Als ouder is het belangrijk om je kinderen te helpen bij het ontwikkelen van gezonde relaties. Als moeder van een puberzoon neem ik ook deze taak heel serieus. De puberteit is een tijd van verandering en ontwikkeling en dat is soms best wel een beetje lastig. Hieronder wil ik graag vertellen hoe ik mijn puberzoon leer om op een respectvolle manier om te gaan met meisjes. Natuurlijk zou je hier ook puberdochter kunnen neerzetten, of het kunnen hebben over jongeren die op hetzelfde geslacht vallen. Hoe het ook zij, ik heb het in ieder geval over mijn eigen ervaring, met een puberzoon.
Gastblog door: Amanda
Respect voor iedereen
Ik vind het belangrijk om mijn zoon te leren respectvol te zijn tegenover iedereen. Dat betekent niet alleen vriendelijk zijn, maar ook luisteren naar andermans mening en zijn/haar gevoelens serieus nemen. Iedereen verdient respect en dat is dan ook de basis van hoe ik hem opvoed.
Grenzen respecteren
Nee is nee en ja kan ook nee worden. Andermans grenzen respecteren is ook een belangrijke les die je je kinderen moet leren. Dit houdt in dat ieders persoonlijke ruimte en privacy moet worden gerespecteerd. Weet je iets niet zeker, dan vraag je toestemming. Je moet niet zomaar iemand aan willen raken en dit al zeker niet doen als iemand aangeeft dit (nog) niet te willen. Het is daarnaast natuurlijk ook belangrijk om je kind te leren om de eigen grenzen aan te kunnen geven en nee te zeggen als iets niet goed of ongemakkelijk voelt.
Praat over seksualiteit en relaties
Het is belangrijk om open te praten over seksualiteit en relaties, zodat er wordt begrepen wat een gezonde en respectvolle relatie inhoudt. Natuurlijk voelt dit doorgaans wat awkward voor een puber, maar juist daarom is het zo ontzettend belangrijk om hier een open gesprek over aan te gaan. Seksuele activiteit is iets wat alleen maar moet gebeuren als beide personen ermee instemmen. Voelt het op een bepaalde manier niet goed, dan is het het belangrijk om hier eerlijk over te zijn. Praat ook zeker over het belang van veilig vrijen en het voorkomen van zwangerschappen en soa’s.
Help bij ontwikkelen zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen kan helpen om betere relaties op te bouwen en om beter om te gaan met afwijzing. Praat over sterke punten en moedig aan om nieuwe dingen te doen die ontwikkelingsperspectief bieden. Zijn er dingen die toch wat lastiger zijn, ga dan ook het gesprek hierover niet uit de weg. Alleen door te blijven communiceren met elkaar kan er een oplossing komen.
Leer om te communiceren
Communicatie is dus een essentieel onderdeel van elke relatie. Of we het nou hebben over de relatie tussen een moeder en zoon, of een liefdesrelatie, als je neit met elkaar praat, dan kom je uiteindelijk helemaal nergens. Leer je kind om naar anderen te luisteren en ook hoe deze de eigen gevoelens kan uiten op een duidelijke en respectvolle manier.
Lees ook:
- Singlemomlife: werken aan meer zelfvertrouwen
- Chantage van je kind met een blootfoto
- Kunnen de lompe lulkoekmensen hun hetzes even stoppen?
- Succes op school? Dat ligt aan de sfeer thuis!
- Digitale opvoeding, hoe doe je dat?
Heb jij het hier weleens over met je puber?