Less is More: begin met het minimalistischer maken van jouw garderobe

Kledingtrends gaan sneller en sneller, en veel mensen (dames, ik heb het vooral tegen jullie!) hebben een kledingkast die uitpuilt. Minder kleding betekent niet alleen minder keuzestress ’s ochtends, maar het is ook een krachtige stap naar een duurzamere levensstijl. Dus, waarom zou je je garderobe minimaliseren en hoe pak je dat aan?

bamigo spijkerbroek
Foto: PR

Waarom Minimalisme?

Minimalisme in je kledingkast brengt tal van voordelen met zich mee, zowel voor jou als voor de planeet. Ten eerste zorgt het voor meer rust en overzicht in je leven. Met minder keuzes verminder je beslissingsmoeheid en creëer je een kledingcollectie die echt bij je past.

Daarnaast heeft minimalisme een positieve impact op het milieu. De mode-industrie is berucht om zijn enorme ecologische voetafdruk, van de productie tot het transport en de uiteindelijke verwijdering van kleding. Door minder te kopen, verminder je je bijdrage aan overconsumptie en afval. Het is een kleine stap met grote gevolgen. Vroeger deed men veel langer met de weinige kledingstukken die men had…

Hoe maak je je garderobe minimalistisch? 6 tips:

 1. Bepaal je stijl en behoeften:
  Neem de tijd om je eigen stijl te begrijpen en bepaal welke kledingstukken essentieel zijn voor jouw levensstijl. Heb je echt zeven verschillende zwarte truien nodig? Wellicht is één van hoge kwaliteit voldoende.
 2. Kwaliteit boven kwantiteit:
  Investeer in kwaliteitskleding die langer meegaat. Hoewel het initieel duurder kan zijn, bespaar je uiteindelijk geld, omdat je minder vaak nieuwe kleding hoeft te kopen. Kijk naar duurzame materialen en merken die zich inzetten voor ethische productie. Het kost tijd om te switchen van Fast Fashion naar duurzamere merken en kleding. Het advies is: begin klein, maar begin! Zo kun je om te beginnen bijvoorbeeld kiezen voor bamboe ondergoed vanaf nu. Of sokken van biologisch katoen. Zo breid je stapje voor stapje uit.
 3. Capsule wardrobe:
  Creëer een capsule wardrobe door slechts een beperkt aantal veelzijdige stukken te behouden die goed bij elkaar passen. Mix en match wordt een fluitje van een cent en je hebt minder ruimte nodig voor je kleding.
 4. Weg met de overbodige items:
  Ontdoe je van kledingstukken die je niet meer draagt of nodig hebt. Doneer, verkoop of recycle. Het vrijmaken van ruimte in je kast zorgt voor meer overzicht en maakt de weg vrij voor de items die er echt toe doen. (Beetje Marie Condo hè, waar word je blij van? Wat flatteert?)
 5. Houd bij wat je koopt:
  Maak een lijst van kleding die je nodig hebt en koop bewust. Vermijd impulsieve aankopen en denk goed na over hoe een nieuw item past in je minimalistische garderobe voordat je het aanschaft.
 6. Doe aan onderhoud:
  Zorg goed voor je kleding. Regelmatig onderhoud, zoals reparaties en wassen volgens de instructies (niet te heet, niet alles in de droger), verlengt de levensduur van je favoriete stukken.

Minimalisme in je garderobe is niet alleen een trend, het is een levensstijl die ruimte creëert voor wat echt belangrijk is. Het verminderen van je kledingverzameling is een bewuste keuze die niet alleen jouw leven zal vereenvoudigen, maar ook een positieve impact zal hebben op onze geliefde planeet. Dus, laten we samen streven naar een garderobe die niet alleen stijlvol is, maar ook duurzaam en minimalistisch. Weg met de goedkope troepwinkels waarvoor mensen in arme landen worden uitgebuit, welkom duurzaam geproduceerde topstukken met oog voor de toekomst van de aarde.

Welk kledingstuk hangt al jaren naar volle tevredenheid in jouw kast en kan nog jaren mee? 

disclaimer

Lees ook:

Plasticvrij douchen met een shampoo tabletje

Menstruatieondergoed, wat een uitkomst! + kortingscode

Een opgeruimde garderobe met kledingrekken en schoenendozen

Hoe verloopt mijn styling workshop? + gratis challenge

Upcycling: mijn miskopen werden leuke outfits voor de meisjes

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.