Een Gameboek: korte stukjes lezen werkt

Gek werden we ervan – ja, ik als moeder ook – dat verplichte lezen als dyslexie huiswerk. Want er moet een begeleider bij zitten om mee te luisteren en lezen. Zelf was ik als tiener verzot op lezen, maar met een gefrustreerd kind is het verre van gezellig. De lol in lezen is echter terug! In het kader van Zomerlezen is het Gameboek Schaduwkraai nu maar een tientje en wij kregen het toegestuurd voor een review. En het is dus echt ECHT leuk!

gameboek schaduwkraai

Alle kansen die je kunt aangrijpen als moeder om je kind te helpen om het lezen wat soepeler te laten lopen, voordat ze straks naar de middelbare school, gaat grijp ik natuurlijk aan. In het persbericht over de zomerlezen campagne – waarbij 5 boeken tot eind augustus zijn afgeprijsd naar een tientje – las ik dus over het Gameboek Schaduwkraai van schrijver Marcel Groenewegen.

gameboek schaduwkraai
Eerst kies je wie je bent en tijdens het lezen komen er dingen bij in je inventaris.

Je koopt dit gameboek nu tijdelijk voor 10 euro. Een mooi rapport of vakantiecadeautje dus. Wij begonnen met z’n 3tjes met lezen, want grote zus was ook nieuwsgierig. Voor beide dames werd een scoreblad geprint, maar ik spreek liever in DnD-termen van een charactersheet.

Vroeger veel Dungeons & Dragons gespeeld en probeer nu de meisjes een beetje met wat spelletjes te enthousiasmeren voor roleplay oftewel rollenspel: je kruipt in de huid van een karakter en beleeft zodoende avonturen. Zo ook in dit gameboek en dat maakt het zo leuk!

gameboek schaduwkraai
Leuk om samen te lezen, vinden wij.

Om de beurt lezen we hardop een stukje tekst. Het begint met een intro en dan mag je keuzes maken. Word je een spion, een strijder of een magiër? Beide kinderen kiezen iets anders. Tot een bepaald moment in het boek kunnen we nog samen lezen, maar door de andere keuze zal hun verhaal verschillend verlopen… Dat triggert de nieuwsgierigheid natuurlijk. 

gameboek schaduwkraai
Spannend en heel leuk om niet te weten welk stuk je straks mag lezen.

Je eigenschappen staan op je informatieblad. Daar kun je ook steeds noteren waar in het verhaal je gebleven bent. Op basis van jouw eigenschappen en de spullen die je tijdens het avontuur verzamelt, bepaal je welk stuk verhaal het volgende is dat je gaat lezen. Je leest dus steeds korte stukjes! En je bladert voor het volgende deel van jouw persoonlijke avontuur naar een andere bladzijde. 

En omdat je nieuwsgierig bent én ook het verhaal best spannend is met gekke monsters, valkuilen en magische voorwerpen… lees je ongemerkt heel wat bladzijdes achter elkaar weg. Kijk, en dat is nu precies wat we nodig hebben. Er staan wel wat moeilijke woorden in, maar het boek richt zich niet voor niets op lezers van 10 tot 15 jaar. Je kiest – net als in een game – je eigen avontuur en wanneer je het boek uit hebt… Dan kun je het nog een keer lezen, maar is het verhaal weer helemaal anders!

Het concept spreekt mij als mama ook erg aan, hoewel mijn kind natuurlijk kiest welke beslissing we in het verhaal nemen lees ik heel graag mee. We kregen dankzij dit boek allebei weer plezier in het samen lezen en ik weet zeker dat het mijn dochter stimuleert om het boek zelf na afloop op een andere manier nogmaals te lezen. Kinderen met dyslexie houden normaal niet van herhaling, maar dit is een soort van herhalen op een originele manier. 

Boekentip voor je tiener tussen de 10 en 15 jaar dus! Koop het hier.

Lees ook:

Zijn er gameboeken die jij aan kunt raden?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.