Hoe je alle raamdecoratie automatisch maakt

“Gordijnen, sluit!” Het zou toch prachtig zijn als je thuis knus op de bank zit, met of zonder gezinsleden, en bij zonsondergang sluit je met een ‘bevel’ de raamdecoratie zonder van de bank te komen. Vooruit, het klinkt misschien als een beetje overdreven luxe, toch zijn er volop redenen te bedenken om alle gordijnen in huis te automatiseren. Naast het “waarom” is er uiteraard ook de vraag “hoe”. En HOE je alle raamdecoratie automatisch maakt lees je in dit artikel.

raamdecoratie pexels
Photo by Buenosia Carol from Pexels

Waarom de gordijnen automatiseren?

Voor je roept “First World Problems” willen we toch even enkele nuttige redenen noemen om de raamdecoratie te automatiseren:

  • Minder valide personen zijn niet altijd in staat de gordijnen handmatig te bedienen.
  • Met standaard gordijnen is het vaak niet mogelijk of praktisch om meubilair voor vensters te plaatsen.
  • Een woning met altijd de gordijnen open of dicht tijdens een vakantie is als een magneet voor inbrekers.
  • Als je laat thuiskomt of vroeg de deur uitgaat, dan kun je met automatisering de gordijnen toch laten openen of sluiten, wederom om de woning bewoond te doen lijken.
  • In hete zomers kunnen (rol)gordijnen dienst doen als zonwering.
  • In koude winters kunnen (plissé) gordijnen dienst doen als isolatie.
  • Je kunt de gordijnen in de kinderkamer sluiten wanneer het tijd is voor naar bed gaan.
  • Je hebt geen alarmklok meer nodig, laat het invallend zonlicht je iedere ochtend uitgerust doen ontwaken.

En ja, ook bij andere bezigheden kun je snel even de gordijnen sluiten, of het nou belangrijk is of niet. Een kleine luxe geeft je gewoon een prettig gevoel, en dat mag best.

Hoe maak je raamdecoratie automatisch?

In de eerste plaats moet je bepalen of je bestaande gordijnen wilt automatiseren, of de gehele raamdecoratie wilt vervangen. Beide is mogelijk, een compleet nieuw set werkt doorgaans wel het beste. Er zijn eenvoudige kastjes met een motortje die over een bestaande gordijnrails lopen. Dit werkt alleen met een gordijnroede, daarnaast is de trek- en duwkracht zeer beperkt. De beste oplossing is toch echt een buismotor die zich in of aan de gordijnrails bevindt.

Zeer krachtig of fluisterstil

Als we kijken naar het assortiment van PoweredBlinds dan zien we naast de standaard buismotor ook een optie voor extra zware gordijnen en een versie die fluisterstil is. Die stille variant is met name ideaal op slaapkamers. Voor zware gordijnen die over een relatief grote breedte moeten schuiven is er wellicht wat meer kracht vereist. Bij een compleet systeem zal hier rekening mee worden gehouden, wanneer je bestaande raamdecoratie wilt automatiseren speelt trekkracht een belangrijke rol bij het maken van de juiste keuze.

Waar komt de stroom vandaan?

Elektrische raamdecoratie heeft stroom nodig. Er zijn systemen met een oplaadbare accu of zelfs met batterijen. Dit is met name bedoeld voor lichte gordijnen met beperkte afmetingen. Een aansluiting op het lichtnet is doorgaans de beste optie, tenzij het niet anders mogelijk is. Aansluiten hoeft niet ingewikkeld te zijn, informeer hiervoor bij de leverancier naar de mogelijkheden.

Bediening

Er bestaan diverse soorten bediening, daarbij wordt direct duidelijk dat ‘automatisch’ niet altijd betekent wat je zou vermoeden… Een knop aan de muur of meegeleverde afstandsbediening is natuurlijk niet hetzelfde als automatisch. Als je thuis bent en in de buurt, dan kunnen deze manuele mogelijkheden ruimschoots voldoende zijn. Met een timer programma kun je het systeem al automatisch laten werken. Met een ‘slim’ gordijn dat te verbinden is met een centraal huisautomatisering systeem kun je echt optimaal profiteren van domotica of smart home oplossingen.

Centrale bediening

Met een speciale bridge zoals de Somfy TaHoma kun je zowel raamdecoratie als verlichting tegelijkertijd bedienen, met slechts één tik op je smartphone scherm. Of met je stem, zoals we dit aan het begin van deze pagina al hebben genoemd. Een slimme luidspreker maakt via de bridge verbinding met de buismotor zodat je het systeem zonder handen kunt bedienen. Een andere optie is het gebruik van sensoren. In plaats van een timer die op een exact tijdstip in werking treedt, houdt een lichtsensor rekening met de lichtintensiteit. Is het overdag bewolkt? Ook dan kun je de gordijnen laten sluiten en de lampen inschakelen.

Koppelen van raamdecoratie

Je hebt ondertussen boven en beneden, voor en achter elektrische gordijnen hangen. Andere kleuren, materialen en modellen, maar wel op basis van hetzelfde draadloze protocol. Die kun je vervolgens aan een centrale app toevoegen en beheren. Zo kun je voorkeuze instellingen maken, waarbij je zelf de condities bepaalt. Zo kun je gordijnen als zonwering gebruiken op basis van de stand die ze zon heeft. Je kunt gordijnen op alle slaapkamers in de avond laten sluiten. Zo breng je de woning in ‘ruststand’. Dit zal ook de privacy verhogen. Door apparaten via een centrale app te beheren kun je de woning niet alleen naar je hand zetten, maar ook meer zelfstandigheid geven.

Zou het iets voor jou zijn, gordijnen bedienen met een app op je telefoon?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.