Op een speelse en creatieve manier leren over je lijf. Dat leek mij wel wat, dus toen ik dit boekje aangeboden kreeg kon ik geen nee zeggen. Allebei mijn kinderen vallen in de leeftijdsgroep waarvoor lijfklets bedoeld is. Maar is het ook echt geschikt voor allebei? Ik vertel het je graag.
Review door Joyce
Lijfklets op het eerste gezicht
In eerste instantie dacht ik dat Lijfklets vooral ging over je lijf, maar op de achterkant van het boek zag ik ook seksuele voorlichting staan. Uhm, wil ik dat al met mijn dochter van 6 bespreken? Het aangeven van grenzen spreekt mij dan weer wel aan. Je kan je kinderen niet vroeg genoeg laten weten dat hun lijf van hen is en niemand er zomaar aan hoeft te zitten. De voorkant is lekker vrolijk en nodigt je uit het boek erbij te pakken. Laten we beginnen.
Ben ik preuts?
Al bij de eerste bladzijde vliegen de piemels en vagina’s mij om de oren. Niet echt de plaatjes die ik mijn kinderen wil laten zien. Tegelijk denk ik, ben ik preuts? Ik vind mijn kinderen echt nog wel te jong hiervoor. Dus besluit ik eerst zelf Lijfklets door te lezen voordat ik het aan mijn kinderen laat zien. Het voorwoord stelt mij eigenlijk gerust. Ik moet dit boek zien als een lijdraad en zelf kiezen waar ik en mijn kinderen aan toe zijn.
Mooie eerste bladzijdes
De bladzijdes over je lichaam vind ik fantastisch. Het is heel goed om kinderen erop te wijzen hoe ze zichzelf en hun geslachtsdelen goed schoon kunnen houden. De zaadlozing en menstruatie vind ik voor een latere periode. Hoewel mijn eigen dochter het al weet omdat ze vragen had over een tampon die in een openbaar toilet stond. De hele ruimte was aan het luisteren hoe ik dit ging uitleggen. Haha. Mijn dochter zelf reageerde heel open alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Tja, soms denken wij gewoon te moeilijk.
Goede onderwerpen
De onderwerpen die worden aangesneden in Lijfklets zijn zeker de onderwerpen waar vooral mijn oudste mee bezig is. Lijfklets kan ervoor zorgen dat je geheel ongedwongen het gesprek aan kan gaan. Mijn oudste draaide wel een aantal keer weg. “Mama, dit wil ik echt niet zien hoor” en dat is prima. Hij beslist waar hij aan toe is. De bladzijdes met complimenten voor jezelf en dit hardop zeggen, vind ik fantastisch. Daarnaast is het ook fijn om al uit te kunnen leggen wat er kan gebeuren, zaadlozing en menstruatie. Zo zorg je ervoor dat ze niet in paniek raken wanneer het over een paar jaar gebeurt.
Fijn of niet fijn?
En dit stukje vind ik echt fantastisch. Je laat je kind ontdekken wat ze wel en niet fijn vinden. Ook kunnen ze aangeven hoe ze graag begroet willen worden. Wil je geen drie dikke natten zoenen van je tante? Geef het aan! De rollenspellen die je kan spelen vind ik echt een aanrader. Net zoals de onderbroekregel. Elk kind zou deze moeten weten! Dit gedeelte is echt een aanrader.
Lijfklets, jullie bepalen
Ikzelf heb het mee naar school genomen omdat er echt mooie opdrachten in staan die ik zeker met de kinderen op school kan doen. Andere onderwerpen vind ik het nog te vroeg voor mijn kinderen en ga ik niet doen. Maar net als mijn kinderen groeit Lijfklets met hen mee. Ik bepaal wat we kunnen doen en zij kunnen kijken wat ze willen weten. Zo hou je het open en geven jouw kinderen zelf aan waar ze aan toe zijn.
Ben je op zoek naar een boekje om over het lijf van jouw kind te praten? Wil je misschien weten hoe jouw kind zich voelt of denk je dat er iets is? Dan is Lijfklets het boek dat jij zoekt. Op een speelse en creatieve manier kunnen jullie samen op zoek gaan.
Ben jij een leerkracht? Ook dan zou dit boekje ideaal zijn. Pak er de stukjes uit die jij kan gebruiken in de klas. Ook in het kader van burgerschapsonderwijs is dit echt een mooie aanvulling.
Je koopt het boek bijvoorbeel via Bol.com voor 14,95 euro (affiliate link, kost jou niets extra als je er op klikt maar steunt ons bij het onderhouden van deze blog). Het is een uitgave van Gezinnig, die nog veel meer handige opvoedhulpjes heeft, lees bijvoorbeeld ook:
Hoe Gezinnig zijn wij? Dat en meer op de Blogboot Kids
Lifehacks van Gezinnig voor opstaan en slapengaan
Invulboekje om de scheiding van je af te kletsen
Ook interessant:
Ongesteld, hoera? Cadeautje bij de 1e menstruatie
Hoe leer ik mijn puberzoon respectvol om te gaan met meisjes?
Heb jij al iets van Gezinnig in huis?