Online seksueel misbruik onvoldoende strafbaar

‘Online seksueel misbruik is onvoldoende strafbaar’ zegt Ineke Sybesma van het Fonds Slachtofferhulp. Houd je kinderen dus goed in de gaten! Praat met ze over wat ze online zoal doen. En niet alleen omdat schermtijd slecht is voor de ogen, maar ook vanwege oplichters, Tinder Swindlers en vooral… online viespeuken die heel moeilijk gepakt kunnen worden én dat wanneer ze wel opgespoord zijn online seksueel misbruik onvoldoende strafbaar is… Preventie is echt beter dan het alternatief…

online veilig kind
Foto: Shutterstock

De aanleiding van het persbericht dat ik hierover ontving van het Fond Slachtofferhulp is dat onze regering onlangs een commissaris seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag heeft aangesteld. Zie dit artikel: Mariëtte Hamer wordt regeringscommissaris seksueel geweld | Binnenland | Telegraaf.nl

Met alle nieuwsberichten over mensen die hun handen (of toetsenbord) niet bij zich kunnen houden is dat goed nieuws, want een cultuurverandering is hard nodig. Niet alleen aan de top, maar bij iedereen. Helaas zijn we er nog lang niet, want ook online seksueel misbruik verdient aandacht omdat niet alle vormen nu strafbaar zijn. Zelf heb ik te maken gehad met een vorm die wel degelijk strafbaar is. Helaas heeft de zeden recherche de dader niet kunnen opsporen… Deze persoon stuurt dus nog steeds smerige berichten naar jonge kinderen en vraagt ze dingen te doen voor de camera met smeriger intenties dan Bilal Wahib. Wahib die met zijn achterlijke actie uitgebreid in het Jeugdjournaal werd besproken, is overigens een geweldig voorbeeld om het gesprek met kinderen op een fatsoenlijke manier te kunnen voeren. Grote mensen mogen je NOOIT vragen om in je blootje voor de camera te gaan staan. En kinderen trouwens ook niet!

Slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag krijgen de laatste weken veel aandacht door de verschillende misstanden die aan het licht zijn gekomen. Hierdoor is er meer erkenning voor slachtoffers. Maar het leed verdwijnt niet.

Lees ook: Digitale opvoeding, hoe doe je dat?

Kaartje2go.nl

Honderdduizend jongeren per jaar zijn slachtoffer

Wat online misbruik betreft is het aantal jonge slachtoffers enorm: ruim honderdduizend jongeren per jaar worden slachtoffer. De vormen en aantallen van online seksueel misbruik groeien. De dames van de zedenrecherche vertelden mij dat ze de leeftijd van slachtoffers schrikbarend zien dalen… van 13 jaar een paar jaar geleden, ligt de leeftijd nu ruim onder de 10…

Toch is de drempel om hulp te zoeken hoog. Slachtoffers worstelen namelijk onterecht met een schuldgevoel en schamen zich. Daardoor durven ze niks te zeggen. Ook zijn ze bang dat bijvoorbeeld naaktbeelden die zij naar iemand hebben verstuurd, opduiken.
Fatsoenlijke papa’s en mama’s blijven echter altijd van hun kind houden. Iedereen doet in zijn leven weleens iets doms. Alleen in het geval van digitaal beeldmateriaal kan die domme actie je blijven achtervolgen en dat is ontzettend verdrietig. Dan is het fijn als een volwassene achter je staat en je helpt om het probleem aan te pakken en op te lossen. Durf je niet naar je ouders? Misschien kan een juf of meester helpen of de vertrouwenspersoon op school. Bijvoorbeeld door je telefoon bij de politie te laten zien, zodat de dader gepakt kan worden en jij veilig met je leven door kunt gaan. De recherche heeft allerlei tools om bijvoorbeeld ook vluchtige snapchats terug te halen. Je wilt niet dat het ook andere kinderen overkomt, daarom schakel je hulp in. 

Lees ook: Hormonen in huis, van puberteit tot overgang… Heb jij tips?

Victim blaming

Regelmatig is het geluid ‘waarom stuur je die foto dan?’ te horen. Dat is victim blaming en net zoals we nu zien in het grensoverschrijdende gedrag bij bijvoorbeeld The Voice en Ajax, is het slachtoffer de schuld geven niet op z’n plaats! Nooit! Zeker niet richting een jong kind dat nog niet de capaciteit heeft om de gevolgen van dit soort acties te overzien.
In alle veiligheid en vertrouwen seksueel getinte beelden delen, hoort bij deze tijd. De personen die de beelden vervolgens verspreiden en daarmee andermans grenzen overschrijden, moeten aangepakt en bestraft worden. En slachtoffers moeten gehoord en geholpen worden. Laten we dat dus doen en er voor ze zijn.

Lees ook: Juf Marguerita’s les aan groep 6: over YouTubers en veilig online zijn

Strafbaar stellen

Het Fonds Slachtofferhulp pleit er al geruime tijd voor online seksueel misbruik ook te scharen onder seksuele misdrijven in de nieuwe zedenwet. Mariëtte Hamer, die nieuwe regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, hoopt op veel meldingen en daarmee zetten we hopelijk een stap in de goede richting. En tegelijkertijd is de gedrags- en cultuurverandering die zo enorm hard nodig is aan ons allemaal. Laten we als maatschappij de bal die nu is gaan rollen oppakken, elkaar durven aanspreken op wangedrag en hiervoor niet wachten op nieuwe wetten en procedures vanuit de overheid.

Lees ook: Dokter Corrie zit op TikTok

Leer je kinderen dus niet alleen dat ze beter geen blootfoto’s kunnen delen, maar leer ze ook om de grenzen van anderen te respecteren. Je mag geen blootfoto’s vragen, je mag geen spullen (of land) van een ander afpakken, je wacht netjes op je beurt bij de kassa en je zegt dankjewel als je een koekje krijgt.

Lees ook: Wat nu? Spoofing en enge groepsapps

Reageer gerust anoniem als je iets hebt meegemaakt dat je wilt delen en tips hebt.

Hoe ga jij om met het online gedrag van je kinderen? Hoe leer je ze wat wel en niet kan en waarom?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.