Hoe was IKEA Date voor de Planeet in Utrecht?

“Hoe was het? Heb je nog een leuke date gescoord tijdens het IKEA Date voor de Planeet evenement bij IKEA Utrecht?” Bij deze het verslag! Het was een ontzettend leuke avond. Zo’n avond die ik anders allenig op de bank had doorgebracht, maar nu was ik dus met zo’n 1250 andere singles. Iets meer vrouwen dan mannen in mijn leeftijdscategorie veertigers en de categorie vijftigers.  Als ze dit herhalen zeg ik IKE-JA-JAAA-JAAAA, zoals ook op ’t condoom staat dat we na afloop meekregen.

daten in ikea
Foto: IKEA

Na sluitingstijd reed ik – tegelijk met nog best veel andere auto’s – het parkeerterrein van de IKEA op. Daarna ontdekte ik – nou ja bij het aanrijden zag ik het al eigenlijk – de rij… OMG! Wat veel mensen! Later hoorde ik dat binnen 96 uur alle datespots bezet waren. In totaal hadden zich iets van 5000 mensen aangemeld, dus ik ben mijn schoonzus eeuwig dankbaar. 

ikea date voor de planeet
“Holy moly wat veel mensen!”

Waarom deed ik mee?

Zoals hierboven: ik geef mijn schoonzus de schuld. Die had het filmpje gezien van 2 mensen in bed. Waarbij de één aan de ander vroeg: “Zeg… hoe heet je eigenlijk?” En ze moest aan mij denken. Whahaha. Ik vond het inderdaad hilarisch, dus ik heb me meteen aangemeld. Speeddaten had ik tot dusver alleen zakelijk gedaan. Het leek me erg leuk om een keer zoiets mee te maken. Door corona lag het hele date event gebeuren er natuurlijk sowieso uit en daarvoor durfde ik zoiets niet. Plus 18 jaar in een relatie geweest natuurlijk. Het concept om in een bed in de IKEA in contact te komen met andere singles, triggerde mijn lachspieren èn mijn nieuwsgierigheid. Ik ben gek op bijzondere dingen meemaken. Dus ik was erbij!

ikea date voor de planeet

Hoe was het speeddate event opgezet?

Schrok ik in eerste instantie even van de enorme rij, daarna begon het genieten van deze bijzondere avond. Het was heel leuk bedacht en er was veel aandacht aan de opzet en organisatie besteed. Een geweldige, hele slimme en vooral positieve reclame-campagne dit. Veel mensen hopen dat IKEA dit in andere vestigingen gaat herhalen, maar in de rij en tijdens de dates hoorde ik al dat de aanwezigen uit heel Nederland kwamen. En van daarbuiten, ik sprak ook verschillende expats.

Afijn, we stonden dus in de hele lange rij terwijl er nog mensen met hun gezinnetje en inkopen de winkel uit kwamen. En ons een beetje raar aankeken. Wat gaan die mensen doen? Nou had ik zelf op de radio al gehoord wat ik ging doen, daar werd op het nieuws verteld dat het event al in volle gang was. Daten in de IKEA dus. Sommigen waren er met een single vriend of vriendin, maar de meesten waren net als ik alleen. Een praatje in de rij was dus heel snel aangeknoopt. Iedereen was toch een beetje excited over wat er zou gaan gebeuren. We zagen de cameraploegen en fotografen al staan ook. Plus heel veel IKEA-personeel om alles in goede banen te laten verlopen.

Even in het kort de opzet:

 • Je QR-code scannen waarmee er een badge geprint werd met je naam, leeftijd en provincie.
 • Stickertje of je op zoek was naar een man, vrouw of allebei (de gayzone was volgens mij downstairs, bi en hetero boven, maar ik kan het mis hebben hoor).
 • Je kreeg een goodiebag met water, consumptiebonnen, schrift, potlood, plattegrond, leuke ansichtkaartjes en openingszinnen.
 • Koffie en kletsen in het restaurant en daarna presentatie en een optreden van Jaap Reesema (die serenades gaf tijdens het daten).
 • Leeftijdsgroepen konden daten in hun eigen zone.
 • Afterparty met een drankje, broodje worst, photoboots en een silent disco (deze heb ik niet gezien, maar ook niet gezocht).
 • Wie wilde kon met een date de volgende ochtend komen ontbijten.
ikea date voor de planeet
De Valentijnsspullen al mooi uitgestald in de winkel.

Wat was mijn ervaring en zou ik nog een keer gaan?

Ik was al even niet bij de IKEA geweest, maar ik zou zeker nog een keer gaan. Zowel om te daten als te winkelen (als de energierekening daalt enzo). Enkele van mijn dates bekenden ook dat ze helemaal niets van deze woongigant in huis hebben, maar dat was ook helemaal geen voorwaarde gelukkig. Humor voerde de boventoon tijdens het event, de communicatie was grappig, positief, inclusief en consistent. De winkelomroepster deed het geweldig in ieder geval, ik kon er om lachen.

De sfeer was sowieso heel leuk, iedereen had er wel zin in volgens mij. Zeker na de coronajaren en alles. Toch had IKEA ook wat dateregels opgesteld zoals ‘wees lief voor iedereen’, ‘luister naar het personeel’ en ‘wissel zelf contactgegevens uit als je iemand leuk vindt’. Ik heb dan ook geen duw en trekwerk gezien, niet in de rij en niet daarbuiten. Kun je het je voorstellen? Meer dan duizend mensen bij deze woonwinkel en niemand die probeert voor te dringen?

Voel je je veilig?

Hoewel… ik zag wel enkele dames een vent in bed lokken. Was ik er zelf ook eentje van tenslotte. Maarruh… handjes boven de dekens en alles. Sowieso bleef iedereen netjes met de handen van elkaar af. Er liep ook meer dan voldoende personeel rond om te controleren of iedereen zich comfortabel voelde. Dat heb je bij het uitgaan niet (wat ik dus ook vrijwel nooit doe, ook door nare ervaringen uit mijn jeugd qua ongewenste groping en omdat ik geen vrienden heb om dat mee te doen, haha) dus qua veiligheid is daten in een Zweedse woonwinkel echt een aanrader.

Zenuwen en ongemakkelijk?

Afijn, bewapend met mijn goodiebag, jas over mijn handtas en mobiel in de hand… begaf ik mij bovenaan de roltrap op aanwijzingen van het personeel naar de koffieautomaat. Een koffieautomaat uit mijn comfortzone: ik had mijn kopje verkeerd neergezet waardoor de koffie ernaast pleurde. Uiteindelijk kon ik op annuleren klikken en mijn fout herstellen voor een echt bakkie pleur natuurlijk. En had ik met de andere koffieklanten gespreksstof.

De koffieautomaat was daarmee wel het meest ingewikkelde ding van de avond. De rest wees zich vanzelf. Ik liep door naar staantafels, stelde een vraag aan de medewerkster die daar snoepjes aan het uitdelen was (hartjessnoepjes en hartjeslollies, heel leuk) waardoor ik aan de praat raakte met de 2 twintigers die daar al stonden. Ik dacht “zijn vast vrienden van elkaar” maar ze bleken elkaar ook nog niet te kennen, dus ik kon zonder gêne aansluiten en een praatje maken.

Dat zou ik normaal dus niet zo snel doen, dan had ik eerder leeftijdgenoten of vrouwen opgezocht ofzo om een babbeltje mee te starten. Zij mochten de keukens en woonkamers onveilig maken. Was erg gezellig en al snel kwam er een dame bij uit de dertigers categorie (die bleven in het restaurant), waarmee ik meteen maar even mijn visitekaartje heb gedeeld omdat ze uit hetzelfde vakgebied komt. Daarna sloot er nog een 40+ lady zich aan en bespraken we dingen als opgroeien zonder mobiele telefoons en internet. Wist je dat twintigers daar soms best jaloers op kunnen zijn? Ik weet dat nu dus. Overigens was ik de enige aan de tafel die haar mobiel niet losliet, om foto’s en filmpjes op de instastories te kunnen delen. En naar mijn schoonzussen te appen voor een verslagje natuurlijk.

Iemand had een beetje zenuwen, dus ik gaf aan: “We zijn hier allemaal om een leuke avond te hebben, als je dat maar in gedachten houd komt het goed. Een leuk gesprek is ook heel wat waard.” Want zo zit ik er bij elke date die ik heb eigenlijk in. Al hangt er voor mij ook niets meer vanaf natuurlijk, ik hoef geen gezinnetje meer te stichten. 

Jaap Reesema kwam zingen

ikea date voor de planeet

Tijdens het speculeren van ‘zouden er leuke singles rondlopen’ en ‘hoe zou het speeddaten straks gaan’ hoorden we dat Jaap Reesema voor ons ging optreden. Wat een leuke verrassing! Hij had een paar lekkere meezingers, dus de sfeer kwam er lekker in. Ik heb lekker mee staan brullen, ze kennen me hier toch niet.

Ondertussen hadden zich een paar mannelijke veertigers naast mijn tafelgenote uit dezelfde leeftijdscategorie verzameld, die heel niet-subtiel met hun rug naar mij stonden. Ja ja, ook dat is daten hè? Weten dat je niet interessant genoeg bent. Nu ben ik al zo’n beetje mijn hele leven ‘not one of the pretty people‘ dus ik ben het gewend, maar voelt toch best pijnlijk. De jongere mensen aan de tafel (en in de rij voor de ingang) vonden mij gelukkig wel leuk om mee te praten, dat scheelt.

Hup dat bed in!

ikea date voor de planeet

Nou en toen was het dus tijd om naar ‘de juiste afdeling’ te gaan. Ik had er vooraf 2 aangekruist, maar die waren niet naast elkaar dus ik ben naar de beddenafdeling gelopen. Want dat vond ik natuurlijk veruit het grappigste: uit de veertigers vijver vissen in een bed. Hetero vrouwen mochten als eerste een bed uitzoeken, de rest moest even wachten om daarna rond te lopen. Ik koos een heerlijk zacht bed met lekker veel kussens en een badkamer uit. Sfeervol slaapkamertje.

Check mijn tiktok:

@marstyle78 #datevoordeplaneet @IKEA Nederland #utrecht ♬ origineel geluid – Marguerita Bisschop

Steeds als er een NS-achtig deuntje klonk, was het tijd om te wisselen. Elke speeddate duurde ongeveer 5 minuten, dus in theorie had je zo’n 12 mensen kunnen daten. Maar goed, in mijn leeftijdscategorie waren dus veel minder mannen dan vrouwen waardoor je bed ook weleens leeg bleef zeg maar. Denk dat ik 10 dates ‘mijn’ bed in gelokt heb. Of ze gingen gewoon zitten omdat de plek vrij was. 

In ieder geval: het was hilarisch! Ik heb me rotgelachen. De openingszinnen op het spiekbriefje uit de goodiebag heb ik ook niet gebruikt. Veel grappiger vond ik mijn: “Hey, kom je even bij mij in bed liggen?” Een geweldige ijsbreker! De mannen moesten in ieder geval erg lachen en ikzelf ook (als je niet meer om je eigen grappen kunt lachen kun je beter meedoen aan Last one Laughing). Ontzettend leuke gesprekken gehad, ook met de mannen die totaal niet mijn type zijn. Op zo’n date is – ik zei het hierboven ook al – iedereen op zoek naar een fijne avond met een leuk gesprek. 

Zakelijk moet je tijdens het speeddaten vooral jezelf verkopen, maar zo privé kun je gewoon lekker schaamteloos nieuwsgierig zijn. Lekker vragen stellen dus. Als workaholic vind ik werk interessant, maar aan veertigers kun je ook gewoon vragen stellen over hun leven en waarom ze op zo’n event aanwezig zijn natuurlijk. Die hebben genoeg levenservaring voor wat diepgang.

Wat heeft het opgeleverd?

Een paar mannen heb ik gevraagd of ik een selfie met ze mocht maken, om even een indruk te geven. Kun je zien dat ik daadwerkelijk met mannen in dat bed heb gezeten. Ze lachen ook nog hè, dus jullie kunnen erop vertrouwen dat er geen ongewenste zijn gebeurd. Ik was heel lief en aardig enzo. Andersom ook trouwens. (En IKEA controleerde ook door steeds langs te lopen of ieder op z’n gemak was en als je bed leeg was of je niet wilde rondlopen enzo.)

ikea date voor de planeet
Social proof, dankjewel mannen was gezellig om kennis te maken.

Tegenover mij hadden een paar vrouwen de krachten gebundeld: “Wil je met 3 vrouwen in bed daten?” Slimme zet, hilarisch ook. Ondertussen liep IKEA langs met een kar vol snoepjes, drinken en hartjeslollies.

Ik heb een paar mannen mijn visitekaartje gegeven met mijn telefoonnummer, maar geen appjes gekregen ofzo. Moet ook zeggen dat ik die chemistry ook niet helemaal had. Wel was het een waanzinnig leuke avond, waarover je op verjaardagen kunt vertellen dat je erbij was. Na afloop kwam er eentje nog mijn nummer vragen voor een vervolgdate, want mijn “I will probably outgeek you” is natuurlijk een enorme trigger, whahaha. (Proved it to be true as well, maar ik had zelf geen interesse, sorry.)

Na afloop van het daten spoedde ik mij richting de toiletten. Moet ook gebeuren. Om daarna met mijn consumptiebonnen gezellig de rij in te duiken en een praatje aan te knopen met de twintiger naast me. Die aangaf dat het toch wel redelijk chaotisch was verlopen, maar grappig en gezellig. Ik vertelde natuurlijk over de beddendates. En zo stonden we al snel vooraan en koos ik mijn blikje fris en hotdog.

Next step: dat opeten en dus ergens neerzetten. Ik spotte een knappe man aan een verder leeg tafeltje, dus ben daar aangeschoven. Hij had gedate in de categorie dertigers, maar gaf aan dat mensen eigenlijk niet van tafeltje verschoven en hij dus niet echt gesprekken had gehad. Ik was verbaasd, ik zei al: knappe man om te zien. (En er was een vrouwenoverschot.)

Engels bleek ook hier makkelijker als voertaal en we bleken in hetzelfde vakgebied werkzaam. We hebben dus heerlijk over SEO zitten kletsen, bij far één van de interessantste gesprekken van de avond. Ook omdat het een uur duurde in plaats van de 5 minuten van de speeddates. 

In de rij naar huis hoorde ik wel dat sommige mensen wellicht wat te hoge verwachtingen hadden, of dat het ’tafeltje wisselen’ in andere leeftijdscategorieën minder soepel verliep, maar ik ging vooral ‘voor de ervaring‘ en heb ervan genoten.

Dus wat heeft het me opgeleverd?

ikea date voor de planeet

Een goed gevoel, twee leuke nieuwe Linkedin-connecties, een memorabele avond waarbij ik veel gelachen heb, nieuwe liefde voor IKEA en natuurlijk lekker wat materiaal voor het schrijven van dit artikel. Oh, en we kregen na afloop ook allemaal nog een echte IKEA condoom mee naar huis en een mooi koffietafel boek. Paste mooi in de al eerder gekregen goodiebag. Bovendien kan ik het fenomeen ‘blind dates op een speed date event’ van mijn bucketlist afstrepen. 

wandelen protest winterjas
En de volgende dag lekker in mijn uppie met muziek aan gewandeld… In the end I’m flying solo of hoe ze dat in dat liedje ook zingen.

Supergeinig dus en heel sympathiek van de woonwinkel om ons singles een geweldige avond te bezorgen. DankEAwel!

Lees ook:

Was jij er ook bij? Hoe was de avond voor jou?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Josan zegt:

  Grappig! Ik kon niet want had de kids. Maar anders had het me echt leuk geleken. Gewoon als ervaring.

  1. Marguerita zegt:

   Ik ging ook voor de ervaring, had er niet echt verwachtingen van maar het was echt supergrappig om mee te maken. Ben weer een mooi verhaal rijker, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.