Welk apparaat gebruikt 50% van de Nederlanders in bed?

Na mijn statement over de orgasmekloof, is het tijd om het te hebben over een apparaat dat 50% van de Nederlanders in bed gebruikt. Dat is dus geen intiem speeltje. Ook geen elektrische deken. Geen televisie. Nee, 50% van de Nederlanders duikt in bed met de smartphone! En ja, ik hoor ook bij die 50%. Jij?

smartphone
Liefde is… vanuit bed een kusje naar je partner appen?

Heel lang heb ik mijn smartphone beneden gelaten voor het slapen gaan. Inmiddels neem ik hem alweer bijna een jaar mee naar boven en ligt hij op mijn nachtkastje. Uit onderzoek van Simyo blijkt dat ik dus lang niet de enige ben, via DirectResearch ondervraagden zij in juli 2019 meer dan 1000 Nederlanders en de helft hiervan gaf aan dat zij de telefoon er bij het wakker worden meteen bij pakken.

Wat doe jij in bed op je telefoon?

Ik ben persoonlijk erg benieuwd wat mensen dan in bed op hun telefoon precies doen, maar dat zegt het onderzoek niet. Mooie insteek voor een vervolgonderzoek, Simyo? Zelf gebruik ik mijn smartphone als wekker, dat is de voornaamste reden dat hij op mijn nachtkastje ligt. Maar ik doe er nog veel meer mee in mijn bed. Zo check ik vaak in de ochtend als eerste mijn mailtjes vanuit bed. Waarbij de dagelijkse horoscoop de belangrijkste is. Vlak voor ik ga slapen lijken de meeste connecties actief op Whatsapp, dus verstuur ik veel appjes. Ook dating gerelateerde zaken doe je als single vaak met je smartphone in bed, even swipen… Social media checken doe ik regelmatig vanuit mijn bed. En sinds afgelopen week vind ik het prettig om een slaapmeditatie aan te zetten via YouTube waar ik naar luister om sneller in slaap te vallen of om juist een inspirerende video te bekijken. In de ochtend zet ik graag via mijn smartphone de radio aan (op mijn slaapkamer heb ik geen radio of televisie). Oh, en even snel de weerbericht app checken om te zien welke kleding we aan moeten! Ik gebruik mijn foon dus echt voor van alles en nog wat in bed. Een gewoon boek lezen schiet er daardoor nogal eens bij in…

We willen wel minderen…

Ben heel erg benieuwd of andere mensen ook zoveel op hun telefoon doen in bed? Uit het onderzoek dat ik kreeg toegestuurd blijkt dat een kwart van de mensen wel de behoefte om de smartphone minder te gebruiken, dat zijn vooral de ‘millennials’. Met meer dan een maand per jaar aan schermtijd (34 dagen) is dat wel te begrijpen. Toch vindt ruim de helft (52%) van de Nederlanders dat de smartphone onmisbaar is in hun leven. Zeker mensen tussen de 18 en 30 jaar staan graag op met hun smartphone (63%). Een kwart geeft aan in bed wel wat minder de telefoon te willen gebruiken. Ook in het samenzijn met anderen zien we de smartphone liever niet.

Top 5 momenten met wens voor minder smartphone gebruik

  1. Met familie
  2. Tijdens het eten
  3. Met vrienden
  4. Met partner
  5. In bed

34 dagen per jaar 

De onderzochte Nederlanders zitten gemiddeld meer dan een maand per jaar met de telefoon in de hand. Het dagelijkse gemiddelde ligt op 2 uur en 15 minuten. Ik denk dat ik zelf boven het gemiddelde zit, omdat ik er qua werk erg veel mee bezig ben. Vrouwen behalen met 2 uur en 28 minuten net wat meer schermtijd dan mannen met 2 uur en 7 minuten. Kijken we naar leeftijd, dan zitten Nederlanders tot 30 jaar het meest op hun smartphone. Zij behalen gemiddeld 3 uur en 21 minuten aan dagelijkse telefoontijd. Dit is ruim 50 dagen per jaar!

Zelfs op de wc gaat de telefoon mee. Doe jij dat ook? Ik moet bekennen dat als ik een ‘lang bezoek’ voel aankomen, ik hem altijd meeneem om nog enigszins productief te kunnen zijn qua werk. Een derde van de Nederlanders zit op de pot met de smartphone in de hand. 65+’ers doen dit het minst, slechts 6%. Deze leeftijdsgroep gebruikt sowieso de smartphone minder dan jongeren. Maarrrr… ik heb een paar ‘ouwetjes‘ gevonden op tiener app TikTok en ik moet zeggen, de groep 65+-ers heeft ECHT humor (en gevoel voor ritme)!

Millennial: haat-liefde verhouding met de smartphone

De leeftijdsgroep tot 30 jaar – de millennials – heeft aanzienlijk meer moeite met de smartphone. Niet alleen onderneemt ruim 50% actie om hun smartphone minder te gebruiken, ook heeft 50% behoefte aan minder ‘smartphonen‘ in gezelschap van vrienden en familie.

Tegelijkertijd vindt ruim twee derde van deze leeftijdsgroep dat de smartphone een waardevolle toevoeging (69%) is en onmisbaar in het leven (68%). Ook sociaal contact wordt voor de millennial makkelijker gemaakt dankzij de smartphone. Bijna driekwart is het hier mee eens. 30+’ers hechten hier net iets minder waarde aan. Zij maken juist meer gebruik van shopping-apps. Grappig, want die gebruik ik zelf als veertiger eigenlijk nooit. Ik zit vooral in mijn mailboxen, in de WordPress app en op social media.

Gebruik jij je telefoon in bed? Wat doe je dan?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Kool Family zegt:

    Ik heb dat ook heel lang niet gedaan, maar nu wel: snel effe nieuwsupdates bekijken, weer bekijken voor volgende dag, dan outfit inspiratie zoeken,… En voor ik het weet ben ik dan weer een uur verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.