Chantage van je kind met een blootfoto

Het is het grote schrikbeeld van elke ouder: je kind wordt seksueel misbruikt met beeldmateriaal. Het gebeurt steeds vaker en ook in de media is er meer aandacht voor. De kranten stonden pas nog vol met een viespeuk van nèt in de 20 die honderden tienermeisjes afperste! Wat doe je als je denkt dat het jouw kind betreft? Fonds Slachtofferhulp geeft tips.

chantage-blootfoto

Nathalie Gaal-Franse is vanuit Fonds Slachtofferhulp verantwoordelijk voor jongerenplatform WTFFF!?. WTFFF!? speelt in op de informatie- en hulpbehoeften van jongeren na het meemaken van online seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik. En deze site verwijst ook door naar Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted.nl en Fier, waar speciaal getrainde professionals de best mogelijke hulp bieden.

Kinderen kunnen op het platform hun ervaringen delen, het gebeuren van zich afschrijven. Als ouder kun je ook vermoeden dat er iets speelt, omdat je kind ineens ‘raar’ doet over zijn of haar telefoon. Via spelletjes met chatfuncties en apps als Snapchat, TikTok en Instagram kunnen kwaadwillenden heel makkelijk in contact komen. Steeds jongere kinderen lopen hierdoor risico, zo meldt ook de zedenrecherche die 5 jaar terug nog vooral met 13-jarigen en ouder van doen hadden en nu met kinderen van soms nog maar 7 of 8 jaar oud te maken krijgen.

Bespreek alles en stop misbruik

Slachtofferhulp hoopt dat je met de tips uit dit artikel je kind kan helpen door misbruik te voorkomen of te stoppen, mocht het al te laat zijn. Kinderen groeien op met alle mogelijkheden die de digitale wereld te bieden heeft. Hierbij horen helaas ook de ‘risico’s’.

Ouders kunnen hun kinderen hier niet voor afschermen. Wat ze wél kunnen doen, is ervoor zorgen dat ze zich veilig voelen om alles te durven bespreken. Hierdoor kan online seksueel misbruik worden gestopt en in veel gevallen zelfs voorkomen worden. Het begint allemaal bij het voeren van open gesprekken over online seksualiteit en eventuele nare ervaringen.

Een aantal tips die daarbij van pas komen:

 • Verdiep je in de belevingswereld van jouw kind
  Jouw kind behoort tot de eerste generatie die volledig opgroeit met sociale media. Voor veel oudere generaties is het (online) mediagedrag van kinderen maar lastig te begrijpen. Toch is het als ouder belangrijk je hierin te verdiepen, want de online en offlinewereld van jouw kind loopt vaak door elkaar heen. Ook op het gebied van seksualiteit en seksuele vorming. Lees daarom verhalen van jongeren die online seksueel misbruik hebben meegemaakt. Hierdoor leer je wat hen tegenhoudt om over online misbruik te praten.
 • Verbied het niet, maar praat erover
  Natuurlijk wil je als ouder liever niet dat jouw kind een naaktfoto naar een onbekende stuurt. Tegelijkertijd kunnen we het experimenteren met online seksualiteit niet verbieden. Dit hoort nu eenmaal (ook) bij de seksuele ontwikkeling van jongeren. Door het te verbieden, is de kans groot dat ze niet eerlijk durven zijn wanneer het misgaat. Door er open over te praten, durven ze eerder hun ervaring met je te delen. Ook wanneer dat een negatieve ervaring is en ze worden bedreigd of gechanteerd.
 • Wees je bewust van schaamte en schuldgevoel
  Geef je kind mee dat het zich nergens voor hoeft te schamen. Wanneer schaamte en schuldgevoelens verdwijnen, verdwijnt ook het dwangmiddel van plegers.
 • Praat over online gedrag
  Naast dat we onze kinderen willen beschermen, willen we hen leren om elkaars grenzen te respecteren. óók online. Naaktfoto’s die bedoeld zijn voor één vertrouwd persoon mogen niet rondgaan in een appgroep. Dit is hoe online shaming ontstaat, maar ook hoe foto’s in de verkeerde handen terechtkomen en kunnen worden gebruikt als dwangmiddel.

Wanneer kinderen zich veilig en gehoord voelen en weten dat ze altijd overal over mogen praten, zullen zij eerder geneigd zijn ook negatieve ervaringen open te delen.

Over dit onderwerp kun je ook onze andere artikelen lezen:

Ik merk zelf dat er ook anno 2023 (nog?) veel ouders zijn die zich schamen voor hun eigen seksualiteit en er dus met de kinderen ook niet over praten. Praat zelf eens met je eigen ouders: dat is de generatie die wellicht helemaal niets mee kreeg op dit gebied en zij durven nu gerust uit te spreken hoe vervelend dat was. 

In mijn generatie X tijd was er nog veel op televisie over te zien en – geen streamingdiensten, hooguit had je een afstandbediening – keek je dat dus toevallig met het hele gezin. De generaties daarna zijn wellicht qua gendertoestanden superwoke, maar vaak ook weer veel preutser waar het seksualiteit betreft. Kijk maar eens op TikTok naar de #kisslist: je ziet de blootst geklede meisjes (ja echt, lingerie en al) en jongens delen dat ze in een heel jaar met niemand of hooguit 1 of 2 mensen hebben gezoend. Dat deze Gen-X-er denkt van sjeumig je loopt in je nakie, super hoerig en waarom doe je dat dan als er voor jou maar één of zelfs geen partner is?

Mijn eigen kisslist kun je trouwens ook op TikTok vinden, ik heb netjes mijn winterjas aan en alles in dat filmpje want ja, ik heb wel meer dan 2 letters afgevinkt natuurlijk #single. Nou ja, generatiekloof maar je wilt natuurlijk wel de allerjongste generatie begeleiden naar volwassenheid met dat gevoel van basisveiligheid, terwijl je ook het fenomeen mixed signals aan ze uitlegt. 

En zoals je hierboven al las… met een sexy foto kunnen mensen je dus ook chanteren. Zo’n foto is tegenwoordig ook makkelijk gemaakt als je dus in het ‘openbaar’ (dat is in deze tijden dus ook social media) erg blote kleding draagt. Photoshopje of AI-tool er overheen en jouw foto staat op een pikant ander plaatje. Wat je niet wilt. In ieder geval, bij Slachtofferhulp kunnen ze je helpen als het jou of je kind is overkomen.

Hopelijk heb je hier iets aan gehad?
En sterkte natuurlijk als je er mee zit! 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.