Lifehacks van Gezinnig voor opstaan en slapengaan

Je gezinsleven versoepelen, dat willen we allemaal! Door één van mijn lezers (thank you) kwam ik in contact met Gezinnig, die allerlei lifehacks bedenken waardoor er minder strijd is met je kinderen. Vooral tijdens het ochtend of avondritueel. Door één van hun lifehacks is het bedtijdritueel van mijn jongste dochter veranderd van een drama in een gezellig momentje waar ze erg naar uitkijkt. 

Eind september was ik aanwezig bij Blijburg in Amsterdam – wat een gave ontdekking deze locatie! – waar hun laatste vinding de ‘Checkpad’ werd geïntroduceerd. Zo nieuw nog, dat we een demonstratiemodel te zien kregen. De echte exemplaren waren nog onderweg naar Nederland. Het was een inspirerende bijeenkomst met lezingen van opvoedkundigen Eva Bronsveld en Tischa Neve en Mrs. Gezinnig Rianne van Essen.

Autonomie versus pamperen

Het thema van de meeting ‘autonomie versus pamperen’ sprak mij ontzettend aan. Ik geloof namelijk heel sterk dat mijn kinderen door autonomie en ‘zelf doen’ later veel verder komen in het leven dan de kinderen waar de ouders alles uit handen nemen. Bijzonder en ver van mijn bed waren de ervaringsverhalen van de opvoedkundigen over wat zij bij sommige hippe kinderdagverblijven (daar waar veel juppen ouders hun kinderen brengen) tegenkomen: kinderen die nog tot heel oud de fles krijgen zodat hun kleertjes schoon blijven, kinderen die tot late leeftijd een speen in hun mikkus geduwd krijgen terwijl ze die op het kinderdagverblijf niet nodig hebben. Duidelijke voorbeelden van je kinderen klein houden, die ik met afschuw aanhoorde. Toch blijk ik zelf ook schuldig aan het pamperen van mijn kinderen. Even snel de jas vast ritsen, vergeten om je kind te leren veters strikken (mijn jongste vroeg hier voor de zomer om, ik heb het 1x uitgelegd en daarna glad vergeten), bij drama trappen toch maar je kind helpen met aankleden ook al kunnen ze het prima zelf, hapjes eten voeren omdat het anders wordt geweigerd, hun troep opruimen omdat ze al naar bed zijn en je dit niet hebt aangekaart… Het sluipt er ongewild toch in! En dat terwijl zelfstandigheid van de meisjes een opvoedwaarde is die ik heel hoog heb zitten! Foei!

Wat is de Checkpad?

Rianne, de oprichtster van Gezinnig vertelde over haar nieuwste vinding de Checkpad. Erg leuk was dat ze ook haar eerste modellen meenam, zodat we konden zien hoe het ontwerpproces vorderde totdat het uiteindelijke resultaat ontstond. De Checkpad is een mobiele checklist die kinderen tijdens het ochtend of avondritueel bij zich kunnen houden. Het idee erachter is dat ze zelf kunnen zien (en afvinken) wat er allemaal moet gebeuren aan kleine taakjes. Ben je aangekleed? Zitten je kleren in de wasmand? Heb je alles bij je? In een eerdere blog sprak ik al eens over drillsergeant mama die sommige opdrachten wel 10x moet herhalen (en dat ook steeds bozer doet), deze checkpad zou het wat dat betreft gezelliger moeten houden. Op het takenlijstje stel je zelf met je kinderen het ochtend- en op de andere kant het avondritueel samen aan de hand van symbooltjes. Zodra er een taakje klaar is, kunnen ze het bolletje van kleur naar wit draaien. Zo houd je kind zelf overzicht en hoef jij als het goed is niets meer te vragen.

checkpad gezinnig
Boekje lezen? Check!

Onze ervaring met de Checkpad

Wij hebben voor elke dochter een Checkpad ontvangen om dit zelf te ervaren. Bij mijn oudste dochter die heel graag zelfstandig wil zijn, werkt het perfect. Eigenlijk hadden we het niet echt nodig maar ze raakt extra gemotiveerd door het afvinken van haar deeltaakjes en gaat lekker snel door. Voor de jongste is dit helaas een ander verhaal. Soms heeft ze er inderdaad plezier in om haar taakjes af te vinken. Maar als ze één van haar buien heeft, werkt het averechts. Zoals de allereerste keer dat ik de Checkpads tevoorschijn toverde… “Ik vind het stom en ik ga dat echt niet doen!” Pfoeh… Ze kan ’s ochtends erg moeilijk wakker worden en is vaak grumpy. Dan weigert ze zelf te doen wat ze prima kan. Ze weigert meestal zelfs haar bed uit te komen. En dan is het toch weer ongezellig én help ik mijn 5-jarige als een baby bij het aankleden. Op andere dagen – er is geen pijl op te trekken – heeft ze er wel plezier in. Dan is ze aangekleed voor je het weet en heeft ze zin in de dag en al helemaal bedacht wat ze graag wil doen en dat ze daarvoor aangekleed moet zijn. Afgelopen week trof ik haar zo blij én helemaal aangekleed, waarbij ze zelfs het moeilijkste kledingstuk ever uit de kast had gepakt en zelf aangetrokken: een maillot. Ze kan het dus wel! Of de kledingstukken matchen maakt mij in zo’n geval ook niet uit, ik complimenteer reuze trots dat ze al zo snel klaar is. De Checkpad is dus geen wondermiddel, maar het kan wel helpen om de structuur helder te hebben en je kind te motiveren. Overigens blijkt uit een enquête van Gezinnig dat 70% van de Nederlandse moeders regelmatig of zelfs dagelijks problemen ervaart met de ochtendspits. Ik ben dus niet de enige!

Gezellig slaapritueel

Diezelfde lastige buien had ze ook met naar bed gaan. Totdat ik dus naar die persbijeenkomst van Gezinnig was geweest. We mochten hier iets uitzoeken en Rianne adviseerde mij het boek Slaapklets voor Kleuters. En wat een enorm verschil! Is de Checkpad een handige tool, dit Slaapklets boekje is een wondermiddel. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een geweldige vinding is en we groot fan zijn! Je vult elke avond voor het slapengaan een soort checklistje in met je kind over de dag. Er is daarbij ruimte om bijzondere dingen op te schrijven of zelf iets te tekenen dat leuk of niet leuk was. Op het andere blad staat een opdracht die je samen met je kind uitvoert: meestal hilarisch grappig, altijd gezellig en intiem. Daarna staan er nog wat vragen om samen over te kletsen en elke avond leg je je kind op een andere manier te slapen. De oudste is redelijk jaloers, de jongste gaat met plezier naar bed. Ze nam het boek ook mee op een logeerpartij, waarna ik een appje kreeg van dochter en tante met een onderbroek op hun hoofd. De opdracht was onderbroekenlol  :mrgreen: . Op de foto’s zie je dat wij al een sumo opdracht hebben gedaan met kussens onder onze shirts, geweldig. Ook moest dochterlief een kledingstuk uit mijn kast zoeken en aantrekken. We maakten een keer sokpoppen en hadden daarmee een grappig gesprek. Tegen elkaar fietsen met de benen. Samen dieren nadoen. Een raadspelletje met de boeken op haar kamertje… De opdrachten zijn ontzettend divers dus het is elke avond weer een verrassing wat we gaan doen. Ze heeft nog steeds veel driftbuien, maar omdat we ’s avonds samen zo’n intiem en gezellig momentje samen hebben is onze relatie er flink op vooruit gegaan. Dit boekje is voor kleuters echt een aanrader!

Voor oudere kinderen zijn er inmiddels al verschillende Slaapklets uitgaves verschenen. Wij gaan die zeker op het Sinterklaaslijstje zetten, want deze begint al aardig vol te raken en grote zus wil ook graag zo’n momentje samen met mama. (Wat we nu doen is samen lezen, dat is toch anders dan samen lachen.)

Wat een originele en grappige opdrachten heeft #slaapklets toch! Dochterlief vind het geweldig 🙂 #mamablogger #marstyle

Een bericht gedeeld door Marguerita Suddaby (@marstyle78) op

Kortom, heb jij problemen met driftbuien in de ochtend of avond? Kijk of je structuur kunt bieden met een Checkpad of bouw een gezellig momentje in met een tool als Slaapklets. Gezinnig heeft ook producten om het avondeten gezelliger te krijgen. Lijkt me ook een uitkomst, want er is er vaak wel één die hier een negatieve stempel op drukt. Zoals we bij Slaapklets hebben ervaren, kan iets kleins en gezelligs het allemaal een heel stuk vrolijker en zonder stress laten verlopen. Zoekt Sinterklaas iets anders dan speelgoed voor in de zak of schoen, dan zijn de stukjes positiviteit in het gezin van Gezinnig wat mij betreft een heel leuk idee en absoluut waardevol voor je (goede) humeur!

Kun jij ook een steuntje in de rug gebruiken om je kinderen klaar voor school of voor bedtijd te krijgen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.