Slim deurslot? Mijn ervaring met een Tedee smart lock

Ik heb een slim deurslot! Op smart home gebied zijn er allerlei innovaties, zo kunnen verschillende kennissen op afstand de lampen in hun huis bedienen, hebben velen een deurbel met camera en bleef de ‘intelligentie van mijn huis’ vooral steken bij de slimme energiemeter en lamp met bewedingssensor. Maar dankzij Tedee ben ik nu superhip: waar ik ook ben, via een app op mijn telefoon kan ik de voordeur openen. Cool hè?

tedee smart lock ervaring

Tedee is een slim slot waarvoor geen sleutels nodig zijn. En gloednieuw op de Nederlandse markt! Met een tedee-slot dat gekoppeld is aan een app op je smartphone of Apple Watch, kun je je deur ontgrendelen. Een tedee pakket bestaat uit het slimme sluitmechanisme, een gecertificeerd Gerda-cilinderslot, een wifi-bridge en verschillende accessoires.

Klinkt heel bijzonder hè? In dit artikel vertel ik je hoe het werkt en wat je er mee kunt, want zo’n smart deurslot werpt natuurlijk de nodige vragen op. 

Beveiliging is een ding en waarom zou je jouw deurslot via een app willen bedienen? Nou, ik heb hem nu een weekje in gebruik en het is best heel handig! Mijn volgende wens is nu een deurbel met camera, zodat ik – ook als ik niet thuis ben – kan zien wie er voor de deur staat en mijn deur kan ontgrendelen voor bijvoorbeeld een kind met lege smartphone batterij…

Het slot wordt aangeboden in de tedee webshop en wordt verkocht via slotenmakers, kleinere resellers en smart home winkels. Tedee is kleiner dan andere oplossingen en onderscheidt zich door zijn design en intuïtief gebruik. Eerste tests tonen ook aan dat tedee opmerkelijk stiller is én dat het apparaat een sterkere ‘draaikracht’ heeft dan andere aanbieders, waardoor meer soorten sloten vlot geopend kunnen worden. 

Hoe werkt het slimme deurslot?

Misschien handig om dit filmpje van de fabrikant te bekijken, waarin alles goed wordt uitgelegd:

Ik heb van tedee het slot gekregen: een intelligente deurknop en een cilinder én de bijbehorende ‘bridge’ om het slimme slot met mijn wifi-netwerk te verbinden. Beiden programmeer ik via de app op mijn telefoon. Daar kan ik diverse mogelijkheden instellen om mijn voordeur automatisch te openen en te sluiten. Maar ook andere mensen toegang geven. Voor altijd. Of op een bepaalde dag. Binnen een bepaald tijdslot. Zelfs cyclische toegang instellen (elke week een bepaalde tijd) is mogelijk!

De schoonmaakster? Je buurvrouw die de post weghaalt als je op vakantie bent? Je kinderen op de dagen dat ze niet bij hun vader zijn? Je broer die iets op komt halen? En wat te denken van een slim slot op het huis dat je verhuurd als AirBnB of woningruil? Na de besproken huurperiode kunnen ze er niet meer in. Geen gedoe met sleutels!

Deur openen

De automatische deuropeningsfunctie opent je deur zonder dat je je smartphone moet aanraken. De deur opent contactloos door middel van GPS localisatie en bluetooth van zodra je voor de deur staat.

Deze functie gebruik ik zelf niet, want anders opent de deur elke keer als ik mijn trap afloop met de telefoon in de hand. Ik kan ‘m natuurlijk wel aanzetten wanneer ik terugkom van vakantie of met zware boodschappen tassen, maar nu bedien ik dan vanuit de auto mijn voordeur.

De app is namelijk mijn afstandsbediening waarmee ik het slot vanop afstand open of sluit. Kijk maar:

Toegangsniveaus

Tedee kent drie toegangsniveaus: de eigenaar, de beheerder en de gast. De eigenaar en de beheerder hebben toegang tot de volledige set van functies en kunnen de rechten beheren van de gasten. Dit is handig voor bijvoorbeeld AirBnB uitbaters die zo tijdelijk en specifiek toegang tot een appartement kunnen verlenen aan toeristen.

Denk ook aan ondernemers en bedrijfsleiders die toegang geven aan hun (tijdelijke) werknemers. Om het voor de ondernemer of bedrijfsleider makkelijker te maken, ontwikkelde tedee ook een webportaal waarop een grotere hoeveelheid gebruikers kan worden beheerd. Het is dus niet nodig om medewerkers sleutels te geven of terug te vragen bij vertrek. 

tedee smart lock deurslot

Sluiten: deur op slot

Sluiten kan met een druk op het slot aan de binnenkant van je deur. Als je langer dan 1 seconde op de knop drukt, sluit tedee automatisch na een geprogrammeerd tijd. De deur kan ook vanop afstand met de app gesloten worden. Je kan in de app zien of de deur gesloten is of niet. Tedee is ook uitgerust met de ‘lock after delay’-functie waarbij het slot automatisch sluit na een vooraf ingestelde tijd. Wel opletten: om de deur op slot te doen moet deze goed GESLOTEN zijn. Een open deur gaat ook automatisch op slot, maar die is dus niet afgesloten…

Met één app kunnen verschillende sloten beheerd worden. In het logboek worden bovendien de details bewaard over alles wat er met het slot is gebeurd. Zo kan ik als beheerder zien wie het slot op welk moment heeft geopend en weer heeft gesloten. De app geeft desgewenst meldingen wanneer het slot sluit of opent.

Tedee werkt op een oplaadbare batterij die zes maanden werkt op één lading. Voor het opladen stop ik het bijgeleverde snoertje er in en de andere kant in een USB-stekker (zoals van je mobiele telefoon).

Beveiliging: kan mijn deur worden gehackt?

Dat is natuurlijk heel hip, maar mijn eerste vraag was: kan mijn deur nu worden gehackt? Tedee staat niet alleen voor gemak, maar ook voor veiligheid. Het slot voldoet aan de nieuwste TLS 1.3 -coderingsprotocolstandaard, met een 256-bit versleuteling bij elke connectie. Bovendien is tedee AV-TEST gecertifieerd en kreeg het het ‘Approved Smart Home Product’ label. Bij de installatie heb ik dit specifieke slot én de specifieke bridge gekoppeld aan mijn app. Je moet dus weten welk serienummer mijn slot heeft en dat staat alleen op het oorspronkelijke doosjes met certificaat in creditcard vorm.

Het belangrijkste is: zorg dat je telefoon niet gejat wordt! En zorg ervoor dat mensen je telefoon niet in kunnen wanneer deze ergens ligt. Beveilig deze met een code of gezichtsherkenning. Toch je telefoon kwijt of is de batterij leeg? Gelukkig werden er 3 sleutels bij geleverd waarmee je de deur in geval van nood kunt bedienen.

tedee smart lock deurslot

Mijn gebruikerservaring met dit slimme doorslot

Ik ben niet zo heel handig, dus er kwam een slotenmaker voor de installatie. Deze bleek echter het cilinder en de knop niet goed bevestigd te hebben, waardoor ik bepaalde functies niet aan de praat kreeg. Daarom belde ik met de helpdesk van tedee in Polen, laptop naast de voordeur (de app staat op mijn telefoon) voor de videocall zodat hij me er doorheen kon praten. Helaas bleek de slotenmaker de bevestiging echt niet goed gedaan te hebben, dus ik kreeg hem zelf niet los. Daarop stuurde tedee per ommegaande een gecertificeerde slotenmaker langs die de juiste training had gevolgd. 

Hij kreeg ook met moeite de deurknop er weer af, dus het lag niet aan mij. Bovendien was het cilinder niet op de juiste maat gemaakt, daarom zat de knop er ook niet correct op. Mijn deur werd helemaal doorgespoten, het cilinder werd op de juiste maat gemaakt (in het doosje van het slot zitten hiervoor alle onderdelen om het cilinder passend te maken).

Alles werd nagekeken en netjes gemaakt en hij ging niet weg voor we samen de kalibratie met mijn app hadden gedaan. Je stelt dan in wanneer de deur open is, wanneer hij dicht is en wanneer hij uit zichzelf moet openen. Pas toen alles helemaal in orde was, vertrok deze slotenmaker. (Wat een verschil met de meneer die in de ochtend langskwam!) Direct mailde ik een dankjewel naar mijn contactpersoon van van tedee, die standby stond mocht er toch sprake zijn van een productiefout. Maar dat was zeker niet het geval, mijn slot werkt perfect! Ik ben zeer tevreden over de klantenservice.

Verhuizen? Slot mee!

Het mooie is, wanneer ik ga verhuizen kan ik dit smart lock gewoon meenemen. Dan haal ik de deurknop en het cilinder er weer uit als de nieuwe bewoners het niet over willen nemen. Het oude cilinder kan er dan weer in. Volgens mij vervangt de woningbouw deze sowieso bij elke bewoner. In het doosje van tedee zitten alle onderdelen, waardoor ik in een nieuwe woning deze gewoon weer zou kunnen monteren. (In mijn geval laat ik dit doen, haha.) De bridge voor wifi zit gewoon in een nabij stopcontact, dus even uitpluggen en klaar.

>> Lees ook Hoe je alle raamdecoratie automatisch maakt

Ik maak indruk als de deur opent en ik hem niet aanraak

Op dit moment geniet ik van mijn gadget. Wel belangrijk om steeds je – opgeladen – telefoon bij je te hebben, anders moet je alsnog met de hand je deur open en dicht draaien (dat kan ook gewoon). Zware boodschappen gedaan met de kinderen, die dan helpen sjouwen. Bij de auto bedien ik eerst via de app mijn voordeur. Zelf moet ik de auto nog afsluiten en neem ik de zwaarste tassen. “Mama! Mama! De deur stond gewoon open!” Tja, dat klopt als mama op het groene ontgrendelknopje heeft gedrukt.

Coronaproof houd ik ook afstand van bezorgers en deurverkopers die iets te dicht op de voordeur blijven staan. De deur opent terwijl ik nog de trap af loop. 

Merk wel dat mensen die ik ‘de sleutel’ wil geven nog een beetje huiverig zijn om de app te downloaden en zich te registreren. Ik vertel ze dat zij mijn voordeur alleen binnen bluetooth afstand mogen bedienen met de app, maar toch. Dit is een gadget die nog zo nieuw is, dat mensen even aan het idee moeten wennen. Dat komt dus wel. In deze lockdown periode (hehe, snap je m, woordgrapje) loopt er toch niemand de deur bij me plat. 

Wat kost een smart lock?

Een smart lock van tedee is verkrijgbaar vanaf 279 euro, dan heb je er nog de juiste cilinder bij nodig á 49 euro en zelf heb ik ook een bridge zodat ik op afstand het slot kan bedienen van 99 euro. Een complete set zoals ik die heb gekregen, is voor 399 euro verkrijgbaar op de site van tedee. Maar dus ook via jouw vertrouwde erkende slotenmaker en binnenkort ook online via smart home winkels.

Kortingscode Tedee webshop

Speciaal voor de Marstyle lezers is er (in ieder geval in 2021) een kortingscode die je kunt gebruiken in de webshop. Deze is goed voor een korting van 20%! Scheelt je dus een paar tientjes en zeer de moeite waard. Gebruik de code: hello

>> Lees ook 5 handige gadgets voor een slimmer huis

Mijn huis is in ieder geval weer een stukje slimmer. Welke onderdelen van je woning kun jij via een app bedienen of controleren?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Martien Huijbers zegt:

  Kan op de website van Tedee geen link gezien waar ik de Promcode voor 20% korting kan invullen.
  Kunt u aangeven waar deze te vinden is?

  1. Marguerita zegt:

   Beste Martien, ik heb navraag gedaan en het maximum aantal beschikbare items om te bestellen met deze code is bereikt. De code werkt daarom niet meer… Helaas… Blijf vooral mijn blog volgen voor toekomstige kortingen!

 2. upsurfer zegt:

  De promocode werkt niet, enig idee waarom?

  1. Marguerita zegt:

   Dank voor je reactie, ik ga het direct navragen!

  2. Marguerita zegt:

   Hai, ik heb navraag gedaan en het maximum aantal beschikbare items om te bestellen met deze code is bereikt. De code werkt daarom niet meer… Helaas… Blijf vooral mijn blog volgen voor toekomstige kortingen!

 3. H. Rompa zegt:

  Het verhaal over dat de auto-unlockfunctie iedere keer wordt geactiveerd als je met je telefoon de trap af komt klopt niet. De auto-unlockfunctie treedt pas in werking als je eerst meer dan een paar honderd meter van je huis verwijderd bent geweest. Pas als je daarna weer binnen de GPS-zone komt, gaat de telefoon controleren of hij het bluetoothsignaal van de deur vindt.

  1. Marguerita zegt:

   Kijk goed om te weten dit!

 4. Claudia Diependaal zegt:

  Wat super gaaf en handig zeg. Ik ben gehandicapt en zie wel wie er voor de deur staat, als ik boven in bed lig. Maar soms is het ook makkelijk om medicijnen op het aanrecht te laten leggen. Scheelt mij weer bukken bij de voordeur! Ik ga het zeker in de gaten houden. Alleen ik heb een salto zo heet de sleutel van de thuiszorg. Een magneet waar een code op staat. Die deur zou het dan niet kunnen denk ik. Groetjes Claudia!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.