DIY: zelf een insectenhotel bouwen

Leuk en duurzaam project voor de zomervakantie? Bouw zelf een insectenhotel van sloophout of met een kant-en-klare kit. Naast het planten van zaadbommetjes zijn ook insecten van groot belang voor een bloeiende tuin vol wilde bloemen. Een insectenhotel draagt daaraan bij (zie je het woordgrapje?) en is bovendien een mooie accessoire, helemaal wanneer jullie deze zelf in elkaar hebben gebouwd. 

parkside insectenhotel diy
Eer van haar werk. De schutting is geverfd met een mooi kleurtje milieuvriendelijke Zweedse Moose Färg verf.

Gereedschapsmerk PARKSIDE stuurde ons een kant-en-klaar bouwpakket toe en deelde onderstaande instructies om zelf de onderdelen op maat te zagen. Een ontzettend leuk DIY project voor mijn dochter, die binnenkort mee gaat doen aan de huttenbouw. Lekker met hout, hamer en elektrische schroevendraaier in de weer samen met mama, hoe leuk is dat?

parkside insectenhotel diy
Dit DIY project kregen we toegestuurd. De elektrische PARKSIDE schroevendraaier even aan de lader en klussen maar!

Aangezien mijn handen vaak pijn doen, ben ik heel blij met de handige PARKSIDE accuschroevendraaier (4V type PAS D5) in een koffertje met vier verschillende hulpstukken. Wist je dat dit merk ook vaak bij LIDL in de schappen ligt? Wij konden het kleine dierenverblijf er makkelijk mee in elkaar schroeven en ook de schroeven weer snel losdraaien op de punten waar we een plankje verkeerd om hadden geschroefd.  

Heb je geen bouwpakket zoals wij? Grof afval is perfect bouwmateriaal voor dit doe-het-zelf insectenhotel, gebruik bijvoorbeeld een oud kastje. Een laatje kan een ideaal basisframe zijn, hetzelfde geldt voor houten kratten. Met wat uitgesneden latjes en verschillende vulmaterialen maak je de individuele kamers. Als je geen houten krat bij de hand hebt, kun je het frame in een paar stappen zelf maken.

Stappenplan als je zelf het hout zaagt

1. Het formaat bepalen

Hoe groot mag jouw insectenhotel zijn? De grootte is afhankelijk van de plek waar je deze wilt ophangen. Als het insectenhotel bijvoorbeeld aan een boomstam moet hangen, is 30 x 40 cm voldoende. Aan de muur van een huis of schuur kan het ook iets groter zijn, bijvoorbeeld 40 x 60 cm.

parkside insectenhotel diy

2. Zaag de zijwanden en het dak op maat

Maak het frame van multiplex platen en latten. Zaag eerst de zijwanden, onderkant en bovenkant. Bijvoorbeeld met de PARKSIDE accu decoupeerzaag kun je de latten snel en eenvoudig op de juiste maat  zagen. De optimale maat van de latten is 0,5 – 1 cm dik en minstens 5 cm breed om genoeg ruimte te creëren om te nestelen. Zijwanden, boven- en tussenvloer zijn gebaseerd op de afmetingen van de basisruimte zoals beschreven in punt 1. Voor het dak worden iets bredere latten aanbevolen.

parkside insectenhotel diy

3. Schroef de zijwanden en het dak aan elkaar

Zodra alle onderdelen op maat zijn gesneden, wordt het frame gebouwd. Gebruik de accuschroevendraaier om de bodem en de bovenkant aan de zijpanelen vast te schroeven. Plaats vervolgens de tussenplanken en schroef deze ook vast.

parkside insectenhotel diy

4. Zaag de achterwand uit

Een plaat multiplex is het meest geschikt voor de achterwand. Plaats gewoon het insectenhotel op de plank. Teken de omtrek, zaag het uit en strijk de randen glad met schuurpapier.

5. Dak vastmaken

Tot slot worden het frame en het dak aan de achterwand vastgeschroefd. Wij gebruikten hier ook houtlijm bij.

parkside insectenhotel diy

6. Het hotel inrichten

Nu ontbreekt alleen nog het vulmateriaal. Als je zoveel mogelijk insecten bij elkaar wilt hebben, maak je individuele kamers, elk met een ander vulmateriaal. Lieveheersbeestjes en gaasvliegen houden bijvoorbeeld van dennenappels. Wilde bijen geven de voorkeur aan kleine holtes die gemaakt kunnen worden met behulp van riet of bamboestokken. Vlinders geven daarentegen de voorkeur aan kleine, dunne takken. Om de bewoners te beschermen tegen vogels en andere roofdieren, kun je een geschikt stuk volière- of kippengaas aan de voorkant van het verblijf bevestigen met nietjes of nietmachines.

parkside insectenhotel diy

7. Bied kost en inwoning

Wie zijn hotelgasten meer wil bieden dan alleen onderdak, kan voor verfrissing zorgen, vooral op warme dagen. Leg gewoon wat stenen en hout in een schotel voor bloempotten en vul deze met water.

parkside insectenhotel diy

Bekijk ook zeker even ons tiktokje over het bouwproces:

@marstyle78 #insectenhotel #parkside #bouwen #knutselen ♬ The Birds and the Bees – Dean Martin

We vonden het een leuk project en hij hangt inmiddels aan de schuur, dat was een beter plekje.

PARKSIDE dankjewel voor dit perspakket! Ben jij geïnspireerd om meer te klussen? Kijk dan op de website van dit merk voor inspiratie.

Lees ook:

Hangen er in jouw tuin al insectenhotels? Of zelfgebouwde vogelhuisjes?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.