door het zonnetje te warm wordt.

Producten van SwitchBot zijn verkrijgbaar via Amazon en Bol.com.

Lees ook 5 handige gadgets voor een slimmer huis

Zou het iets voor jouw huis zijn? Of is het openen en sluiten van de gordijnen nooit een issue voor je geweest?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. G.T. zegt:

    Grappig. Wij hebben een ander systeem, wat ook anders werkt. Maar ik vind het heel handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.